به گزارش افق امروز; رونمایی از تندیس زنده یاد بیتا فرهی در موزه سینما که با حضور جمعی از سینماگران برگزار شد، اگرچه استقبال و خوشایند ظاهری مدعوین مراسم را در پی داشت، در فضای مجازی با حرف و حدیث و حاشیه همراه بود.
این تندیس که توسط مرتضی سعیدی ساخته شده است، نخستین مجسمه یک بازیگر زن است که در موزه سینما قرار میگیرد.
محمود کلاری، رضا یزدانی، سهیلا رضوی، علی اوجی، علی دهکردی (مدیرعامل خانه سینما)، آزیتا موگویی، مهسا قریشی ( دختر بیتا فرهی) و کاوه آفاق، از جمله هنرمندان حاضر بودند.
هرچقدر رونمایی از این تندیس در خود مراسم و از سوی هنرمندان موردتوجه قرار گرفت که شاید بخش مهمی از این موضوع به تعارفات و ملاحظات مرسوم برمی گردد، برخی کاربران و اهالی رسانه واکنشهای جالبی به شکل و شمایل این تندیس داشتند. هادی اعتمادی مجد روزنامه نگار، در استوری خود در اینستاگرام نوشت: «تندیس بیتا فرهی فقید که در موزه سینما رونمایی شده، بیشتر شبیه مجسمه مرحوم کاظم افرندنیا با گریم پیش پرده «مورچه داره» نیست؟!» اشاره او فقط بصورت متنی نیست و تصاویر تندیس زنده یاد بیتا فرهی و عکس مرحوم افرندنیا را برای قضاوت مخاطبان کنار هم قرار داده است.
سیدرضا صائمی منتقد سینما هم در متنی به انتقاد از تندیس فرهی پرداخت و نوشت: «رونمایی از تندیس بیتا فرهی روایتی از فرو ریختن فر و شکوه آن صورت زیبا بود. آن ظرافت زنانه و مینیاتوری چهره اش در شمایلی زمخت و مردانه بازنمایی شده. انگار آن زیبایی کلاسیک در شمایل این پلاستیک، جذابیت و هویتش را از دست داده. شاید اگر خودش زنده بود و این تندیس را می دید، این بار مهشید بود که همان حرفهای هامون را می زد و می گفت: «تو میخوای من اونی باشم که واقعا تو میخوای من باشم؟ اگه من اونی باشم که تو میخوای پس دیگه من، من نیست. یعنی من خودم نیستم.» این تندیس، تقلیل زیبایی او و تخریب خاطرات ماست که در آن نه مهشید پیداست، نه بانو!»
مرور برخی کاربران شوخ طبع هم در مواجهه با این تندیس خالی از لطف نیست: گشت ارشاد نگیرتش/ چرا بنده خدا ترنس شد؟/ بیچاره من فکر کردم هوتنه/ چرا شبیه مردهاست؟/ آقای بیتا فرهی/ شبیه جادوگر سفید برفی ساختنش/ فرهی برزیلی یخ زده/ هوشنگ فرهی برادر بیتا/ آخه چرا تندیس درست میکنید بلد نیستین/ تو رو خدا دیگه تن استادو تو گوز نلرزونید با هنر قشنگتون/ چراغ دوچرخه انداختن گردن خدابیامرز/ این تندیس جواد رضویانه در فیلم کلاهی برای باران و …
البته اگر بخواهیم انصاف را رعایت کنیم، تندیس شباهتهایی به زنده یاد بیتا فرهی در سالهای پایانی عمرش دارد و شایسته این حجم از انتقاد و شوخی نیست. شاید اگر سازنده تندیس، تصویر و شمایل جوانی فرهی مثلا مربوط به فیلم هامون یا بانو را برای ساخت انتخاب می کرد، میزان شباهتها بیشتر و از حجم و غلظت انتقادها و مزاح ها کم می شد.
بیتا فرهی بازیگر سینما و تلویزیون که متولد اول فروردین ۱۳۳۷ بود چهارم آذر سال گذشته و در ۶۵ سالگی از دنیا رفت.
هامون، بانو، کیمیا، اعتراض، خانه ای روی آب، طلسم شدگان، خون بازی، ولایت عشق و برادرم خسرو از مهمترین آثار این بازیگر فقید است.