آغاز فصل تازه خاموشی در صنعت

آغاز فصل تازه خاموشی در صنعت

ناترازی انرژی به یکی از چالش‌های عمده اقتصاد ایران در چند سال اخیر تبدیل شده است. این مشکل به بحرانی برای بخش صنعت و تولید کشور تبدیل شده؛ به‌طوری‌که در فصل‌های سرد سال، به دلیل اولویت تأمین گاز بخش خانگی، صنایع با محدودیت‌هایی مواجه می‌شوند.

به گزارش افق امروز; علی‌اکبر محرابیان، وزیر نیرو، روز گذشته اعلام کرد: اوج مصرف برق تابستان سال گذشته ۷۲ هزار و ۷۲۵ مگاوات بود، اما با توجه به گرمای بی‌سابقه امسال، این عدد به ۷۹ هزار و ۱۸۹ مگاوات رسیده است. این افزایش معادل ۸.۸ درصد رشد مصرف برق است. او افزود که میانگین رشد صنعت برق ایران در دهه گذشته ۴.۷ درصد بوده، بنابراین امسال دو برابر میانگین رشد تولید برق، افزایش مصرف داشته‌ایم.

سخنان وزیر نیرو نشان می‌دهد که رشد مصرف برق از تولید پیشی گرفته و با اولویت تأمین برق خانگی و تجاری، محدودیت‌های بیشتری برای صنایع ایجاد شده است. در سال ۱۴۰۱، قطعی برق صنایع ۶ ساعت در هفته بود، اما در سال ۱۴۰۲ به ۱۲ ساعت و امسال به ۲۴ ساعت در هفته افزایش یافته است. بر اساس آمارها، با هر درجه افزایش دما، مصرف برق ۱۸۰۰ مگاوات افزایش و ظرفیت تولید ۵۰۰ مگاوات کاهش می‌یابد. با این حال، تنها با کاهش ۱۳ درصدی مصرف برق در بخش خانگی، می‌توان ۴۰۰۰ مگاوات برق معادل مصرف کل صنعت فولاد را صرفه‌جویی کرد. ناترازی برق حدود ۱۷ هزار مگاوات است و در صورت ادامه روند فعلی، در دهه آینده با کمبود ۳۷ هزار مگاوات مواجه خواهیم شد. مصرف برق صنایع در سه سال گذشته افزایش یافته است؛ در سال ۱۴۰۰، مصرف برق بخش صنعت ۳۶.۷ میلیارد کیلووات‌ساعت بود که در تابستان سال گذشته به ۴۶.۱ میلیارد کیلووات‌ساعت رسید و از مصرف خانگی پیشی گرفت.

سیداحمد رضوی نیک، رئیس اسبق انجمن نوردکاران فولاد، گفت: قطعی برق به زنجیره تولید فولاد ماهانه حدود ۲.۵ میلیون تن ضرر می‌زند و در ۴۵ روز تابستان این ضرر به ۹ همت می‌رسد. مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، نیز اعلام کرد که قطعی برق سالانه حدود پنج میلیارد دلار به صنایع مهمی چون فولاد و پتروشیمی خسارت می‌زند.

بهرام سبحانی، رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، نیز اظهار کرد: کمبود برق و گاز هر سال به تولید فولاد آسیب می‌زند. ظرفیت تولید فولاد کشور ۴۵ میلیون تن است و کمبود انرژی در سه سال اخیر موجب از دست رفتن ۷۹ همت در سال ۱۴۰۰، ۶۷ همت در سال ۱۴۰۱ و ۹۸.۶ همت در سال ۱۴۰۲ شده است. بر اساس ماده ۲۵ قانون بهبود محیط کسب و کار، واحدهای تولیدی نباید در اولویت قطع برق قرار گیرند. با این حال، صنایع به سمت احداث نیروگاه‌های خود رفته‌اند و تاکنون حدود ۱۴۰۰ مگاوات نیروگاه وارد مدار شده است.

علی‌اکبر الوندیان، دبیر انجمن سیمان، نیزخاطرنشان کرد: سهمیه برق واحدهای تولید سیمان امسال نسبت به سال گذشته ۵۰ درصد کاهش یافته است، که موجب افزایش قیمت تمام‌شده سیمان و کاهش تولید شده است.

بهادر احرامیان، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران، اعلام کرد: صنعت فولاد در چهار سال گذشته به دلیل قطعی برق حدود ۲۵۰ هزار میلیارد تومان زیان دیده است. نیاز صنعت فولاد به ۴۰۰۰ مگاوات برق سبب شده که این صنعت ارزآور از فعالیت محروم شود. احرامیان بر لزوم تقسیم محدودیت‌های برق و گاز بین تمام صنایع تأکید کرد.

در تابستان نیز با افزایش مصرف برق و اولویت تامین برق بخش‌های خانگی و تجاری، واحدهای تولیدی با قطعی برق روبه‌رو می‌شوند. این محدودیت‌ها در سه سال گذشته منجر به کاهش تولید و سودآوری صنایع کوچک و بزرگ کشور شده است.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search