تاثیر بمباران ۱۲ روزه بر گسل‌های تهران و تبریز

استاد گروه زلزله شناسی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی می‌گوید: بمباران و برخورد پرتابه در سطح زمین رخ داده و محل عمده تجمع استرس بر روی گسل‌های شهرهای تهران و تبریز در ژرفای بیش از ۵ کیلومتر از سطح زمین است. بنابراین این حملات ۱۲ روزه بر لرزه‌خیزی طبیعی گسل‌های شهرهای ما مؤثر نبوده‌اند.

به گزارش افق امروز

در سال‌های اخیر، پرسش‌های متعددی درباره ارتباط بین حملات نظامی و وقوع زمین‌لرزه‌ها مطرح شده است. آیا بمباران‌ها و انفجارها می‌توانند موجب وقوع زلزله‌های طبیعی شوند؟ با توجه به حملات اسرائیل طی جنگ ۱۲ روزه، آیا گسل‌هایی در ایران فعال خواهند شد؟ مهدی زارع، رئیس مرکز پیش بینی زلزله و استاد گروه زلزله شناسی پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی به این سوالات پاسخ داده است.

شما در مصاحبه‌ای گفته‌اید ۱۵۰۰ زمین‌لرزه در اثر حملات دشمن صهیونیستی در ایران ایجاد شده؟ این آمار درست است؟
این سؤال خیلی خوبی است و پاسخ بستگی به این دارد که «زلزله» را چگونه تعریف می‌کنید. البته همین ابتدا این جمله را صریح بگویم که «حملات دشمن در این جنگ ۱۲ روزه موجب هیچ زلزله طبیعی در ایران نشده است». من هم در همه مصاحبه‌ها به صراحت گفته‌ام که این حملات امکان تحریک هیچ گسلی را نداشته‌اند و هیچ گسل لرزه‌زایی در ایران تحریکی در اثر بمباران و موشک‌باران دشمن تحمل نکرده است.

حال به تعریف زلزله بپردازیم و ببینیم آن بیش از ۱۵۰۰ زلزله ناشی از انفجار چه بوده‌اند. در دقیق‌ترین حالت، یک «زلزله واقعی» یا «زلزله زمین‌ساختی» به لرزش طبیعی زمین ناشی از آزادسازی ناگهانی انرژی کرنش الاستیک انباشته شده در پوسته است که عمدتاً به دلیل حرکت ورقه‌های زمین‌ساختی در امتداد گسل‌ها رخ می‌دهد. انفجارها اعم از هسته‌ای، انفجارهای معدنی، تخریب‌های بزرگ، حوادث صنعتی، سوانح تروریستی، همگی منابع انرژی خارجی و مصنوعی – ناشی از فعالیت انسان‌ها – هستند. لرزشی که ایجاد می‌کنند ناشی از آزادسازی تنش زمین‌ساختی انباشته شده در داخل زمین نیست.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search