سبد خالی ایران در جمع نخبگان آسیا

به گزارش افق امروزاولین دوره رقابت‌های لیگ قهرمانان آسیا با شکل و فرمت جدید برگزاری که آن را لیگ نخبگان آسیا می‌نامیم، روز شنبه و با برگزاری مسابقه نهایی در ورزشگاه ملک عبدالله شهر جده به پایان رسید و تیم پرستاره الاهلی عربستان، موفق شد با پیروزی دو بر صفر مقابل کاوازاکی ژاپن برای نخستین بار به عنوان قهرمانی در رقابت‌های باشگاهی آسیا برسد‌‌. عملکرد فوق‌العاده تیم‌های عربستانی در این دوره و میزبانی شکیل و استاندارد در مرحله نهایی با حضور پرشور هواداران عربستانی، نشان داد که سرمایه‌گذاری سعودی‌ها در حوزه فوتبال باشگاهی حداقل برای عبور از رقبا در این سطح موفق عمل کرده و حالا کشورهای دیگر آسیا از جمله ایران، کار سختی برای رسیدن به عناوین باشگاهی در فوتبال آسیا و دنبال کردن رویای قهرمانی آسیا خواهند داشت.

حسرتی که ۳۳ ساله شد
ناکامی فوتبال باشگاهی ایران در کسب عناوین بزرگ آسیایی چندان ارتباطی به سرمایه‌گذاری بزرگ عربستانی‌ها ندارد و با عملکرد نمایندگان ایران در این دوره از لیگ قهرمانان و لیگ نخبگان آسیا، حسرت تیم‌های ایرانی برای قهرمانی در این قاره به ۳۳ سال می‌رسد. در این ۳۳ سالی که از قهرمانی تیم منحل شده پاس تهران در آسیا گذشته، تیم‌های کشورهای کره جنوبی، ژاپن، تایلند، عربستان، امارات، قطر، استرالیا و چین موفق به کسب عنوان قهرمانی در لیگ قهرمانان آسیا شده‌اند که در این میان، سهم کره جنوبی، عربستان و ژاپن بیش از سایر کشورها بوده است. این در حالیست که تیم‌های ایرانی، طی این سال‌ها تنها پنج حضور در مرحله فینال را تجربه کرده‌اند که حاصل آن دو شکست برای پرسپولیس و یک شکست برای استقلال، سپاهان و ذوب‌آهن بوده است. سه نماینده ایران در این دوره از رقابت‌ها نیز نتوانستند کاری از پیش ببرند؛ سپاهان در همان مرحله پلی‌آف با شکست مقابل شباب الاهلی امارات که خود نتوانست به لیگ نخبگان صعود کند، راهی لیگ قهرمانان ۲ آسیا شد. پرسپولیس و استقلال نیز در مجموع ۱۸ بازی خود در این رقابت‌ها، موفق به کسب تنها سه پیروزی مقابل نمایندگان قطر و عراق شده‌اند. از بین سه تیمی که مقابل نمایندگان ایران متحمل شکست شدند، تنها الریان قطر موفق به حضور در مرحله حذفی شد که این تیم نیز در مرحله یک هشتم با نتیجه مجموع پنج بر یک مغلوب الاهلی عربستان شد. شرایطی که نشان می‌دهد نمایندگان فوتبال ایران، توان مقابله با مدعیان اصلی قاره آسیا را ندارند. الهلال در ۹ تقابل قبلی مقابل تیم‌های ایرانی پیروز شده و تنها برد نمایندگان ایران مقابل عربستانی‌ها در ۲۵ مسابقه اخیر، به برد فولاد جواد نکونام مقابل تیم سقوط کرده الفیصلی در مرحله یک هشتم نهایی لیگ قهرمانان آسیا ۲۰۲۳ برمی‌گردد.

تفاوت بزرگ سخت‌افزاری
برگزاری شکیل و فوق‌العاده رقابت‌های مرحله نهایی لیگ نخبگان آسیا در عربستان سعودی، حسرت برگزار نشدن مسابقات نهایی تورنمنت‌های معتبر در بین فوتبال‌دوستان ایرانی را زنده کرد. در اولین روز برگزاری فصل جدید لیگ نخبگان آسیا، تصاویر نه‌چندان جالب و دور از انتظاری از امکانات ورزشگاه شهدای شهرقدس در تقابل تیم‌های استقلال و الغرافه قطر به ثبت رسید و باشگاه‌های ایرانی چندی بعد، از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا برای میزبانی در کشور خود محروم شدند. شاید اگر استقلال و پرسپولیس فرصت بیشتری برای برگزاری مسابقات در ایران داشتند، نتایج بهتری نیز کسب می‌شد اما بازگشت میزبانی و حضور بیش از ظرفیت هواداران مشتاق در ورزشگاه آزادی نیز نتوانست حقیقت فاصله فوتبال باشگاهی ایران با رقبا را بپوشاند. برای فصل آینده لیگ نخبگان، همه در انتظار میزبانی و برنامه‌ریزی بهتر برای نمایندگان کشورمان هستند اما با اختلاف سطح فعلی، رسیدن به کیفیت میزبانی و برگزاری رقبا دور از ذهن به نظر می‌رسد.

سکوت در قبال شکست‌های پیاپی
ناکامی باشگاه‌های ایرانی در سطح آسیا حالا به یک اتفاق تکراری و عادی بدل شده و انگار مسئولان فدراسیون فوتبال نیز دیگر تقلایی برای پایان دادن به این شرایط ندارند؛ آن هم در زمانه‌ای که رسیدن به تیم‌های عربستانی با سه نماینده در مرحله نیمه‌نهایی رقابت‌ها، نه برای تیم‌های ایرانی بلکه برای کشورهای صاحب سبک در فوتبال آسیا مانند کره جنوبی و ژاپن نیز چالش بسیار سختی خواهد بود. سکوت فدراسیون فوتبال و اعضای کادر فنی تیم ملی ایران در قبال عادی شدن این شکست‌ها و فاصله گرفتن رقبا از تیم‌های باشگاهی ایران، نمی‌تواند خبر خوبی برای فوتبال باشگاهی کشورمان باشد. به نظر می‌رسد در کلیت فوتبال ایران، عزمی جدی برای رقابتی‌تر شدن تیم‌های ایرانی در آسیا وجود ندارد و شاید حتی اعضای کادر فنی تیم ملی، از تفاوت کیفیت فنی تیم ملی ایران در آسیا به نسبت تیم‌های باشگاهی استقبال هم می‌کنند!

سهمیه رو به کاهش
عملکرد تیم‌های ایرانی در دو فصل اخیر لیگ قهرمانان آسیا باعث شده تا ایران برای فصل آینده و فصل ۲۰۲۶/۲۰۲۷ لیگ نخبگان آسیا، یک سهمیه مستقیم و یک سهمیه در پلی‌آف داشته باشد و از این حیث، ایران چهارمین لیگ برتر غرب پس از عربستان، امارات و قطر محسوب می‌شود. برای درک بهتر این شرایط باید گفت که در شرق آسیا، کشور تایلند چنین شرایطی را از حیث کسب سهمیه داراست و ایران به عنوان تیم دوم فوتبال آسیا در رده ملی، جایگاه ششم برترین لیگ‌ها را در کنفدراسیون فوتبال آسیا تصاحب کرده است. جایگاهی که با توجه به سابقه و تاریخچه فوتبال ایران در قاره آسیا، یک شکست بزرگ برای فوتبال باشگاهی ایران محسوب می‌شود. برای کمتر نشدن این سهمیه، عملکرد تیم‌های ایرانی در فصل آینده لیگ نخبگان و لیگ قهرمانان ۲ آسیا اهمیت زیادی خواهد داشت.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search