به گزارش افق امروز دکتر محمدهادی فرحزادی، گفت: بیماریهای مزمن، پیشرونده اما قابل کنترل و درمان هستند، نکته کلیدی در مدیریت آنها، شناسایی و کنترل عوامل خطر مشترک است که عبارتاند از کمتحرکی، تغذیه ناسالم، مصرف دخانیات و مصرف الکل.
وی ادامه داد: مطالعات کشوری در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۴۰۰ نشان میدهند که استان یزد از نظر سبک زندگی سالم، جزو استانهای با وضعیت نامطلوب است؛ یزد بالاترین میزان مصرف فستفود در کشور را دارد و نیز کمتحرکترین استان کشور شناخته شده است؛ همچنین طبق دادهها، استان یزد از نظر مصرف میوه و سبزی در رتبههای ۲۸ و ۲۶ کشوری قرار دارد.
وی به شاخصهای کلیدی سبک زندگی و عوامل خطر در یزد بر اساس آخرین مطالعات کشوری اشاره کرد و یادآور شد: مصرف روزانه مناسب میوه و سبزیجات در کشور ۱۰.۷ درصد اما در یزد ۵.۳ درصد است؛ همچنین آمار کشوری کمتحرکی ۵۱.۳ درصد و در یزد ۶۳.۴ درصد است.
فرحزادی اظهار داشت: میانگین مصرف فستفود در ایران ۱۲.۸ درصد و در استان یزد ۱۹.۸ درصد است؛ همچنین سن شروع مصرف روزانه سیگار در کشور ۲۱ سال و در یزد ۱۹ سال اعلام شده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد، شیوع دیابت (قند ناشتا) در کشور را بر اساس داده های یاد شده ۱۰.۸ درصد و در استان یزد ۱۸ درصد و همچنین شیوع فشار خون را در ایران ۳۲ درصد و در یزد ۳۹ درصد اعلام کرد.
وی وضعیت سرطان را نیز در استان یزد نگران کننده توصیف کرد و افزود: نرخ بروز سرطان در این استان ۲۱۳ مورد در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت است که بالاترین نرخ کشوری است؛ همچنین در شیوع جنسیتی سرطان هم زنان یزد رتبه اول و مردان رتبه دوم کشور را به خود اختصاص داده اند؛ ضمن آنکه شایعترین نوع سرطان در استان یزد، سرطان پوست گزارش شده است.
سواد سلامت؛ حلقه مفقوده پیشگیری و خودمراقبتی
دکتر فرحزادی، سواد سلامت را به معنای توانایی جستجو، درک، تحلیل و بهکارگیری اطلاعات مرتبط با سلامت برای تصمیمگیری آگاهانه و خودمراقبتی دانست و گفت: برخلاف باور عمومی، سواد سلامت لزوماً به میزان تحصیلات ارتباط ندارد؛ نداشتن سواد سلامت کافی، منجر به تبعیت پایین از توصیههای بهداشتی، مصرف نادرست دارو، عدم استفاده از خدمات پیشگیرانه و در نهایت افزایش خطر مرگومیر میشود.
به گفته وی در سنجش ملی سواد سلامت در سال ۱۳۹۴، یزد رتبه ۳۰ از ۳۱ استان را کسب کرد؛ در مطالعه سال ۱۴۰۰ نیز ۲۸ درصد از مردم استان دارای سواد سلامت محدود بودند در حالی که میانگین کشوری این شاخص ۲۴ درصد بود و این یافتهها نشان میدهد که توانمندسازی مردم در زمینه درک مفاهیم سلامت، یکی از اصلیترین پیشنیازهای مقابله با بیماریهای غیرواگیر در یزد است.
سنجش مجدد سواد سلامت استان یزد ، امسال کلید میخورد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی یزد اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع، پروژه سنجش ملی سواد سلامت در استان یزد برای سال ۱۴۰۴ توسط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی در حال نهایی شدن است؛ این پایش میتواند مبنایی برای طراحی مداخلات دقیقتر و مؤثرتر باشد.
وی گفت: در نهایت، کاهش بار بیماریهای غیرواگیر در یزد نیازمند همکاری همهجانبه دستگاههای اجرایی، آموزش مستمر، ارتقای سواد سلامت عمومی و ایجاد محیطهای سالم و حامی سلامت است و آینده سلامت استان به انتخابهای امروز ما گره خورده است.