به گزارش افق امروز
نرخ باروری در ایران از ۲.۱ فرزند به ازای هر زن در سال ۱۳۹۵ به ۱.۶۵ در سال ۱۴۰۰کاهش یافته است. ادامه این روند با کاهش نرخ جانشینی جمعیت، کاهش تعداد جوانان و افزایش جمعیت سالمند، کشور را در تله جمعیتی گرفتار خواهد کرد.
استان یزد نیز از این قاعده مستثنی نبوده و با کاهش چشمگیر جمعیت جوان و رشد باالی جمعیت سالمند، چالشهای قابل توجهی در زمینههای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را پیش رو خواهد داشت.
تحقق جوانی جمعیت به عنوان یک سیاست راهبردی میتواند نقشی اساسی در ترمیم وضعیت جمعیتی و عدم گرفتاری در تله
جمعیتی کشور ایفا کند. این طرح با هدف افزایش نرخ تولد، تقویت نهاد خانواده، ارتقای سطح رفاه اجتماعی و اقتصادی جوانان و ایجاد شرایط مناسب برای پرورش نسلهای آینده در سطح ملی طراحی شده است واجرای در استان یزد نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چراکه جمعیت جوان به عنوان سرمایه انسانی میتواند به عنوان یک موتور محرکه و ابزار حیاتی برای توسعه پایدار استان عمل کند.
تحقق اهداف طرح جوانی جمعیت، نیازمند مجموعهای از راهکارها و اقدامات عملی در زمینه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی است تا بر مسایلی همچون افزایش سن ازدواج، کاهش تمایل به ازدواج ، افزایش نرخ طالق، افزایش نرخ ناباروری، جلوگیری و کاهش تمایل به فرزند آوری فایق آید و به افزایش پایداری نهاد خانواده و پیشگیری از گسست آن مطابق بند »ت« ماده ۸۰ فصل ۱۶ برنامه هفتم توسعه و جامعه جوان و پویا منجر شود.
این مهم با شناخت درست و علمی مسأله جمعیت با کمک کارشناسان خبره در جهت تحلیل دادههای جمعیتی و اجرای مجموعه ای از سیاست ها و استراتژیهای موثر دست یافتنی است.
در حال حاضر میتوان با بهره بردن از پنجره جمعیتی باز موجود و با مدیریت و استفاده از تمامی ظرفیتها شرایط را برای تحقق توسعه پایدار و بهبود شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و خروج از بحران جمعیتی مهیا کرد.
با توجه به واقعیتهای جامعه ارایه مشوقهای مالی و قانونی برای تسهیل ازدواج و فرزندآوری مطابق بند »۲« سیاست های کلی جمعیت، در قالب سیاستهای حمایت از خانوادهها، تسهیل دسترسی به شغل و ارتقای مهارتهای حرفهای برای جوانان، کاهش فشارهای مالی و نگرانیها و هراس از آینده فرزندان در اولویت قرار دارد .
همچنین با توجه به تغییرات فرهنگی و نگرشی و سبک زندگی متاثر از این تغییرات، ترویج فرهنگ ازدواج بهنگام و فرزندآوری باید از سطح فردی تا اجتماعی صورت گیرد.
حمایت از سیاستهای هم راستا با بهبود کیفیت زندگی خانوادهها، آموزش و فرهنگسازی در زمینه ترویج اهمیت تشکیل خانواده و پرورش نسل صالح و مهارت آموزی در زمینه کیفیت خانوادهها و پایداری بنیان خانواده مطابق بند »۴« سیاست های کلی جمعیت در دستور کار قرار گرفته است.
لذا جهت عبور از بحران جمعیتی در سطح ملی و استانی ضروری است تا تمامی نهادهای دولتی و خصوصی با همکاری یکدیگر وبا نگاهی واقع بینانه، به چالشهای امروز جامعه پرداخته و راهکارهای عملی و اجرایی را برای حفظ و تقویت جوانی جمعیت و پایداری خانوادههای ایرانی ارائه دهند که این امر بدون حضور و همت و پشتوانه مردمی محقق نخواهد شد.