به گزارش افق امروزامین خزاعی در گفتوگو ، در خصوص گروه مشورتی بینالمللی جستوجو و نجات (اینساراگ)، بیان کرد: گروه مشورتی بینالمللی جستوجو و نجات، یک شبکه بشردوستانه بینالمللی متشکل از مدیران بحران، مسئولین دولتی، سازمانهای غیردولتی و متخصصان حوزه جستوجو و نجات شهری است که بیش از ۳۰ سال پیش زیر چتر سازمان ملل متحد شکل گرفت و در حال حاضر بیش از ۹۰ کشور در این شبکه بشردوستانه عضویت دارند.
وی ادامه داد: چندی پیش، سازمان مدیریت بحران کشور، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران را به عنوان هماهنگ کننده و مجری طرح تشکیل تیمهای عملیاتی جستوجو و نجات شهری تعیین کرد و ما نیز با همکاری سازمان آتشنشانی و خدمات ایمنی تهران در حال برنامهریزی برای تشکیل یک تیم جستوجو و نجات شهری مبتنی بر ساختار اینساراگ هستیم.
خزاعی در پاسخ به این پرسش که ساختار تیمهای یوسار اینساراگ به چه شکل است؟ گفت: تیمهای تأیید شده در ساختار اینساراگ به ۳ رده مختلف تیمهای سبک، متوسط و سنگین تقسیم میشوند. هر یک از تیمها از پنج بخش تخصصی مختلف شامل مدیریت، جستوجو، نجات، پزشکی و تدارکات تشکیل میشوند و تفاوت این تیمها با یکدیگر در تعداد اعضا، تجهیزات و مدت زمان استقرار در محل حادثه است.
این کارشناس اظهار کرد: تیمهای جستوجو و نجات شهری اینساراگ برای مأموریتهایی اعزام میشوند که با ریزش آوار همراه است. به دلیل بهرهمندی از نیروهای متخصص در حوزه مهندسی سازه، جستوجو و نجات و گذراندن دورههای تخصصی و دریافت تأییدیههای بینالمللی، قابلیت ارائه خدمات موثر با هدف نجات جان تعداد بیشتری از انسانها و به حداقل رساندن پیامدهای ناگوار را دارند.
کارشناس هماهنگی تیمهای واکنش اضطراری، افزود: برای آشنایی با مفاهیم اینساراگ و گذراندن دورههای تخصصی مربوطه، مربی یا منتورهایی از وزارت شرایط اضطراری روسیه (اِمِرکام) توسط دبیرخانه اینساراگ تعیین شدهاند که تاکنون چند جلسه مشترک برگزار شده و دورههای آموزشی تخصصی نیز در حال تدارک و برنامهریزی میباشد.
خزاعی در ارتباط با کارآیی و اثربخشی تیمهای جستوجو و نجات شهری اینساراگ در زمان وقوع بحرانهای مختلف نیز تصریح کرد: در زلزله سهمگین فوریه ۲۰۲۳ ترکیه و سوریه که منجر به فوت نزدیک به ۶۰ هزار نفر شد، دولت ترکیه با انجام ارزیابی وسیع منطقه حادثه دیده متوجه شد سطح حادثه فراتر از ظرفیت پاسخ ملی است. بنابراین با انتشار فراخوان بینالمللی از طریق سازوکارهای تعیین شده درخواست کمک کرد و تیمهای جستوجو و نجات شهری اینساراگ در سریعترین زمان ممکن به این کشور اعزام شدند.
وی در ادامه افزود: بر اساس نتایج گزارش اقدامات انجام شده، بیش از ۱۶۰ هزار ساختمان در اثر وقوع این زلزله در ترکیه فروریخت. در پاسخ به این حادثه، نزدیک به ۱۷۰ تیم جستوجو و نجات بینالملی ذیل ساختار هماهنگی اینساراگ و در حدود ۸۰ تیم جستوجو و نجات مستقل، موفق شدند ۳۰۰ نفر را از زیر آوار نجات دهند که با توجه به شدت تخریب صورت گرفته و حجم آوار تلنبار شده، عملکرد بسیار خوبی محسوب میشود.
خزاعی در پاسخ به این سوال که در حال حاضر تیمهای جستوجو و نجات شهری در ایران داریم یا خیر؟ گفت: چنین تیمهایی در ایران وجود دارد. اما تیمی که مبتنی بر ساختار اینساراگ باشد هنوز تشکیل نشده است و با توجه به ضرورت و اهمیت تشکیل این تیمها، چه از نظر ارتقاء ظرفیت پاسخ ملی به شرایط اضطراری و چه از نظر فراهم نمودن پتانسیل ارائه کمکهای بشردوستانه بینالمللی، امیدواریم شاهد تداوم حمایتهای مسئولین در شکل گیری و گسترش این تیمها نه تنها در کلانشهر تهران، بلکه در نقاط مختلف کشور عزیزمان باشیم.