به گزارش افق امروز پلاک خودروی ویژه معلولان به منظور دسترسی فرد دارای معلولیت به اماکن عمومی مانند مراکز آموزشی، درمانی و محل کار و نیز مشخص شدن خودروی او برای ماموران راهنمایی و رانندگی طراحی شده است و به خودروی این افراد واجد شرایط مطابق دستورالعمل به منظور تسهیل تردد فرد، ارائه میشود.
استفاده از جایگاههای ویژه پارک خودرو ویژه معلولین و ورود به محدودههای طرح ترافیک از مزایای پلاک ویژه معلولین است و نشانهای برای سایر رانندگان به شمار می رود تا هنگام رانندگی با این فرد همکاری داشته باشند. همکاری و کمک پلیس راهنمایی و رانندگی در شرایطی که فرد دارای معلولیت نیاز به کمک داشته باشد از دیگر مزایای پلاک ویژه معلولین به شمار می رود، این پلاک با نشان ویلچر به عنوان پلاک ویژه خودروی افراد دارای معلولیت شناخته میشود.
کدامیک از معلولان مشمول دریافت پلاک ویژه خودرو میشوند؟
معلولان جسمی حرکتی مشمول دریافت پلاک ویژه خودرو میشوند اما معلول جسمی حرکتی اندام فوقانی مشمول دریافت نمی شوند و علاوه برآن معلولان جسمی حرکتی نیز باید شرایطی داشته باشند. معلولان جسمی حرکتی شدید و خیلی شدید و معلولان جسمی حرکتی متوسط مشمول دریافت پلاک ویژه خودرو هستند.
اما معلولین جسمی حرکتی متوسط تنها در صورتی واجد شرایط دریافت پلاک ویژه شناخته می شوند که آسیب در اندام تحتانی متقاضی باشد. همچنین پلاک ویژه به خودروهای شخصی تحت تملک معلولان واجد شرایط تعلق می گیرد. خودرو باید به نام فرد معلول باشد و شخص دارای معلولیت باید خود راننده باشد.
باید توجه داشت که چنانچه فرد دارای معلولیت در مرکز یا محل دیگری نگهداری شود مشمول دریافت پلاک ویژه نمیشود.
مدیرکل پیشگیری از معلولیت ها و تلفیق اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در این باره میگوید: افراد دارای معلولیت جسمی حرکتی با شدت متوسط، شدید و خیلی شدید واجد شرایط دریافت پلاک خودرو ویژه معلولین هستند.
افروز صفاری فر در گفت و گوافزود: افراد دارای معلولیت ذهنی با شدت شدید و خیلی شدید واجد دریافت این خدمت هستند.
وی گفت: خدمت پلاک خودرو ویژه افراد دارای معلولیت، به منظور تسهیل در تردد گروه های هدف و ایجاد نشانه ای برای سایر رانندگان در سفرهای شهری و برون شهری ارائه میشود، از این رو شامل افراد با سایر انواع معلولیت نمیشود، اما آنها با توجه به نیاز تردد، می توانند از مجوز تردد در محدوده طرح ترافیک شهر تهران بهرهمند شوند.
روند تخصیص پلاک ویژه افراد دارای معلولیت
پس از ارائه درخواست کتبی از سوی معلولان متقاضی به واحدهای مددکاری شهرستان ها، در صورت برخورداری از شرایط اولیه دریافت پلاک ویژه (نوع و شدت معلولیت مطابق با دستورالعمل) موارد به کمیته توانبخشی ارجاع و در صورت تایید نهایی توسط مدیر شهرستان به استان مربوطه ارجاع داده می شود.
ادارات بهزیستی استان ها پس از جمع آوری تقاضاهای شهرستان های تابعه آنها را در قالب لیست واحدی به بهزیستی کل کشور اعلام میکنند. در نهایت دفتر توانمندسازی معلولان سازمان بهزیستی کشور مشخصات تمام معلولان واجد شرایط را در قالب یک لوح فشرده به صورت محرمانه و مهر شده به معاونت فنی مهندسی و خدمات ترافیک پلیس راهور ناجا ارسال میکند که پس از طی مراحل اداری، بارگذاری اطلاعات بر روی سایت راهور ناجا صورت می گیرد و معلولان می توانند با در دست داشتن مدارک شناسایی و معرفی نامه استان به واحدهای تعویض پلاک مراجعه و پلاک خود را تعویض کنند.
فرد چگونه می تواند برای پلاک اقدام کند؟
در صورتی که فردی واجد شرایط باشد می تواند به یکی مراکز مثبت زندگی یا بهزیستی شهرستان محل سکونت خود مراجعه و درخواست خود را ارائه می کند تا مورد رسیدگی قرار گیرد.
پس از ارائه درخواست از سوی فرد واجد شرایط به یکی مراکز مثبت زندگی یا بهزیستی شهرستان و در صورت احراز شرایط، مستندات مربوطه به بهزیستی استان ارسال شده و در کمیته توانبخشی بهزیستی معلولیت فرد و نیاز وی بررسی خواهد شد و در صورت تایید به بهزیستی استان معرفی می شود.