انرژی تجدیدپذیر

اراده‌ای برای استفاده از انرژی تجدیدپذیر در صنایع وجود ندارد

عضو هیات علمی دانشکده انرژی و منابع پایدار دانشگاه تهران گفت: اگرچه فرهنگ استفاده از انرژی تجدیدپذیر در کشور نهادینه شده است اما در صنایع بزرگ اراده و خواسته‌ای برای جایگزینی انرژی تجدیدپذیر با فسیلی وجود ندارد.

به گزارش افق امروز فاطمه راضی آستارایی روز سه‌شنبه در گفت‌وگو درخصوص اهمیت انرژی‌های تجدیدپذیر اظهار داشت: با توجه به رشد جمعیت در دنیا درخواست مصرف انرژی روز به روز در حال افزایش است و این امر باعث رشد مصرف انرژی می‌شود در حالیکه منابع انرژی‌های فسیلی و نفتی محدود است و در سال‌های اخیر همواره می‌شنویم که منابع طی سال‌های آینده به پایان می‌رسد.

وی افزود: علاوه بر محدود بودن منابع انرژی فسیلی و نفتی، مسائل زیست محیطی همچون آلودگی محیط زیست، گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی است که این انرژی‌ها به وجود می‌آورند و این عوامل موجب شده تا بشر به دنبال استفاده از منابع جدید برود و در سبد مصرف انرژی خود تنوع ایجاد کند.

این استاد دانشگاه گفت: با پیشرفت تکنولوژی امکان استفاده از منابع انرژی محیطی فراهم و ادواتی برای استفاده از انرژی‌ها ساخته شد و بشر را به این سمت برد که منابع انرژی خود را تنوع بخشد.

وی ادامه داد: از جمله منابع انرژی که همیشه در دسترس بود و از قبل هم مورد استفاده قرار می‌گرفت آسیاب‌های بادی بود که برای آسیاب گندم به کار می‌رفتند یا برای کشیدن آب از چاه از آنها استفاده می‌شد و بشر به این فکر افتاد که از آنها برای تولید نیرو و تولید برق استفاده کند و از همان جا بحث توربین‌های بادی مطرح شد و تکنولوژی به ساخت توربین‌ها کمک کرد.

ریاست دانشکده انرژی دانشگاه تهران اظهارداشت: در کنار بهره‌مندی از انرژی باد، انرژی خورشید این منبع لایزال نیز برای مهار و در اختیار گرفتن مورد توجه قرار گرفت و در اواخر قرن ۲۰ سلول‌های خورشیدی به عنوان موادی برای مهار انرژی خورشید تولید شد و از آن زمان انرژی خورشید و باد به عنوان انرژی‌های تجدیدپذیر مطرح شد تا به کمک آنها روند تغییرات آب و هوایی و اقلیم را کنترل کنیم.

کمتر از ۱۰ درصد سبد انرژی مصرفی ایران تجدیدپذیر است

راضی آستارایی با بیان اینکه توربین‌های بادی و پنل‌های خورشیدی در کشور استاندارد بین‌المللی دارند، گفـت: اما سبد انرژی مصرف کشور محدود به انرژی‌های فسیلی و نفتی است و استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در ایران نسبت به دیگر کشور پائین است.

وی یادآورشد: برای مثال انرژی ۹۰ درصد سبد مصرف انرژی در برخی از کشورها مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر است یا در برخی کشورهای اروپایی همچون آلمان بیش از ۵۰ درصد انرژی مصرفی مربوط به انرژی بادی و خورشیدی است در حالیکه در کشور کمتر از ۱۰ درصد تامین انرژی مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر است.

این استاد دانشگاه دلیل اصلی عدم استفاده از انرژی تجدیدپذیر در کشور را وجود انرژی فسیلی دانست و گفت: ایران همواره دارای منابع عظیم انرژی‌های فسیلی و نفت بود و بهای استفاده از این انرژی‌ها نیز ارزان بود و در نتیجه تمایل کمی برای استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر وجود دارد بنابراین به لحاظ اقتصادی تامین انرژی فسیلی و نفت مقرون به صرفه بود.

صنایع رغبتی به استفاده از انرژی تجدیدپذیر ندارند

راضی آستارایی بیان کرد: در سال‌های اخیر توجه‌ها به سمت انرژی‌ تجدیدپذیر معطوف شده است و فرهنگ استفاده از این نوع انرژی در بین اقشار مختلف جامعه به خوبی جا افتاده است اما هنوز صنایع این را نمی‌پذیرد که از انرژی فسیلی استفاده نکند و همانطور که گفته شد مهمترین دلیل آن قیمت ارزان و میزان دسترسی به انرژی‌ها است زیرا صنایع ما انرژی‌بر هستند و این میزان از مصرف انرژی را به تنهایی نمی‌توان از انرژی‌تجدیدپذیر تامین کرد.

وی تاکید کرد: عیب عمده انرژی تجدیدپذیر متغیر بودن آن است خورشید و باد همیشه وجود ندارد در حالیکه انرژی فسیلی اگر باشد همیشه تولید نیرو می‌کند و این امر باعث می‌شود که صنایع نیز برای استفاده از این انرژی‌ها تمایل دارند.

این استاد دانشگاه در خصوص حل مشکل دائمی نبودن انرژی‌های تجدیدپذیر گفت: می‌توان از باتری‌ها کمک بگیریم یا به صورت ترکیبی از انرژی فسیلی و تجدیدپذیر استفاده کنیم یا از انرژی‌ها در مصارف خانگی که مقبولیت وجود دارد استفاده کنیم.

ارتباط بین دولت‌ها و دانشگاه برای حل مشکلات وجود ندارد

این پژوهشگر دانشگاه تهران گفت: تحقیقات زیادی در زمینه استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در دانشگاه‌ها انجام شده است و بخش آکادمیک خود متوجه مشکلات کشور است و تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفته است اما دولت‌ها هنوز ارتباط مستقیم با دانشگاه‌ها برای حل مشکلات ندارند.

وی افزود: تحقیقات دانشگاهی مختلفی در زمینه گذار انرژی و حتی پیش‌بینی گذارهای مالی انجام شده است. در بحث تامین انرژی واحدهای مسکونی از انرژی‌های تجدیدپذیر و اداری نیز پروژه‌هایی انجام شده مبنی بر اینکه آیا ساختمان‌ها ظرفیت این را دارند که بدون تخریب بتوانند از انرژی خورشیدی استفاده کنند.

عضو هیات علمی دانشکده انرژی و منابع پایدار دانشگاه تهران در خصوص عملیاتی نشدن پروژه‌ها، گفت: استفاده از طرح‌های پژوهشی دانشگاه‌ها در وزارت نیرو و ارگان‌های دیگر مربوطه همواره مطرح است و حتی سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر در وزارت نیرو ایجاد شده است اما پلتفرمی برای اینکه محققان ایده‌های خود در این زمینه را ارائه دهند پیش‌بینی نشده و آن طور که باید و شاید ارتباط بین دانشگاه و وزارت نیرو شکل نگرفته است و حلقه مفقوده برای برقراری این ارتباط وجود دارد.

وی یادآور شد: وزارت نیرو پژوهشگاه عظیم در زمینه نیرو و انرژی تجدیدپذیر دارد و یکی از کارهای این پژوهشگاه تحقیق و تفحص درباره این موضوع است اما در آنجا هم تحقیقات و پژوهش‌ها به مرحله اجرا نرسیده است و مهمترین دلیل آن هزینه‌بر بودن پژوهش‌ها و تمایل نداشتن صنایع به استفاده از این انرژی‌ها است که امید است سیاست‌های دولت آنها را مجبور کند تا به این سمت حرکت کنند.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search