به گزارش افق امروز حضور اپراتورهای ۱۵ کشور
روز گذشته وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات که به منظور شرکت در کنفرانس «ایرانکریدور ۲۰۲۵»، در رأس هیأتی به دوبی سفر کرده بود، به عنوان سخنران اصلی این رویداد بینالمللی، با مخاطب قرار دادن مسئولان ارشد و مدیران اپراتورهای ۱۵ کشور حوزه خلیج فارس و منطقه خاورمیانه، از اهمیت توسعه همکاریهای مشترک با محوریت هوش مصنوعی سخن گفت.
وی با اشاره به پتانسیل بالای ایران در حوزه بهرهبرداری از هوش مصنوعی، خواستار تقویت همکاریهای منطقهای برای تبدیل منطقه خلیج فارس به یک قطب پیشرو در عرصه هوش مصنوعی شد.
وی گفت: هوش مصنوعی فرصتهای بیشماری برای متحول کردن صنایع، بهبود حاکمیت و ارتقای کیفیت زندگی میلیاردها نفر در سراسر جهان فراهم کرده و نحوه مواجهه ما با چالشها و بهرهبرداری از فرصتها را از کشاورزی و مراقبتهای بهداشتی گرفته تا انرژی، حملونقل و امنیت سایبری تغییر داده است. پیشرفت هوش مصنوعی تنها یک انقلاب در فناوری نیست، بلکه کاتالیزوری برای رشد اقتصادی و تحول اجتماعی است و منطقه ما میتواند رهبری جهانی در این زمینه را در دست گیرد.
زیرساختها و دادهها
ستون فقرات هوش مصنوعی
وزیر ارتباطات، زیرساختهای ارتباطی و دادهای را ستون فقرات توسعه هوش مصنوعی دانست و گفت: ایران با وجود تحریمهای اقتصادی، توانسته است یک اکوسیستم مالی مقاومتی و پویا ایجاد و به رشد و نوآوری ادامه دهد. اپراتور تلفن همراه داخلی ایران با بیش از ۵۰ میلیون کاربر و پلتفرمهای خدمات دیجیتال مانند اسنپ و دیجیکالا با دهها میلیون کاربر، دادههای غنی و چندوجهی را فراهم میکنند که برای توسعه هوش مصنوعی ضروری است.
هاشمی با اشاره به بخشی از دستاوردهای علمی و تحقیقاتی ایران در حوزه هوش مصنوعی، گفت: ایران در سال ۲۰۲۳ از نظر تعداد و کیفیت مقالات علمی در زمینه هوش مصنوعی و تعداد توسعهدهندگان هوش مصنوعی در جایگاه دوم منطقه قرار گرفت و از نظر تعداد شرکتهای فعال در این حوزه هم جایگاه چهارم را در اختیار داشت. وی دستاوردهای متعدد را نشانه تعهد ایران به تحقیق و توسعه در حوزه فناوریهای نوین دانست و بر ضرورت همکاریهای منطقهای تأکید کرد.
وزیر ارتباطات، پیشنهاد ایجاد مراکز شتابدهی هوش مصنوعی، تسهیل سرمایهگذاریهای مشترک و تقویت همکاریهای دانشگاهی را از محورهای اصلی برای شکلدهی به همکاریهای مشترک منطقهای برشمرد. وی تأکید کرد: با ترکیب سرمایه انسانی ماهر و زیرساختهای فنی موجود در ایران با قابلیتهای سرمایهگذاری کشورهای همسایه، میتوان فرصتهای جدیدی برای نوآوری و رشد اقتصادی ایجاد کرد.
منطقه پیشرو
در توسعه هوش مصنوعی
وزیر ارتباطات از آیندهای سخن گفت که منطقه خلیج فارس به عنوان نیرویی پیشرو در توسعه هوش مصنوعی ظاهر شود. هاشمی همچنین با دعوت از کشورهای منطقه برای توسعه همکاریهای مشترک با هدف تبدیل چشماندازهای مشترک به واقعیت، گفت: با همکاری یکدیگر میتوانیم جسورانه عمل کنیم و با سرمایهگذاری هوشمندانه، آیندهای مرفه برای منطقه خود بسازیم. آینده هوش مصنوعی متعلق به ماست و زمان عمل نیز اکنون است.
ایران آماده تقویت
همکاریهای دیجیتال منطقهای
معاون وزیر ارتباطات و مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت هم هدف از برپایی این نشست تخصصی را معرفی زیرساختهای ارتباطی ایران به عنوان مسیری امن و مطمئن برای تبادل دادههای ارزشمند اطلاعاتی و ارتباطی و فراهم آوردن زمینههای همکاری مشترک با فعالان صنعت ارتباطات و مخابرات دانست. بهزاد اکبری در این رویداد، بر نقش کلیدی ایران در ایجاد اتصال دیجیتال منطقهای و تقویت اکوسیستم دیجیتال خلیج فارس تأکید کرد.
چالشها و فرصتهای منطقهای
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به چالشهای فعلی منطقه گفت: درحال حاضر، بیشتر ترافیک اینترنت مصرفشده در خاورمیانه از خارج از منطقه بویژه از اروپا، تأمین میشود و کمتر از ۱۰درصد ترافیک مصرفشده، به صورت محلی سرویسدهی میشود. پیشبینی میشود تا سال ۲۰۳۰، مصرف ترافیک اینترنت در خاورمیانه با نرخ رشد سالانه مرکب (CAGR) حدود ۳۰ درصد افزایش یابد و به بیش از ۶۰۰ ترابیت بر ثانیه برسد.
برای پاسخ به این نیاز، باید با گسترش و اتصال زیرساختهای ارتباطی کشورهای منطقه، سهم بیشتری از ترافیک منطقهای را محلیسازی کنیم.
پیشنهادات ایران
برای همکاریهای منطقهای
مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، سه ابتکار اصلی ایران برای تقویت اتصال دیجیتال منطقهای را معرفی کرد و انتقال داده با ظرفیت بالا (across borders) را به عنوان پیشنهاد نخست مطرح کرد.
اکبری گفت: ایران با داشتن شبکههای فیبر نوری و انتقال نوری پیشرفته که تمام مرزهای کشور را پوشش میدهد، آماده است تا مدارهای ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه را از هر مرز به مرز دیگر ارائه دهد. این ابتکار نه تنها برای کشورهای منطقه، بلکه به عنوان پلی برای جریان داده بین آسیا، اروپا و فراتر از آن عمل خواهد کرد.
وی «توسعه اتصالات زیردریایی فیبر نوری» را پیشنهاد دوم دانست و گفت: ایران آماده همکاری با کشورهای همسایه برای توسعه کابلهای فیبر نوری در خلیج فارس و دریای خزر است. این اتصالات میتوانند از طریق توافقهای دوجانبه یا به عنوان بخشی از یک کنسرسیوم منطقهای گستردهتر ایجاد شوند.
همچنین این اقدام اتصال مستقیم بین کشورهای منطقه، آسیا و اروپا را تقویت کرده و تبادل داده را سریعتر و مطمئنتر میکند.
اکبری در تشریح سومین پیشنهاد خود یعنی «ایجاد مراکز داده کارآمد»، تصریح کرد: ایران با داشتن پنج منطقه استراتژیک برای مراکز داده ابری و شرایط آبوهوایی متنوع، امکان استفاده از انرژی پاک و کارایی بالای انرژی را فراهم میکند که این مراکز داده میتوانند به عنوان پایگاهی برای توسعه خدمات دیجیتال در منطقه عمل کنند.
وی افزود: ایران میتواند به عنوان پلی بین شرق و غرب، شمال و جنوب عمل کند و یک کریدور زمینی امن و کارآمد برای انتقال داده ارائه دهد و همچنین با استعدادهای فراوان در بخش دیجیتال، آماده مشارکت در پیشرفتهای فناوری منطقه است.رویداد «ایرانکریدور» که پیش از اجلاس بینالمللی «capacity» با حضور تمامی اپراتورهای ارتباطی کشورهای منطقه در دوبی برگزار شد، همچنین شامل چندین پنل تخصصی بود که در آن به معرفی ایران به عنوان کریدوری مطمئن و امن برای ترانزیت دادهها پرداختند.همچنین در حاشیه این رویداد، چند دیدار دوجانبه میان وزیر ارتباطات ایران و مقامهای ارشد بینالمللی و منطقهای شرکت کننده برگزار شد.