به گزارش افق امروز مستند مسابقه «بد سفر»، به تهیه کنندگی احمد شفیعی و کارگردانی مهدی جبین شناس رقابتی میان جوانان با موضوع سفر به دل طبیعت است. فصل نخست این رئالیتی شو (نمایش واقعی) در استانهای فارس و بوشهر فیلمبرداری شده است و به معرفی مناطق بکر و زیبای این مناطق میپردازد. در این مسابقه که محصول سازمان اوج است، دو تیم سه نفره جوان به سفرهای هیجان انگیز میروند و توانمندیهای خود را در چالشهایی متنوع به نمایش میگذارند.
مستند مسابقه «بدسفر» از ۹ فروردین ۱۴۰۴ روی آنتن شبکه نسیم رفت.
مهدی جبین شناس، کارگردان مستند مسابقه «بد سفر» در گفتوگو در توضیح فرآیند شکلگیری این برنامه گفت: ابتدا ایده اولیه ساخت یک برنامه در حوزه گردشگری مطرح بود، اما این ایده به تدریج به یک مستند مسابقه با طراحی بازیهای متفاوت در هر منطقه تبدیل شد. طراحی بازیها به گونهای انجام شد که فقط جنبه سیاحتی و توریستی نداشته باشد و به نوعی با دنیای رقابتهای جوانان ترکیب شود.
جبین شناس تصریح کرد: این ایده کاملا بومی است و شیوه بازی و امتیازدهی آن، برخلاف برخی مستندهای مسابقه خارجی، کاملا منطبق با فرهنگ و روحیات شرقی طراحی شده است.
وی در خصوص انتخاب استانهای فارس و بوشهر برای فیلمبرداری، توضیح داد: هدف این بود مسیر انتخابی بتواند مناطق و آب و هوای متنوعی را در بر گیرد. بنابراین این مسیر از شیراز به سمت بوشهر انتخاب شد، زیرا در این مسیر انواع مختلفی از مناظر طبیعی از جمله ساحل، نخلستان، برف، کوهستان و دشت وجود دارد که برای روایت داستان و زیباییهای تصویری برنامه بسیار مناسب بود. هدف این برنامه علاوه بر به تصویر کشیدن رقابتهای پرهیجان، القای پیامهای مثبت همچون لذت از سفرهای ارزان قیمت و اهمیت کار گروهی و معرفی مکانهای گردشگری زیبای ایران زمین بود.
جبین شناس در پاسخ به سوالی درباره انتخاب شرکتکنندگان گفت: هیچ معیار خاصی برای انتخاب وجود نداشت، بلکه بیشتر به دنبال افرادی بودیم که علاقمند به کارهای هیجانی و چالشی باشند. متنوع بودن شخصیتها و ویژگیهای فردی شرکت کنندگان باعث میشود که مخاطب بتواند خود را در جایگاه آنها قرار دهد.
او همچنین بیان کرد: یکی از ویژگیهای «بد سفر»، طراحی بازیها است؛ به گونهای است هر تیم برای گروه مقابل خود چالشی طراحی میکند و اگر گروه مقابل چالش را بپذیرد، باید آن را اجرا کند. در صورتی که تیم مقابل چالش را نپذیرد، تیم پیشنهاد دهنده موظف است آن را خود اجرا کند. این ویژگی باعث میشود بازیها پیچیده و جذابتر شوند و امکان به وجود آمدن موقعیتهای غیرمنتظره برای تیمها وجود داشته باشد.
این کارگردان با اشاره به اهداف تولید «بد سفر» گفت: هدف از تولید این برنامه تنها معرفی مناطق گردشگری و تشویق مردم به سفر نبود، بلکه داستانهای شخصی و رفتارهای آدمها نیز در جریان فیلمبرداری به تصویر کشیده شد تا بینندگان بتوانند علاوه بر دیدن مکانهای زیبا، با جزئیات و واکنشهای شخصیتها نیز آشنا شوند.
جبین شناس درباره فرآیند تولید این برنامه بیان کرد: ساخت مسابقه یک ماه به طول انجامید و بزرگترین چالش تیم تولید، جا به جایی مداوم آنها بین لوکیشنها و تطابق با شرایط آب و هوایی متفاوت بود. همچنین برای انتخاب مکانهای فیلمبرداری و طراحی چالشها نیز یک ماه زمان صرف شد تا این برنامه به بهترین شکل ممکن ساخته شود.
وی در خصوص استفاده از گوینده در برنامه اظهار داشت: ایده این بود تا متنهای ارائه شده برای گوینده طبیعی و غیرمتعارف باشد و برخلاف برنامههای تلویزیونی که بیشتر سعی در استفاده از لحنهای خاص دارند، این بار تلاش شد تا صدای گوینده کم و با دقت انتخاب شود.
کارگردان مستند مسابقههای «خانه ما» و «فرمانده» با بیان آنکه «بد سفر» یک مسابقه هیجانی نیست، بلکه مسابقهای است که در آن افراد خودشان را به چالش میکشند و تصمیمات آنها پیامدهایی دارد، گفت: این برنامه طراحی خاصی دارد که در آن بازیها و چالشها به شیطنتهای ویژهای میانجامد. طراحی لوگوتایپ برنامه نیز این مفهوم را در خود دارد و به نوعی این پیام را به مخاطب منتقل میکند که در «بد سفر»، هر انتخاب میتواند شما را در موقعیتهای غیرمنتظره قرار دهد.
جبین شناس افزود: تلاش تیم برای ساخت فصلهای بعدی این برنامه ادامه دارد و به نظر میرسد این پروژه ظرفیتهای بیشتری برای گسترش داشته باشد. این مستند مسابقه نه تنها بینندگان را سرگرم میکند، بلکه آنها را به تفکر در مورد اهمیت تصمیم گیریهایشان و چالشهای زندگی روزمره نیز سوق میدهد.