به گزارش افق امروز : به نقل از روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، نشست تخصصی «بررسی ابعاد مختلف و بایدها و نبایدهای راهاندازی موزههای تخصصی سازمانی» روز شنبه ۲۸ اردیبهشتماه ۱۴۰۴، همزمان با روز جهانی موزهها و آغاز هفته میراثفرهنگی با شعار ملی «موزهها برای آیندهای پایدار»، در محل کاخموزه گرگان برگزار شد.
این نشست با حضور فریدون فعالی مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان، جمال اسدی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان، عباس جهانیفر مدیرکل ثبتاسناد و املاک گلستان، حمید عمرانیرکاوندی معاون میراثفرهنگی استان، نمایندگان دستگاهها و نهادهای دولتی و غیردولتی، جمعی از مدیران، کارشناسان و علاقهمندان به حوزه میراثفرهنگی برگزار شد.
در این نشست مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان ضمن تبریک هفته میراثفرهنگی و روز جهانی موزه، گفت: این مناسبت فرصت مغتنمی برای تأمل دوباره در ارزشهای فرهنگی و تاریخی سرزمینمان است. موزهها تنها محلی برای نگهداری آثار نیستند بلکه نهادهایی فرهنگی هستند که هویت تاریخی و ملی ما را بازتاب میدهند.
فریدون فعالی با اشاره به ظرفیتها و پتانسیلهای فراوان استان در حوزه میراثفرهنگی، افزود: گلستان نیازمند یک موزه منطقهای فاخر و در شأن این میراث گرانبهاست. ایجاد چنین موزهای از مطالبات جدی ماست و در این مسیر، حمایت و همکاری دستگاههای اجرایی ضروری است.
او همچنین بر لزوم تقویت موزههای سازمانی و خصوصی تأکید کرد و گفت: ظرفیتهای بسیار خوبی در موزههای بخش خصوصی و سازمانی گلستان ایجادشده است اما با توجه به داشتههای فرهنگی استان در حوزههای مختلف نیازمند توسعه و افزایش این مکانهای فرهنگی-تاریخی هستیم.
لزوم ایجاد گذر فرهنگ و هنر در شهر گرگان
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گلستان خاطرنشان کرد: گرگان با سابقه فرهنگی و هنری غنی، بهشدت نیازمند ایجاد گذر فرهنگ و هنر است. پیشنهاد ما تبدیل کاخ پارکشهر گرگان به باغموزه و ایجاد گذر فرهنگ و هنر در این مسیر با مشارکت شهرداری است.
او بابیان اینکه یکی از آرزوهای دیرینه مردم گلستان، ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان است، گفت: در تلاشیم تا بتوانیم با فراهم آوردن مقدمات، این امر را به تحقق نزدیک کنیم.
نقش کلیدی آموزش در نهادینهسازی مفاهیم میراثفرهنگی
در ادامه معاون میراثفرهنگی گلستان، با اشاره به برنامههای متنوع هفته میراثفرهنگی در سطح استان، بیان کرد: در این هفته، برنامههایی همچون بزرگداشت روز سعدی و فردوسی، بازدید رایگان از موزهها، و افتتاح موزه عکاسخانه گرگان برگزار میشود. نشستهای تخصصی مانند بررسی دانش معماری روستایی، اصالت نساجی سنتی و آینده موزههای تخصصی نیز در دستور کار است.
حمید عمرانیرکاوندی افزود: حفاظت از میراثفرهنگی صرفاً وظیفه ادارهکل میراثفرهنگی نیست بلکه یک مسئولیت فرابخشی است. تمامی دستگاهها باید در کنار یکدیگر برای حفظ و حراست از این سرمایههای ملی تلاش کنند.
او با تأکید بر نقش آموزش، گفت: معرفی و نهادینهسازی مفاهیم میراثفرهنگی باید از سنین کودکی آغاز شود. امیدواریم با همکاری سایر نهادها، به اهداف تبلیغی و ترویجی خود در این حوزه دستیابیم.
غلامرضا حمیدی مدیر امور موزههای استان گلستان بهعنوان سخنران تخصصی این نشست هماندیشی،نیز به تبیین ضرورت راهاندازی موزههای تخصصی سازمانی پرداخت و گفت: موزههای سازمانی فرصتی برای حفظ، نمایش و انتقال دانش و تجربه تخصصی هر دستگاه هستند.
او تصریح کرد: اگر این ظرفیتها فعال شود، میتوانیم شاهد ارتقای شناخت عمومی نسبت به نقش نهادهای مختلف در تاریخ معاصر استان باشیم.
در بخش پایانی این نشست، پنل پرسش و پاسخ با حضور نمایندگان دستگاههای اجرایی برگزار شد. در این پنل، نمایندگان دستگاهها ضمن طرح دیدگاهها، ابهامات و ظرفیتهای خود برای راهاندازی موزههای تخصصی، پاسخهای لازم را از سوی حمید عمرانیرکاوندی معاون میراثفرهنگی، غلامرضا حمیدی مدیر امور موزهها، و محمدمهدی برهانی مدیر موزه باستانشناسی گرگان دریافت کردند.