به گزارش افق امروزبهای نفت در روز جمعه، با افزایش ملایمی همراه بود؛ وست تگزاس اینترمدییت ۱.۴٪ افزایش یافت و به نزدیکی ۷۱ دلار در هر بشکه رسید، در حالی که نفت برنت از ۷۴ دلار عبور کرد. از نظر نوسانات ۱۰ روزه، WTI به پایینترین سطح خود از ژوئیه، کاهش یافت.
همچنین شاخص معیار نفت خام وست تگزاس اینترمدییت (WTI) ۰.۳۹ درصد افزایش یافت و به ۶۹.۶۷ دلار در هر بشکه رسید و شاخص معیار برنت نیز با ۰.۳۶ درصد افزایش، به ۷۲.۹۸ دلار در هر بشکه رسید.بررسیها نشان میدهد که انگیزهی این روند رشد ملایم، خوشبینی نسبت به تقاضا در چین، به عنوان بزرگترین واردکنندهی نفت خام جهان بود. با این حال، قدرتگرفتن دلار مجالی برای رشد بیشتر نداد.با وجود تعطیلات، هفتهی معاملاتی کوتاه سپری شد و حجم معاملات در بازارهای نفتی بسیار اندک بود، اما، نفت در معاملات کمحجم پایان سال صعود کرد و این در حالی بود که سرمایهگذاران چشمانداز سال ۲۰۲۵ را ارزیابی کرده و پیگیر تحولات خاورمیانه بودند.در واقع، پس از افزایش پیشبینی بانک جهانی در مورد رشد اقتصادی در چین برای سالهای ۲۰۲۴ و ۲۰۲۵، انتظارات مبنی بر رشد تقاضا در این کشور، از قیمتهای نفت حمایت کرد. نکتهی مهم دیگر آن است که چین ابعاد اقتصادی خود را نیز به میزان ۲.۷ درصد افزایش داده و به ۱۲۹.۴ تریلیون یوان رسانده است.با تمام اینها آنچه مسلم است، قیمتهای نفت همواره تحت فشار تقویت دلار آمریکا بودهاند و فرصتی برای رشد بیشتر نداشتهاند. پرواضح است که دلار قویتر نفت را برای دارندگان ارزهای دیگر گرانتر میکند.
در چشمانداز ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، اسرائیل به اهدافی در یمن از جمله ایستگاههای برق، بنادر و فرودگاه پایتخت حمله کرد که تحت کنترل حوثیها بود.شورشیان در حال تهدید حمل و نقل در دریای سرخ بوده و نفتکشها را مجبور به استفاده از مسیرهای طولانیتر در اطراف آفریقای جنوبی کردهاند.
در یک چشمانداز سال به سال، نفت خام در مسیر کاهش سالانهای ملایم قرار دارد و از اواسط اکتبر، معاملات در یک باند باریک محدود شده است. از آنجا که تقاضای چین کاهش مییابد و تولید جهانی در حال افزایش است، نگرانیهای گستردهای وجود دارد که بازار ممکن است سال آینده با مازاد عرضه مواجه شود، اگرچه معاملهگران در مورد تحریمهای احتمالی سختتر ایالات متحده علیه جریانهای نفتی از ایران در دوران دونالد ترامپ در موضع احتیاط به سر میبرند.در بخش تأمین ذخایر، دادههای اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده حاکی از آن بود که موجودیهای نفت خام ایالات متحده در هفتهی گذشته ۴.۲ میلیون بشکه کاهش یافته است، در حالی که فعالیتهای پالایشگاههای خلیج ایالات متحده به بالاترین سطح پنج ساله خود رسید.
و اما قراردادهای آتی وست تگزاس اینترمدییت – با قراردادهایی نزدیک به قیمت بالاتر از ۴۰ سنت به بشکه نسبت به قرارداد بعدی – به تنگنای عرضه در کوتاهمدت اشاره دارد.
اهمیت نفت خام برای تمدن مدرن
آنچه مسلم است نفت خام در تمدن مدرن، از جایگاهی ویژه برخوردار است. همه چیز، از جمله توربینهای بادی، به نفت وابستهاند.امسال، با فروش رکوردی خودروهای برقی در چین و ادامه ساخت و ساز انرژیهای بادی و خورشیدی در اروپا، نشان داده است که وضعیت کنونی انتقال انرژی – یا عدم آن – موضوعی برجسته است.
حدود یک ماه پیش، بانک جهانی در یک پست وبلاگی پیشبینی کرد که تقاضای نفت خام در سال ۲۰۲۴ به ۱۰۳ میلیون بشکه در روز خواهد رسید. آنچه بانک جهانی اشاره کرد این بود که این عدد نمایانگر کاهش تقاضا است.و اما موضوعی که بانک جهانی به آن اشارهای نداشت، این بود که این عدد همچنین نمایانگر یک رکورد جدید برای تقاضای نفت است.آژانس بینالمللی انرژی، که یکی دیگر از هشداردهندگان برای تقاضای نفت است، در آخرین گزارش ماهانه بازار نفت، اعلام کرد که تقاضا قرار است در سال ۲۰۲۵ واقعاً افزایش یابد و از ۸۴۰,۰۰۰ بشکه در روز برآوردشدهی امسال به ۱.۱ میلیون بشکه در روز افزایش یابد.آژانس IEA این افزایش را به رشد تقاضا برای محصولات پتروشیمی نسبت داد که تقاضای از دست رفته از بخش حمل و نقل را جبران میکند. با این حال، حتی تقاضا از بخش حمل و نقل به هیچ وجه به سرعتی که پیشبینی شده بود، کاهش نمییابد.چین جایگاه خود را به عنوان بزرگترین بازار خودروهای برقی در جهان تثبیت کرده است. این خودروها بخشهای فزایندهای از فروش کل خودروها را تشکیل میدهند. ژوئیه ۲۰۲۴ اولین ماهی بود که فروش خودروهای جدید انرژی به فروش خودروهای ICE (موتور احتراق داخلی) پیشی گرفت. از ژوئیه، چین به طور مستمر، ماههایی از فروش خودروهای برقی را ثبت کرده و بیش از ۵۰٪ از فروش خودروهای جدید را در اختیار دارد.طبق گفته موسسه تحقیقاتی Rho Motion در اوایل این ماه، تنها در نوامبر ۲۰۲۴، بازار چین بار دیگر رکورد قبلی خود را که در اکتبر ثبت شده بود، با بیش از ۵۰,۰۰۰ خودرو شکست و به تقریباً ۱.۳ میلیون خودروی برقی فروختهشده رسید. و با این حال، تقاضای نفت در بزرگترین بازار خودروی برقی جهان همچنان در حال افزایش است. البته، این تقاضا از سطوح پس از قفل شدن کاهش یافته است، اما هنوز در یک مسیر صعودی قرار دارد. و اما ریستارد انرژی (Rystad Energy) در گزارشی در سال ۲۰۲۳ اشاره کرد که تقاضای نفت نروژ از بخش حمل و نقل نتوانسته است هیچ ویرانی ناشی از خودروهای برقی را تجربه کند. با این حال، هنوز پیشبینیهایی وجود دارد که خودروهای برقی قرار است تقاضای نفت را بهویژه در چین نابود کنند، و این همان کشوری است که هر تاجر نفتی که این روزها به دنبال پیگیری نشانههایی تقاضای نفت باشد، به آن نگاه میکند.
فقط این هفته، چهار پیشبینیکننده به فایننشال تایمز گفتند که چین قرار است بیش از ۵۰٪ از خودروهای برقی را در مجموع فروش خودروهای خود در سال ۲۰۲۵ ببیند. همچنین عامل تغییر تقاضای نفت وجود دارد. برای سالها، همه بر روی چین تمرکز کردهاند. با این حال، هماکنون تقاضای نفت چین در حال کاهش است، اگرچه هنوز زود است که به اوج آن اشاره کنیم و یک قدرت آسیایی دیگر در حال گرفتن عنوان بزرگترین عامل تقاضا است.آن قدرت «هند» است و امسال، پیشبینی میشود که این کشور، در مقابل ۹۰,۰۰۰ بشکه در روز برای چین، ۲۲۰,۰۰۰ بشکه در روز بیشتر از سال گذشته نفت مصرف کند.این رقم مطابق با اطلاعات اداره انرژی ایالات متحده است که همچنین در آخرین پیشبینی کوتاهمدت انرژی خود گفت که در سال ۲۰۲۵، تقاضای نفت هند قرار است ۳۳۰,۰۰۰ بشکه در روز رشد کند.اداره انرژی ایالات متحده همچنین پیشبینی کرد چین در سال آینده نسبت به افزایش ضعیفتر از حد انتظار امسال، نرخ رشد بالاتری خواهد داشت. با این حال، با ۲۵۰,۰۰۰ بشکه در روز رشد در سال ۲۰۲۵، چین هنوز از افزایش مصرف هند عقب خواهد ماند.ناگفته نماند که رشد تقاضای چین با وجود پیشبینیهای خوشبینانهی فروش خودروهای برقی از سوی دیگر پیشبینیکنندگان، در حال افزایش است.واقعیت تقاضای نفت این است که همه چیز را زیر بنای خود قرار میدهد و با توجه به تنوع مشتقات نفتی که خودروهای برقی دارند، تولید خودروهای برقی نیز شامل این همه موارد خواهد بود.میتوان گفت که بدون هیدروکربنهایی که حامیان انتقال انرژی میخواهند از آنها دوری کنند، هیچ انتقال انرژی وجود نخواهد داشت و این یک واقعیت است. به همین دلیل است که رشد تقاضای نفت ممکن است در سالهای آینده کاهش یابد، اما هنوز مدتی طول خواهد کشید تا شروع به کاهش کند.