به گزارش افق امروز دکتر نگین فاضل زاده، استادیار گروه پوست دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با تاکید بر اهمیت استفاده از ضدآفتاب در فصل تابستان و لزوم آگاهی از نحوه انتخاب صحیح آن، افزود: توجه به «SPF» به عنوان فاکتور محافظت در برابر آفتاب، طیف محافظت (Broad Spectrum)، نوع پوست و زمان استفاده، نقش کلیدی در حفظ سلامت پوست و پیشگیری از آسیبهای جدی ناشی از نور خورشید دارد.
وی تاکید کرد: با گرم شدن هوا و افزایش ساعات تابش خورشید، ضرورت محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر فرابنفش، بیش از پیش احساس میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با ابراز نگرانی از سهلانگاری برخی افراد در استفاده از ضدآفتاب، اظهار کرد: آسیبهای ناشی از نور خورشید تنها به آفتابسوختگی محدود نمیشود، بلکه در بلندمدت میتواند منجر به پیری زودرس پوست، ایجاد لکهای مقاوم به درمان و افزایش خطر ابتلا به انواع سرطانهای پوست شود.
فاضل زاده تصریح کرد: بنابراین، انتخاب و استفاده صحیح از ضدآفتاب، یک اقدام پیشگیرانه و ضروری برای حفظ سلامت پوست به شمار میرود.
SPF؛ سپر دفاعی در برابر اشعه خورشید
وی، فاکتور «SPF» را یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب ضدآفتاب دانست و توضیح داد: SPF نشاندهنده میزان محافظت ضدآفتاب در برابر اشعه UVB است؛ در این زمینه توصیه می شود که افراد از ضدآفتاب با میزان SPF حداقل ۳۰ استفاده کنند، که میتواند حدود ۹۷ درصد از اشعه UVB را مسدود کند.
چرا محافظت در برابر UVA هم مهم است؟
فاضل زاده همچنین به اهمیت محافظت در برابر اشعه UVA (Ultraviolet A) پرداخت و افزود: علاوه بر UVB، اشعه UVA نیز میتواند به عمق پوست نفوذ کرده و باعث آسیب به کلاژن و الاستین، در نتیجه پیری زودرس و ایجاد چین و چروک شود.
وی تصریح کرد: بنابراین، انتخاب ضدآفتابهای طیف وسیع (Broad Spectrum) که در برابر هر دو نوع اشعه UVA و UVB محافظت ایجاد میکند، بسیار حائز اهمیت است.
ضدآفتاب مناسب برای هر نوع پوست
استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به نقش نوع پوست در انتخاب ضدآفتاب اشاره کرد و گفت: افراد با پوست چرب بهتر است از ضدآفتابهای فاقد چربی (Oil-Free) و با بافت سبک مانند ژل یا فلوئید استفاده کنند تا از مسدود شدن منافذ پوست و بروز آکنه جلوگیری شود.
فاضل زاده ادامه داد: در مقابل، افراد با پوست خشک میتوانند از ضدآفتابهای کرمی و حاوی مرطوبکننده بهره ببرند، برای پوستهای حساس نیز، ضدآفتابهای فیزیکال (Physical) که حاوی «اکسید روی» و «دیاکسید تیتانیوم» هستند و احتمال ایجاد حساسیت کمتری دارند، انتخاب مناسبتری محسوب میشود.
وی با اشاره به دسته بندی ضدآفتاب ها به دو گروه شیمیایی و فیزیکال گفت: توصیه میشود که کودکان و مادران باردار از ضدآفتابهای فیزیکال استفاده کنند، چراکه این نوع محصولات با ایجاد یک سد محافظتی فیزیکی، بدون جذب ترکیبات شیمیایی به پوست، از آن محافظت میکند.
این استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین برای محافظت از پوست در برابر اشعههای مضر خورشید، استفاده از مقدار کافی ضدآفتاب و انتخاب نوع مناسب آن را ضروری برشمرد.
اهمیت استفاده از ضدآفتاب برای کودکان
وی با تاکید ویژه بر استفاده از ضدآفتاب برای کودکان بیان کرد: پوست کودکان بسیار حساستر از بزرگسالان است و آسیبهای ناشی از نور خورشید در این سنین میتواند اثرات بلندمدتی داشته باشد، بنابراین استفاده از ضدآفتابهای مخصوص کودکان از سن ۶ ماهگی به بعد، با فرمولاسیون ملایم و فیزیکال، ضروری است.
فاضل زاده در خصوص نحوه و زمان صحیح استفاده از ضدآفتاب نیز عنوان کرد: برای اینکه ضدآفتاب بتواند به طور موثر از پوست محافظت کند، باید حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید به میزان کافی تمامی نواحی در معرض آفتاب را پوشش دهد؛ همچنین به دلیل کاهش اثر ضدآفتاب در اثر تعریق، شست و شو یا گذشت زمان، تجدید آن در بازههای زمانی هر دو ساعت یک بار ضرورت دارد و لازم است که در هر بار استفاده، یک تا دو بند انگشت کرم مصرف شود.
وی نسبت به افزایش آگاهی عمومی در خصوص اهمیت محافظت از پوست در برابر نور خورشید، ابراز امیدواری کرد و گفت: انتخاب هوشمندانه و استفاده صحیح از ضدآفتاب، گامی موثر در حفظ سلامت ، شادابی و جوانی پوست در بلندمدت است.
به گزارش وبدا، استادیار دانشگاه علوم پزشکی شیراز یادآور شد: برای داشتن پوستی سالم و جلوگیری از آسیبهای ناشی از نور خورشید، انتخاب صحیح ضدآفتاب و رعایت سایر اقدامات محافظتی، علاوه بر ضدآفتاب توصیه می شود که از وسایل محافظتی مثل کلاه، دستکش و عینک آفتابی نیز استفاده شود.