سالانه ۴۰ میلیون تن کالا از مبدا استان حمل می شود

سالانه ۴۰ میلیون تن کالا از مبدا استان حمل می شود

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد گفت : سالانه ۴۰ میلیون تن کالا از مبدا استان حمل می شود که حدود ۱۵ میلیون تن از این میزان مربوط به معادن است

به گزارش افق امروز، «محمد رستگاری» در آستانه روز ملی حمل و نقل در جمع خبرنگاران استان با بیان اینکه جاده یک موجود زنده است و حفظ و نگهداری بیش از هشت هزار کیلومتر  راه‌های مواصلاتی استان، نیازمند خدمت رسانی شبانه روزی است. از اینکه استان یزد به لحاظ برخورداری از ناوگان با کیفیت در حوزه حمل مسافر با نقص جدی مواجه ابراز تاسف کرد و در ادامه تصریح داشت : این استان دارای روانترین شبکه حمل و نقل بار در کشور است .

 

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد افزود : هرچند یکی از علل مهم این نقیصه ناپایداری اقتصاد حوزه حمل مسافر است ولی با این حال اقدامات و برنامه‌ریزی‌هایی در استان دنبال می شود که امیدواریم در همین راستا، سال آینده ۲۰ تا ۳۰ دستگاه اتوبوس جدید به ناوگان استان افزوده شود.

 

وی هدف‌گذاری استان در رابطه ناوگان جدید و با کیفیت در حوزه حمل مسافر را مشتمل بر حداقل ۲۰۰ ناوگان مناسب عنوان کرد و خاطرنشان کرد در حال حاضر ودر بهترین شرایط از ۱۳۰ تا ۱۴۰ ناوگان مسافری قابل قبول برای مسیرهای طولانی برخوردار هستیم .

 

به گفته این مقام مسئول جاده ها بر اساس استانداردهای لازم و ظرفیت بار پذیری طراحی و ساخته می شود و چنانچه فشار باری بیش از ظرفیت مجاز بر جاده وارد شود، موجب آسیب و از بین رفتن رویه آسفالت و زیرساخت آن می شود.

 

وی افزود : متاسفانه بارگیری کامیون ها فراتر از ظرفیت بار جاده ها هستند، در صورتی که در برنامه هفتم توسعه به صراحت ذکر شده که معادن باید اقدام به افتتاح دفاتر حمل بار در محل شرکت خود نمایند اما اقدام نمی کنند.

 

رستگاری خاطرنشان کرد : اکنون اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای پیگیریهای لازم را معمول و سامانه ای برای رفع این موضوع طراحی کرده که امیدواریم با راه اندازی این سامانه این مشکل حل شود هر چند ممانعت هایی در این زمینه وجود دارد و معادن مقاومت خواهند کرد

 

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد با بیان اینکه وضعیت ایمنی جاده های استان نسبت به کشور مطلوب است تصریح داشت : صرف نظر از دو حادثه امسال اتوبوس در استان که ناشی از نقص فنی خودرو و خطای انسانی اتفاق افتاد و به نقص ایمنی راه‌ها مربوط نبود اضافه کرد استان یزد طی سه سال گذشته به لحاظ ضریب تلفات جانی و فوتی نسبت به میانگین کشوری روند کاهشی داشته است واز برخورداری وضعیت نسبتاً خوبی در حوزه تلفات جاده‌ای طی سال‌های اخیر ابراز خرسندی کرد .

 

وی از اجرای حفاظ‌های بتنی در برخی محورهای استان از جمله کمربندی شهر یزد در راستای کاهش تلفات و ارتقای ایمنی راه و اقدامات صورت گرفته در جهت تامین روشنایی برخی راه‌های استان خبر داد و گفت: براساس آخرین پایش‌ها در خصوص رفع نقاط حادثه خیز راه‌های استان مربوط به سال ۱۴۰۱، تعداد ۱۴ نقطه پرحادثه در استان شناسایی شد که خوشبختانه با اهتمام انجام شده حداکثر تا یک ماه آینده تمامی آنها رفع خطر خواهد شد.

رستگاری در بخش دیگری از سخنان خود به رشد قابل توجه تناژ آسفالت اجرا شده در راه‌های استان پرداخت و اظهارکرد: در حالی این رقم در سال ۱۳۹۹ معادل ۱۲ هزار تن بوده که تا سال گذشته به ۳۰۰ هزار تن افزایش یافته و طی هشت ماهه امسال نیز ۲۶۳ هزار تن آسفالت در شبکه جاده‌ای استان اجرا شده است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد گفت : یزد در بحث طول راه‌های شریانی رتبه ۱۰ کشوری را دارد، از لحاظ طول بزرگراه در جایگاه هشتم، طول راه اصلی در رتبه ۱۴ ،‌ طول راه های فرعی در جایگاه ۱۵ و طول راه روستایی رتبه ۲۲ کشور را دارد.

 

وی اظهار داشت : طول شبکه راه‌های استان یزد هشت هزار و ۴۰۰ کیلومتر است که از این میزان، ۸۴۰ کیلومتر بزرگراه، ۶۸۸ کیلومتر راه اصلی، ۶۵۰ کیلومتر راه فرعی آسفالته ، ۲ هزار و ۲۹۱ کیلومتر راه روستایی آسفالته ، ۳۷۲ کیلومتر راه روستایی درجه یک شنی و سه هزار و ۱۸۵کیلومتر راه روستایی خاکی است و از مجموع راه‌های استان حدود یکهزار و ۲۶۷ کیلومتر آن راه‌های شریانی و ملی است.

 

رستگاری طول خط‌کشی شبکه جاده‌ای استان از ۶۰۰ کلیومتر در سال ۱۳۹۹ به ۶۸۰۰ کلیومتر در سال گذشته افزایش یافته و هدف‌گذاری امسال نیز خط‌کشی ۱۲ هزار کیلومتر از شبکه راه‌های استان ذکر کرد و کاهش تلفات جانی را موضوع تقویت تابلوها و علائم افقی در محورهای مواصلاتی استان یکی از اقدامات اثرگذار عنوان کرد.

 

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد با بیان اینکه یزد دومین استان از بُعد گستردگی شبکه آسفالتی در راه‌های روستایی کشور است افزود : ۹۸ درصد از راه‌های روستایی بالای ۲۰ خانوار استان آسفالته و تحت پوشش مجموعه راهداری می باشند .

 

وی گفت : با توجه به خرابی راه‌های استان ناشی از محدودیت منابع و حوادث طبیعی طی سالهای گذشته ، اولویت امسال استان را روکش آسفالت راه های استان که مهمتری آنها کریدور ترانزیتی استان در محور تهران – بندرعباس اعلام کرد.

به گفته وی عمده حوادث رانندگی استان مربوط به واژگونی است از اهتمام استان به اصلاح و ملایم سازی شیب شیروانی جاده‌ها در راستای کاهش تلفات حوادث خبر داد و افزود : سالانه ۱۸۰ تا ۲۰۰ کیلومتر از راه‌های استان جهت ایمن سازی و بخشندگی شبکه راه‌های استان از این حیث اصلاح می‌شوند.

 

رستگاری با بیان اینکه طی چند سال اخیر در بخش اعتبارات جهش قابل توجهی را شاهدیم و بیشترین طرف قراردادهای طرح های جاده ای استان پیمانکاران بومی هستند حجم قراردادهای ریالی فعال در حوزه راهداری استان را ۴۰ هزار میلیارد ریال (چهار همت) بیان کرد و افزود: این اعتبار برای ۶۵۰ طرح در حوزه راههای استان در نظرگرفته شده است.

 

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای یزد بااشاره به اینکه خدمات پیمانی مجموعه راهداری متناسب با جذب اعتبارات ملی و استانی در قالب قرارداد با پیمانکاران بخش خصوصی انجام می‌شود گفت : مجموعه راهداری در حوزه ارائه خدمات امانی فراتر از وظایف مربوط به حوزه راه‌ها طی شش ماهه ابتدای سال جاری ۵۸ میلیارد تومان هزینه کرده است.

انتهای پیام/+

منبع خبر : سید محمد جواد عرفانفر

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search