نفت

بازار نفت در وضعیت آماده‌باش!

با به تعویق‌انداختن شروع بازگشت‌های داوطلبانه و هموار کردن شیب رشدهای ماهانه، این سازمان به طور مؤثری، مقدار زیادی نفت را از برنامه ۲۰۲۵ حذف کرده است.

به گزارش افق امروز قیمت نفت در روز پنج‌شنبه کاهش یافت. این روند نزولی یک روز پس از آن اتفاق افتاد که اوپک پلاس افزایش برنامه‌ریزی‌شده‌ی تولید خود را به مدت سه ماه تا آوریل ۲۰۲۵ به تعویق انداخت و بازگشت کامل کاهش تولید را به مدت یک سال تا پایان ۲۰۲۶ تمدید کرد.
این سازمان همچنین چندین تصمیم کلیدی دیگر را اعلام کرد که شامل تمدید مبنای تولید برای تمام کشورها به مدت یک سال تا پایان ۲۰۲۶ می‌شود.
نفت برنت برای تحویل در فوریه ۱.۳درصدکاهش یافت و به ۷۱.۱۶ دلار در هر بشکه معامله شد، در حالی که نفت WTI برای تحویل در ژانویه، با ۱.۵درصد کاهش، به ۶۷.۳۲ دلار در هر بشکه رسید.
و هم‌اکنون تحلیلگران کالا در استندارد چارترد اینگونه اظهار داشته‌اند که واکنش ضعیف بازارهای نفت حاکی از آن است که معامله‌گران به طور کامل، تأثیر برنامه جدید بازگشت را از سوی اوپک پلاس هضم نکرده‌اند.
به گفته استندارد چارترد، با به تعویق‌انداختن شروع بازگشت‌های داوطلبانه و هموار کردن شیب رشدهای ماهانه، این سازمان به طور مؤثری، مقدار زیادی نفت را از برنامه ۲۰۲۵ حذف کرده است.
تحلیلگران اشاره می‌کنند که برنامه قبلی برای بازگشت‌های داوطلبانه و افزایش هدف امارات متحده عربی می‌توانست ۴۹۶.۳ میلیون بشکه به بازار در سال ۲۰۲۵ اضافه کند؛ با این حال، برنامه‌های جدید هم‌اکنون تنها ۱۹۱.۳ میلیون بشکه اضافه خواهند کرد که معادل کاهش ۸۳۶ هزار بشکه در روز (kb/d) برای کل سال است. استندارد چارترد می‌گوید که بازار به طور کامل میزان نفتی که از برنامه حذف شده است را قیمت‌گذاری نکرده است.

احساسات منفی
هفته گذشته، استنچارت به درستی پیش‌بینی کرد که با توجه به احساسات منفی فعلی بازار و دیدگاه بیش از حد بدبینانه‌ی بازار نسبت به تعادل‌های ۲۰۲۵، بهترین انتخاب تاکتیکی برای وزیران این بود که هرگونه کاهش داوطلبانه را تا پایان سه‌ماهه اول، و شاید حتی بیشتر به تعویق بیندازند.
به گفته‌ی استنچارت، بخش عمده‌ای از احساسات منفی که در چند ماه گذشته بازارهای نفت را تحت تأثیر قرار داده، می‌تواند به سوءتفاهم‌ها درباره مکانیزم کاهش تدریجی کاهش‌های داوطلبانه توسط هشت کشور اوپک پلاس نسبت داده شود.
بسیاری از معامله‌گران نگران هستند که تعادل رشد تقاضای نفت و رشد عرضه غیر اوپک پلاس ممکن است نتواند مقیاس بازگشت تولید اوپک پلاس را جبران کند و بازارهای نفت را با مازاد عرضه مواجه خواهد کرد.
با این حال، کارشناسان اشاره کرده‌اند که این فرضیه در تضاد با اطمینان‌های مداوم از سوی اعضای اوپک+ است که کاهش تدریجی، نه به صورت خودکار و البته به طور کامل به شرایط بازار بستگی خواهد داشت.
تمرکز معامله‌گران بر این سوال بوده که چند بشکه می‌تواند قبل از ظهور مازاد به بازار بازگردد؛ با این حال، موقعیت‌گیری و دینامیک‌های قیمت نشان می‌دهد که پاسخ به این سوال صفر است.
به گفته‌ی استنچارت، بازگشت تأخیری بشکه‌های بیشتر به بازار لزوماً به این معنا نیست که اوپک احساس کرده است که بازار فیزیکی نمی‌تواند نفت را جذب کند، بلکه نشان‌دهنده آگاهی آن از این است که پیش‌بینی‌های بسیار بدبینانه تعادل نفت در ۲۰۲۵، کاهش تدریجی را از این منظر مشاهده کرده‌اند.
علاوه بر این، وعده رئیس‌جمهور منتخب ترامپ برای افزایش تولید نفت آمریکا قطعاً برای بازارها منفی است.
به گزارش بلومبرگ در روز دوشنبه، یک نظرسنجی جدید از شرکت حقوقی هاینس بون LLC نشان داده است که بانک‌ها برای کاهش قیمت نفت به زیر ۶۰ دلار در هر بشکه تا میانه دوره جدید رئیس‌جمهور منتخب دونالد ترامپ آماده می‌شوند.
این نظرسنجی از ۲۶ بانکدار نشان داد که آنها انتظار دارند قیمت‌های WTI تا ۵۸.۶۲ دلار در هر بشکه تا سال ۲۰۲۷ کاهش یابد که بیش از ۱۰ دلار کمتر از قیمت‌های فعلی است. ترامپ تصریح کرد که وی تولیدکنندگان شیل را به افزایش تولید تشویق خواهد کرد، حتی اگر به این معنا باشد که اپراتورها خود را از کسب‌وکار خارج کنند.

چشم‌انداز نفت
با این حال، از آنجا که نفت آمریکا توسط شرکت‌های مستقل تولید می‌شود و نه یک شرکت نفت ملی (NOC)، مشخص نیست که وی قصد دارد این کار را انجام دهد.
رئیس بخش بالادستی اکسون موبیل، لیام مالون به تازگی این تصور را رد کرد که تولیدکنندگان آمریکایی تحت دوره دوم ترامپ، به طور چشمگیری تولید را افزایش خواهند داد. مالون هفته گذشته در یک کنفرانس در لندن اظهار داشت: «من فکر می‌کنم تغییر رادیکالی بعید است، زیرا اکثریت قریب به اتفاق، اگر نه همه، عمدتاً بر روی اقتصاد آنچه که انجام می‌دهند متمرکز هستند.»
به گفته استنچارت، تولید نفت و گاز آمریکا در حال حاضر حدود ۴۰.۷ mboe/d است. تولید نفت و گاز آمریکا از سال ۲۰۱۵ به طور متوسط حدود ۱۲۳ kboe/d در هر ماه افزایش یافته است، به این معنی که افزودن هدف افزایش ۳ mboe/d نامزد وزیر خزانه‌داری اسکات بسنت کمتر از ۲۵ ماه طول خواهد کشید.
کارشناسان کالا اشاره کرده‌اند که ۴۱ درصد از افزایش گاز طبیعی پس از ۲۰۱۵، ۲۸ درصد از مایعات گاز طبیعی (NGLs) و فقط ۲۸ درصد از نفت خام بوده است. استنچارت پیش‌بینی کرده است که عنصر نفت خام از افزایش بعدی ۳ mboe/d احتمالاً به طور قابل توجهی کمتر از ۲۰ درصد خواهد بود، در حالی که گاز طبیعی احتمالاً ابزار اصلی برای دستیابی به اهداف انرژی دولت جدید خواهد بود، زیرا رشد تولید نفت خام به طور فزاینده‌ای دشوار می‌شود.

چشم‌انداز بازار نفت
بازار نفت خود را برای سال سخت ۲۰۲۵ آماده می‌کند، اما بارکلیز معتقد است که بدبینی صنعت ممکن است بیش از حد باشد. نفت برنت این هفته در حدود ۷۱ دلار برای هر بشکه نوسان داشت و صحبت‌هایی درباره احتمال کاهش به محدوده ۵۰ تا ۶۰ دلار در سال آینده را به وجود آورد. اما تحلیلگران بارکلیز استدلال می‌کنند که تمرکز بازار بر روی مازاد عرضه ممکن است در حال پنهان‌کردن تنگنای اجتناب‌ناپذیر دینامیک‌های عرضه و تقاضا باشد.
پیش‌بینی‌های کنونی – حتی بدون اینکه اوپک پلاس، کاهش تولید خود را معکوس کند – به مازادی در سال ۲۰۲۵ اشاره دارد. به طور طبیعی، این موضوع سرمایه‌گذاران را از سهام انرژی دور کرده است. با این حال، بارکلیز پیشنهاد می‌کند که نگاهی عمیق‌تر به آمار و ارقام نشان می‌دهد که داستان متفاوتی پس از سال ۲۰۲۵ در حال شکل‌گیری است و البته توازن‌‌های تنگ‌تری که ممکن است به‌ویژه تا سال ۲۰۲۶ قیمت‌ها را بالاتر ببرد. بارکلیز تأکید می‌کند که نفت برنت احتمالاً زمان بیشتری را بالای ۷۰ دلار نسبت به زیر آن خواهد گذراند و به اصول بنیادین عرضه و تقاضا اشاره می‌کند.
اما یک نکته وجود دارد. صرف وجود ظرفیت تولید اضافی اوپک پلاس، چه استفاده‌شده و چه نشده، می‌تواند هر گونه افزایش قیمت قابل
توجهی را محدود کند، مگر اینکه شگفتی‌های ژئوپولیتیکی، مانند اختلال در جریان نفت ایران، به میان بیاید.
مورگان استنلی روز جمعه اظهار داشت که اوپک پلاس، سیگنالی قوی داده که همچنان مایل به متعادل‌کردن بازار نفت است و در حال حاضر، این امر مفهومی جز حفظ عرضه ندارد. البته ممکن است عکس آن نیز درست باشد، ممکن است به همان راحتی عرضه بیشتری را آزاد کند. این موضوع باعث شده است که سرمایه‌گذاران محتاط باشند و این کاملاً قابل درک است.
اما با تثبیت روندهای تقاضا و محدودیت‌های عرضه جهانی که در افق نزدیک‌تر به چشم می‌خورد، ممکن است زود باشد که از تاب‌آوری نفت چشم‌پوشی کنیم. اگر بارکلیز درست بگوید، منفی‌نگری کنونی ممکن است تنها یک نوسان باشد.
در اقدامی که به شدت مورد انتظار بود، اوپک پلاس اوایل این هفته، افزایش‌های برنامه‌ریزی‌شده‌ی عرضه خود را به مدت یک فصل دیگر به تعویق انداخت و هم‌اکنون متعهد شده است که از آوریل ۲۰۲۵ به بعد کاهش‌های تولید را آغاز کند. البته این اقدام برای قانع‌کردن بازارهای نفت به یک روایت صعودی کافی نبود، به علاوه، حتی تعویق افزایش سهمیه پایه امارات نیز نتوانست مانع از کاهش دوباره قیمت نفت برنت به زیر ۷۲ دلار در هر بشکه شود.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search