خراسان رضوی

صنایع خلاق فرهنگی و آینده اقتصادی خراسان رضوی

صنایع خلاق فرهنگی مجموعه‌ای از فعالیت‌ها و زمینه‌های کاری را دربر می‌گیرد که از ترکیب دانش، هنر، فناوری و خلاقیت به منظور تولید محصولات و خدمات با ارزش فرهنگی و اقتصادی پدید می‌آیند.

به گزارش افق امروز این صنایع شامل حوزه های اسباب بازی و سرگرمی، کتاب و محصولات مکتوب، رسانه و تولید محتوا، گردشگری زیارت، صنایع دستی و سوغات و محصولات فرهنگی مرتبط با زیارت و دیگر صنایع خلاق می‌شود که نقش برجسته‌ای در توسعه اقتصاد دانش‌محور ایفا می‌کنند.

اهمیت این صنایع در دوران کنونی بیشتر از پیش نمود پیدا کرده است زیرا شاهد تحول سریع به سمت اقتصاد دانش‌محور هستیم؛ از این رو و در ارتباط با شرکت‌های دانش‌بنیان، صنایع خلاق فرهنگی می‌توانند به عنوان یک پل بین دانش، فرهنگ و اقتصاد عمل کنند.

شرکت‌های دانش‌بنیان که بر اساس نوآوری، تحقیق و توسعه و استفاده از دانش تخصصی عمل می‌کنند، می‌توانند در حوزه‌های مختلف صنایع خلاق فرهنگی، مانند برنامه‌نویسی بازی‌های ویدئویی، تولید محتوا و حتی مدیریت فرهنگی، فعالیت داشته باشند. این نوع همکاری‌ها فرصت‌های جدیدی را برای توسعه اقتصاد محلی و کارآفرینی فرهنگی فراهم می‌سازد.

استان خراسان رضوی، با ظرفیت‌های فراوان در حوزه‌های فرهنگی، تاریخی و دانشگاهی، موقعیتی راهبردی برای توسعه صنایع خلاق فرهنگی و شرکت‌های دانش‌بنیان دارد.

این در حالی است که این استان با داشتن شهرهای تاریخی و معنوی مانند مشهد، نیشابور و سبزوار، علاوه بر میراث فرهنگی و معنوی گسترده، دارای دانشگاه‌های بزرگ و مراکز تحقیقاتی است که می‌توانند به عنوان منبع اصلی نوآوری و خلاقیت در این زمینه عمل کنند.

توسعه صنایع خلاق فرهنگی در خراسان رضوی، علاوه بر ایجاد شغل و افزایش درآمد، به احیای ارزش‌های فرهنگی و ترویج هویت منطقه نیز کمک شایانی کرده و می‌تواند به تحول اقتصادی و اجتماعی منطقه بینجامد.

فعالیت ۱۰ درصد شرکت‌های پارک‌ کشور در حوزه صنایع خلاق

شرکت های دانش بنیان کشور توانسته اند در حوزه های مختلف دست به گره گشایی از برخی مشکلات بزنند و از سوی دیگر با این اقدامات خود، گردش اقتصادی نیز بر محور دانش ایجاد کنند.

معاون فناوری و نوآوری وزیر علوم، تحقیقات و فناوری چندی پیش در رویداد ملی تخصصی صنایع خلاق و فرهنگی در مشهد گفت: تهران و خراسان رضوی بیشترین واحدهای خلاق را در کشور دارند و البته بازار اقتصادی مناسبی نیز در این ۲ استان وجود دارد و این در حالی است که باید فن بازارهای منطقه‌ای تخصصی را در این مناطق تقویت کنیم.

صنایع خلاق فرهنگی و آینده اقتصادی خراسان رضوی

محمدنبی شهیکی اظهار کرد: باید به الگوهایی‌ برسیم که می‌تواند به توسعه فناوری و صنایع خلاق در کشور کمک کند و همچنین موضوع خدمات پشتیبان حرفه ای در پارک‌ها، نهادسازی موثر و آینده صنایع خلاق در کشور، مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: در پارک‌های علم و فناوری عرصه‌های مختلفی از فعالیت‌ها در حال انجام است و اکنون موج نوینی از فناوری را شاهد هستیم که عرصه‌ای آینده‌ساز و فرصت‌ساز برای کشور است. حوزه‌هایی مانند هوش مصنوعی، کوانتوم، زیست مواد و دیگر حوزه‌های نوین که می‌تواند فرصتی طلایی را برای توسعه کشور ایجاد کند.

معاون وزیر علوم بیان کرد: یکی از گنجینه‌ها که به عنوان دارایی فرهنگی کشور محسوب می‌شود، توجه به حوزه صنایع خلاق ‌ است که پارک‌ها باید به آن توجه ویژه ای داشته باشند و این وزارتخانه نیز یکی از اولویت خود را توجه به حوزه صنایع خلاق، به عنوان یکی از بخش‌های مهم در پارک‌های علم و فناوری می شناسد.

این در حالی است که استان خراسان رضوی با دارا بودن شهرهای تاریخی و معنوی مانند مشهد، نیشابور و سبزوار، علاوه بر میراث فرهنگی و معنوی گسترده، دارای دانشگاه‌های بزرگ و مرکزهای تحقیقاتی است که می‌توانند به عنوان منبع اصلی نوآوری و خلاقیت در این زمینه عمل کننداو با اشاره به اینکه ۱۰ درصد شرکت‌ها و واحدهای فناور پارک‌های علم و فناوری در حوزه صنایع خلاق فعالیت می‌کنند، بیان کرد: باید بتوانیم اندازه، مقیاس، نوع فعالیت و گستره بازار این حوزه را بزرگ‌تر کنیم تا عرصه تجاری جدیدی را در پارک‌ها فراهم آوریم.

شهیکی اظهار کرد: بیشترین ضریب فراوانی فعالیت پارک‌های علم و فناوری در حوزه صنایع خلاق مربوط به بازی‌های رایانه‌ای، واقعیت افزوده، نوآوری اجتماعی و هنرهای تجسمی است.

وی خاطرنشان کرد: بخش قابل توجهی از فعالیت پارک‌ها مرتبط با اقتصاد هایتک بوده و حوزه صنایع خلاق در ۴۰ درصد پارک‌ها پررنگ است.

معاون وزیر علوم اظهار کرد: هدف ما این است که شعاع حمایتی پارک‌ها فراگیرتر شود و باید به حوزه مزیت‌های نسبی صنایع خلاق و فناوری‌های نوین ورود جدی‌تری داشته باشیم؛ از سوی دیگر برای صادرات این واحدها به دنبال شکل گیری فن‌بازار تخصصی در بخش صنایع خلاق و فرهنگی هستیم تا صادرات این عرصه را ارتقا ببخشد.

مشهد در جایگاه دوم صنایع خلاق

مشهد یکی از قطب های تاثیرگذار در اقتصاد و دانش کشور است و این در حالی است که سالانه بیش از ۳۵ میلیون زائر از نقاط مختلف کشور و نیز خارج از کشور، پای به این شهر می گذارند تا به زیارت عالم آل محمد حضرت علی بن موسی الرضا(ع) مشرف شوند و این خود ظرفیت ویژه ای در اقتصاد استان ایجاد می‌کند.

صنایع خلاق فرهنگی و آینده اقتصادی خراسان رضوی

بازار بزرگ صنایع دستی و سوغاتی در کنار خدمت رسانی مختلف به زائران، شرایطی را ایجاد کرده است که فناوران این منطقه بتوانند در خدمت رسانی به زائران نقش موثری را ایفا کنند.

رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی در این خصوص گفت: ۸۳ شرکت صنایع خلاق در این خطه، مشغول به فعالیت هستند که پس از استان تهران، خراسان رضوی جایگاه دوم را در میان استان های کشور دارد.

علی اسماعیلی افزود: صنایع خلاق، در دنیا مسیر جدیدی را باز کرده و سهمی بزرگ از تولید ناخالص (GDP) را به خود اختصاص داده است و ما نباید از این بازار بزرگ اقتصادی عقب بمانیم، چرا که ارزش اقتصادی صنایع خلاق در جهان ۳.۱ درصد از تولید ناخالص ملی کشورها را تشکیل داده است.

وی عنوان کرد: سهم صنایع خلاق از صادرات جهانی ۲۱ درصد بوده و بیش از ۶۰ میلیون شغل ایجاد کرده است و پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۳۰ میلادی، بازار این صنایع به چهار تریلیون دلار برسد.

رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی ادامه داد: امروز اهدافی را باید تعیین ‌کنیم تا بدانیم در چند سال آینده چقدر از سهم بازار صنایع خلاق را در کشور به دست آورده ایم. حوزه‌هایی شامل بازی‌های رایانه‌ای و موبایلی، واقعیت افزوده، هوش مصنوعی و اقتصاد دیجیتال وجود دارد که باید به آنها توجه شود.

او با اشاره به فعالیت های انجام شده در حوزه صنایع خلاق در خراسان رضوی بیان کرد: ۲۴ شرکت در حوزه یادگیری، فناوری و آموزشی، ۱۵ شرکت در حوزه صنایع دیداری و شنیداری، ۱۱ شرکت در حوزه گردشگری و میراث فرهنگی، پنج شرکت در حوزه بازی‌های رایانه‌ای و موبایلی، چهار شرکت در حوزه واقعیت افزوده و یک شرکت در حوزه مد و پوشاک فعال هستند.

اسماعیلی اظهار کرد: این در حالی است که تعداد نیروهای ۵۰ درصد این شرکت‌ها بین یک تا پنج نفر هستند که نشان از کوچک بودن اندازه این شرکت ها است.

وی با اشاره به اینکه در سال های اخیر شرکت های فعال در حوزه آموزشی و محتوای رسانه‌ای شرکت‌های فعال در استان خراسان رضوی مورد توجه قرار گرفته است، بیان کرد: باید در زمینه بازی‌های ویدیویی، واقعیت مجازی و افزوده و همچنین مد و لباس، نیز توجه بیشتری شود تا به توسعه بیشتری در حوزه صنایع خلاق برسیم و البته در این مسیر نباید از هوش مصنوعی و توانمندی های آن غافل باشیم.

رییس پارک علم و فناوری خراسان رضوی اضافه کرد: بر اساس برنامه ریزی صورت گرفته با ارکان مختلف زیست‌بوم صنایع خلاق، ارتباط تنگاتنگی در حال ایجاد است و باید نسبت به ظرفیت بنگاه‌های اقتصادی نیز توجه بیشتری شود.

او گفت: باید به اقوام و خرده‌ فرهنگ‌ها، دقت بیشتری داشته باشیم و با شبکه‌سازی و هم‌افزایی بین ارکان مختلف و فعال دانش بنیان بتوانیم در این عرصه گام های بلندی برداریم.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search