اقتصاد ایران به تجربیات همتی نیازمند است
نظرنمایندگان مجلس شورای اسلامی درباره عبدالناصر همتی؛

اقتصاد ایران به تجربیات همتی نیازمند است

شمارش معکوس برای استقرار کابینه‌ی جدید در حالی آغاز شده است که اهالی بهارستان این روزها بیش از هر زمان دیگر در کانون توجه افکار عمومی قرار دارند .

به گزارش افق امروز; روند بررسی وضعیت وزرای معرفی شده باعث شده است بازار گمانه‌زنی در خصوص کسب رای اعتماد یا عدم کسب آن توسط وزرای معرفی شده داغ باشد .

بحران کنونی اقتصاد ایران سبب شده است، تیم اقتصادی معرفی شده از سوی رییس‌جمهور در این دوره با حساسیت ویژه‎تری از سوی نمایندگان مورد بررسی قرار گیرد .تورم بالا و ماندگار اقتصاد ایران از یک سو، کاهش سرمایه‌گذاری در اقتصاد از سوی دیگر و البته مساله‌ی بسیار مهم ناترازی ، سه عاملی است که مساله اقتصاد را به مساله‌ای اورژانسی در ایران بدل کرده است.

مسعود پزشکیان در نامه‌ی ارسالی خود به مجلس شورای اسلامی ، عبدالناصر همتی را به عنوان گزینه پیشنهادی جهت تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی معرفی کرده است. همتی که خود در انتخابات سال ۱۴۰۰ کاندیدای ریاست جمهوری بود، در شرایطی خود را مهیای حضور در ساختمان قدیمی این وزارتخانه در باب همایون می‌کند که ایران در حال سپری کردن یکی از سخت‌ترین دوره‌های اقتصادی خود است.

بحران اقتصاد ایران حالا تنها معطوف به تورم و بیکاری و … نیست بلکه هزینه‌ی بالای استهلاک، نبود سرمایه تداوم تحریم، عدم تعیین تکلیف اف‌ای‌تی‌اف و مذاکرات، همگی سبب شده است رکودی سنگین بر اقتصاد ایران خیمه بزند. اما نگاه نمایندگان به همتی چیست؟ بررسی نگاه نمایندگان به کاندیدای معرفی شده برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی نشان می‌دهد همتی از وضعیت مناسبی در مجلس شورای اسلامی برخوردار است . رای‌گیری‌ها در کمیسیون‌های تخصصی اقتصادی و کمیسیون‌های مرتبط نشان از آن دارد که در صورت تداوم این روند وی امکان کسب رای اعتماد را خواهد داشت.

نگاه کمیسیون‌های تخصصی به همتی چیست؟

عباس پاپی زاده درباره نشست همتی با اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی گفته است: در جلسه‌ای صلاحیت وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی پس از سه روز بررسی سوابق، دیدگاه‌ها و برنامه‌های آنها به رای اعضای کمیسیون گذاشته شد.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: بر اساس رای گیری انجام شده از ۲۲ نفر عضو حاضر در کمیسیون، عبدالناصر همتی وزیر پیشنهادی اموراقتصادی و دارایی  ۱۶ رای از ۲۲ رای اعضای کمیسیون را کسب کرد.

وی خاطرنشان کرد: گزارش کمیسیون اقتصادی درباره وزرای پیشنهادی ذکر شده به هیات رئیسه ارسال می‌شود تا هفته آینده در صحن علنی مجلس قرائت شود.

احمد فاطمی نماینده بابل و عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در برآورد برنامه‌ها و اظهارات همتی وزیر پیشنهادی اقتصاد، بیان کرد: آقای همتی برنامه‌های خود را برای نمایندگان تشریح کردند و برآیند مجلس به ویژه کمیسیون اجتماعی درباره وی، کاملا مثبت بوده است.
گفتنی است عبدالناصر همتی روزهای دوشنبه تا چهارشنبه هفته گذشته در کمیسیون‌های مختلف مجلس حضور یافت و با تشریح برنامه‌های خود برای وزارت امور اقتصادی و دارایی توانست نظر مثبت بسیاری از نمایندگان را جلب کند.

همچنین نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگویی در مورد بررسی برنامه وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم، گفت: بررسی برنامه‌های وزرای پیشنهادی حضور یافته در کمیسیون برنامه و بودجه ظرف سه روز در مجلس شورای اسلامی با دقت انجام پذیرفت در پایان روز سوم اعضای کمیسیون با یک رأی‌گیری استمزاجی موافقت خود را با برنامه‌های وزرای پیشنهادی اعلام کردند.

همتی، نماینده ایلام، ایوان، شیروان، چرداول و مهران در دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه قرار است قبل از شروع جلسه علنی با حضور تمام اعضای کمیسیون رأی‌گیری مجدد استمزاجی صورت بگیرد، افزود: اعضای کمیسیون برنامه و بودجه به عنوان یک کمیسیون مادر و کاملاً تخصصی در موضوعات برنامه و بودجه و سایر مسائل محسوب می‌شوند و بر اساس جلساتی که حول محور گفتگو و شناخت وزرای پیشنهادی شکل گرفت و بر اساس رأی گیری صورت گرفته نظر تمام اعضای کمیسیون حاضر در جلسه نسبت به وزرای پیشنهادی مثبت ارزیابی شد.

نماینده مردم در مجلس دوازدهم تاکید کرد: با توجه به دقت اعضای کمیسیون و نگاه و نظر آنان به گزینه‌های پیشنهادی که داشتند، قطعاً با رأی گیری که روز شنبه قبل از شروع جلسه علنی مجلس انجام خواهد شد، نتیجه متفاوت از رأی گیری دیروز به وجود خواهد آمد.

نمایندگان درباره‌ی همتی چه می‌گویند؟

ابراهیم فهیمی نماینده پارس آباد، بیله سوار و اصلاندوز در گفتگویی اعلام کرده است: باتوجه به تجربه و تخصص  و سابقه ای که در بانک مرکزی و بیمه دارند نظر بنده به ایشان مثبت است.

همچنین عمر علیپور اقدم نماینده مردم ماکو، چالدران، پلدشت و شوط پیرامون وزیر یشنهادی اقتصاد گفت: همتی در دوره های مختلف مسئولیت های اقتصادی داشته و تجربه کافی برای اینکه تحرکی به اقتصاد کشور بدهد را دارد. وی ادامه داد ؛بنده با انتخاب ایشان موافق هستم.

علی احمدی نماینده مردم میاندوآب، چهاربرج و باروق نیز در پاسخ به سئوالی درباره‌ی ارزیابی‌اش در خصوص وزیرپیشنهادی اقتصاد گفت: همتی در حوزه اقتصاد بسیار با تجربه است و فکر می‌کنم گزینه خیلی خوبی برای این وزارتخانه هستند. وی تاکید کرد: رای بنده به ایشان مثبت است.

سید ابوالحسن مصطفوی نماینده رزن و درگزین نیز اعلام کرده است: همتی،وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد،از نظر تخصص بی‌نظیر است.
وی افزود: دکتر همتی با توجه به سابقه‌اش ، می‌توان گفت که اقتصاد را خوب می‌فهمد و راهکار های جدی در این حوزه دارد. بنابر این رای من مثبت است .

ستوده نماینده مردم مهاباد پیرامون وزیر پیشنهادی اقتصاد گفت: با توجه به اینکه وزیر پیشنهادی اقتصاد کارنامه‌ی درخشان و سابقه‌ی خوبی دارند، قابل احترام هستند و نظر بنده به ایشان مثبت است.

هادی هاشمی نیا نماینده مردم خرم آباد و چگنی در مورد وزیر پیشنهادی اقتصاد اعلام کرده است: آقای همتی توانایی بالایی در حوزه اقتصاد دارد ضمن اینکه علم این کار را نیز دارد.
وی در خاتمه تاکید کرد: بنده به وی رای مثبت می‌دهم.

علی کشوری نماینده قائم شهر، سوادکوه، جویبار، سیمرغ و سوادکوه شمالی در مورد وزیر پیشنهادی اقتصاد گفته است: همتی برنامه‌های خوبی در حوزه اقتصاد به مجلس ارائه داده که امیدواریم با توجه به این برنامه ها، عملکرد خوبی هم در وزارت اقتصاد داشته باشد.

یعقوب رضازاده نماینده مردم سلماس در پاسخ به سوالی در خصوص وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد، گفت: با توجه به سوابق و تجربیات آقای همتی در مناصب مختلف ازجمله بیمه، بانک ، سازمان برنامه و بودجه و وزارت اقتصاد و نیز برنامه های کاربردی که ارائه داد، گزینه ی مناسبی برای وزارت اقتصاد هست.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی اضافه کرد: با توجه به اینکه دکتر همتی حدود ۴۰ سال تجربه در بحث اقتصاد دارد، امیدواریم بتواند در وزارت اقتصاد عملکرد خوبی داشته و موفق باشد.

محمد رسول شیخی زاده نیز نظرخود را نسبت به وزیر اقتصاد و برنامه هایش مثبت اعلام کرد و گفت: اگر دکتر همتی طبق برنامه‌ها و رویکردهای ارائه شده در کمیسیون ها عمل کند، موفق خواهد بود .
وی با توجه به این تفاسیر اعلام کرد: در صورت عمل به برنامه ها، اتفاقات خوبی در وزارت خانه اقتصاد خواهد افتاد.

نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی، آقای همتی را یکی از نیروهای قوی در حوزه اقتصاد دانست و گفت: زمانی که سیاست‌های پولی اتخاذ شد، ایشان در بانک مرکزی حضور داشتند و الان هم در وزارت اقتصاد انشالله می‌توانند سیاست‌های مالی را با تجربه‌ای که در حوزه بانک مرکزی داشتند، با قدرت اعمال کنند.

مصطفی پوردهقان، نماینده مردم اردکان در مجلس شورای اسلامی در خصوص سوابق اجرایی وزیر پیشنهادی اقتصاد، گفت: آقای همتی یکی از افراد قوی حوزه اقتصادی کشور است و فارغ از موضوعات و نقدهای سیاسی که شاید بعضی از همکاران ما در مجلس نسبت به ایشان دارند ولی یکی از نیروهای قوی در حوزه اقتصادی کشور است و باید قدر نخبگان را بدانیم.

وی تصریح کرد: حضور در بانک مرکزی هم از نقاط قوت آقای همتی محسوب می‌شود و زمانی که سیاست‌های پولی اتخاذ شد، ایشان در بانک مرکزی حضور داشتند و الان هم در وزارت اقتصاد انشالله می‌توانند سیاست‌های مالی را با تجربه‌ای که در حوزه بانک مرکزی داشتند، با قدرت اعمال کنند.

 کارشناسان درباره‌ی همتی چه می‌گویند؟

در این شرایط برخی کارشناسان از طیف‌های گوناگون همتی را گزینه‌ی مناسبی برای تصدی وزارت امور اقتصادی و دارایی می‌دانند .

وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی که در اتخابات ریاست جمهوری مشاور مصطفی پورمحمدی بود، در گفتگویی اعلام کرده است: «عبدالناصر همتی» بهترین گزینه برای تصدی وزارت اقتصاد است و با تخصص و تجاربی که از آن بهره‌مند است می‌تواند دو چالش بازار سرمایه و ناترازی‌های اقتصاد کلان را ساماندهی و رفع کند.

وی گفت: آقای همتی را زمانی که در بانک مرکزی بود، می‌شناختم چرا که او فردی مشورت پذیر است که مرتب با اقتصاددانان جلسات متعدد برگزار می‌کرد.

وی در ادامه افزود: آقای همتی زمانی که رییس کل بانک مرکزی شد به صورت کلان با اقتصاد کشور مواجه شد؛ البته پیش از آن نیز مدیرعامل بانک ملی و رئیس کل بیمه مرکزی بود و با این حوزه آشنایی داشت اما آشنایی وی با ورود به بانک مرکزی و نیز توانمندی اش ظهور پیدا کرد.

شقاقی شهری همچنین بیان کرد: آقای همتی چند ویژگی قابل توجه دارد که اکنون نیاز کشور ماست؛ وی مدیری توانمند و جسور است. مدیری که برای اتخاذ تصمیمات کلان از نخبگان مشورت می گیرد. او می تواند تصمیمات سخت بگیرد و کارنامه موفقی هم در بانک مرکزی دارد.

این اقتصاددان اظهار کرد: کسانی که در حال نقد آقای همتی هستند، باید شرایط کشور را در زمانی که او رئیس کل بانک مرکزی بود را بسنجند؛ در آن زمان ترامپ رییس جمهور ایالات متحده شد، همه گیری کرونا اقتصاد کل دنیا را قفل و واهمه ای در سراسر جهان ایجاد شد. همچنین قیمت نفت در آن زمان به زیر ۳۵ دلار رسید، در حالی که در حال حاضر قیمت نفت در سه سال گذشته بالای ۸۰ دلار است.

شقاقی شهری همچنین اذعان کرد: در دوره ریاست جمهوری ترامپ، وی با کمپین فشاری که ایجاد کرده بود مانع صادرات نفت ایران شد و صادرات نفت به زیر ۳۰۰ هزار بشکه در روز رسید.

وی ادامه داد: یعنی سه تکانه شدید به اقتصاد ایران تحمیل شده بود؛ اول، انتخاب ترامپ و خروج آمریکا از برجام، دوم کرونا و سوم نیز افت و سقوط قیمت و فروش نفت که آقای همتی در آن زمان توانست در همان شرایط، بانک مرکزی را اداره کند و این یک شاهکار بود. در عین حال به نظرم آقای همتی در آن شرایط کشور را به تنهایی اداره کرد، چرا که به شخصه شاهد بودم که برخی از وزرا حتی با ایشان همکاری نمی‌کردند.

علی قنبری، نماینده اسبق مجلس و معاون پیشین وزارت جهادکشاورزی نیز به فرارو گفته است: «از دید من عبدالناصر همتی، گزینه مناسبی برای سکانداری وزارت اقتصاد است. تجربه ایشان در حوزه پولی و بانکی و حضور ایشان در سمت رئیس کل بانک مرکزی می‌تواند تاثیر مثبتی روی تصمیم‌گیری‌های ایشان برای حل مشکلات اقتصادی کشور داشته باشد. اما فارغ از بحث تجربه، با توجه به این که آقای همتی در فضای مجازی و به ویژه شبکه اجتماعی ایکس به طور ویژه درباره نرخ ارز صحبت می‌کردند و انتقاداتی گسترده هم به سیاست‌های ارزی دولت سیزدهم وارد می‌کردند، این انتظار از ایشان وجود دارد که در صورت دریافت کارت سبز مجلس و ورود به کابینه دولت چهاردهم در حوزه بحران‌های ارزی و کنترل نقدینگی کشور، اقدامات بسیار ویژه‌ای را ترتیب دهند. درباره برخورد مجلس با آقای همتی، تصور می‌کنم که ایشان رای اعتماد بگیرد. آقای پزشکیان با دعوت از وزرای گوناگون سعی کرده کابینه را به شکلی طراحی کند که آقایان میدری و همتی هم رای اعتماد بگیرند.»

این نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی گفت: «اقتصاد ما با چالش‌های متعددی رو به رو است و نمی‌توان گفت آقای همتی فقط با یک تکنیک یا یک راهکار واحد می‌تواند همه چیز را حل کند. ما از بی‌ثباتی اقتصاد کلان از یک سو و پیش‌بینی‌ناپذیری اقتصاد و انتظارات تورمی از سوی دیگر، رنج می‌بریم. همچنین کاهش ارزش پول ملی در کنار محدودیت‌های روابط تجارت بین الملل و بن بست ناشی از عدم عضویت در کنوانسیون‌های مالی بین المللی و FATF کمر اقتصاد ایران را شکسته است، در کنار همه این‌ها با بحران ناترازی‌ها و بحران‌های ارزی رو به رو هستیم. نگاهی به برنامه‌هایی که از سوی آقای همتی ارائه شده نشان می‌دهد ایشان به تقویت دیپلماسی اقتصادی، توجه ویژه‌ای دارد که امیدواریم در صورت رسیدن به مقام وزارت، بتواند از عهده وعده‌های خود بر آید. یک مشکل مهم دیگر که در اقتصاد کشور با آن رو به رو هستیم، کاهش اعتماد عمومی و فقدان همراهی بایسته با سیاستگذار است. افزایش نابرابری در توزیع ثروت و نارضایتی‌های ناشی از این نابرابری‌ها از دیگر مسائل موجود در کشور است که تنها راه حل آن هم بهبود وضعیت معیشت و اقتصاد کشور است. امیدوارم شفافیت اقتصادی و پرهیز از ورود به حواشی در رسیدن هر چه سریعتر تیم اقتصادی دولت به اهدافش موثر باشد.»

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search