به گزارش افق امروز و به نقل از تسنیم، سی و چهارمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران امروز چهارشنبه ۲۰ اردیبهشت ماه در مصلی امام خمینی آغاز به کار کرد.
در این دوره نمایشگاه ۳ هزار عرضه کننده حضور دارند، ۲۰۰ کتابفروش، ۱۰۰ ناشر خارجی و ۲۷۰۰ ناشر داخلی در بخش حضوری و مجازی. در بخش ناشران خارجی این ۱۰۰ ناشر در دو بخش عربی و لاتین، ۴۵ هزار عنوان کتاب را عرضه کردهاند.
مقایسه آمار حاضران در این دوره نمایشگاه کتاب تهران با نمایشگاه دوره پیش، نشان میدهد که در نمایشگاه سی و سوم که اردیبهشت ۱۴۰۱ برگزار شد، ۱۷۰ ناشر از کشورهای خارجی حضور داشتند و در مجموع دو هزار و ۸۰۰ ناشر کتابهای خود را در دو بخش داخلی و خارجی عرضه کرده بودند. در بخش خارجی نیز۴۰ هزار عنوان کتاب عرضه شده بود.
یارانه نمایشگاه کتاب تهران
هنوز مجموع یارانه اختصاص داده شده برای این دوره نمایشگاه کتاب تهران اعلام نشده است، اما بر اساس آنچه که به صورت رسمی بیان شده، سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای دانشجویان و طلاب ۶۰۰ هزار تومان است که از این مبلغ ۳۶۰ هزار تومان آورده دانشجویان و طلاب است و ۲۴۰ هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ وارشاد اسلامی است.
سقف یارانه اعتباری خرید کتاب برای اعضای هیئت علمی ۷۰۰ هزار تومان است که از این مبلغ ۳۵۰ هزار تومان آورده عضو هیئت علمی و ۳۵۰ هزار تومان سهم معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است.
در این دوره نمایشگاه برای گروههای هدف خاص هم یارانه در نظر گرفته شده است، یارانه اهالی قلم، بر اساس گروههای مختلف از ۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان پیش بینی شده است. همچنین با همکاری بانک ملی و وزارت کار، رفاه و تعاون برای کارگران و معلمان نیز تسهیلاتی برای خرید کتاب از نمایشگاه اندیشیده شده است.
مقایسه میزان یارانه در این دوره نمایشگاه نسبت به دوره پیش حکایت از رشد ۷۰ درصدی برای طلاب و دانشجویان و ۱۶ درصدی یارانه اساتید دارد. این در حالی است که سال گذشته اعتبار یارانهها به لحاظ عددی ۱۰ درصد و به لحاظ ریالی ۴۰ درصد بیشتر از سالهای گذشته بود.
افزایش یارانهها در حالی اتفاق افتاده است که قیمت کتاب در فاصله بین دو نمایشگاه گذشته و پیش رو، حدود ۶۰ درصدافزایش داشته است.
مهمانان و کشورهای خارجی شرکتکننده در نمایشگاه کتاب تهران
در نمایشگاه سی و چهارم، به گفته سخنگو در مجموع ۳۰ مهمان و ناشرانی از ۴۰ کشور خارجی در نمایشگاه حضور دارند.
اما در در نمایشگاه سال گذشته، ۲۵ مهمان و ناشرانی از ۳۲ کشور سوئیس، هند، ترکیه، هنگ کنگ، ایتالیا، فرانسه، چین، کره جنوبی، بوسنی، انگلستان، استرالیا، هلند، امریکا، آلمان، اسپانیا، افغانستان، سوریه، لبنان، پاکستان، تونس، قطر، عراق، کویت، بحرین، عمان، مصر، آذربایجان، صربستان و مکزیک حضور داشتند.
مهمان ویژه:
قطر مهمان ویژه سی و سومین نمایشگاه کتاب تهران بود، حضور نشر قطر در نمایشگاه دستاورد چندانی برای صنعت نشر ایران نداشت، در این دوره تاجیکستان مهمان ویژه انتخاب شده است که به دلیل اشتراکات فرهنگی و زبانی میتواند فرصت قابل توجهی برای هر دو کشور به شمار رود.
تعرفه پست:
در نمایشگاه سی و سوم، یارانه در نظر گرفته شده برای ارسال کتابهای خریداری شده از نمایشگاه مجازی دو برابر شده و همه فاکتورهای تا مبلغ ۷۵ هزار تومان بدون نیاز به هزینه از سوی ناشران ارسال شد. خریداران هیچ هزینهای بابت مرسولات پستی پرداخت نکردند. ناشران نیز برای ارسال بستههای پستی تا مبلغ هفتاد و پنج هزار تومان پولی پرداخت نکردند.
شرکت ملی پست در سیوسومین نمایشگاه کتاب تهران در دو بخش مجازی و فیزیکی با تعداد ۲۴ غرفه شامل سه غرفه در بخش فیزیکی و ۲۱ واحد پستی ثابت و سیار، در مجموع ۵۰۰ هزار مرسوله حاوی چند میلیون جلد کتاب را بستهبندی و به مقصد بیش از ۱۰۰۰ شهر و روستای کشور ارسال کرد.
اما در نمایشگاه پیش رو، بر اساس تعرفههای جدید سامانه «پُست کتاب» برای بستههای تا ۵۰۰ گرم مبلغ ۱۷ هزار تومان، برای بستههای ۵۰۱ تا ۱۰۰۰ گرم مبلغ ۱۷ هزار و ۹۰۰ تومان و برای بستههای ۱۰۰۱ گرم تا ۲۰۰۰ گرم مبلغ ۲۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. مخاطب نیز همچنان هزینهای بابت پست پرداخت نمیکند.
همچنین برای بستههای مازاد بر ۲ کیلو گرم، هر کیلوگرم و کسر آن ۳ هزار تومان دریافت میشود و سرویس جمعآوری اختیاری خواهد بود.
در این این دوره تعدادی از ناشران به دلایل اقتصادی در بخش فیزیکی نماشگاه کتاب تهران حاضر نیستند، برخی نیز در هیچ یک از دو بخش مجازی و فیزیکی حضور پیدا نکردهاند.
آمارهای نشر نشان میدهد که در فاصله بین دو نمایشگاه کتاب برگزار شده( سی و سوم و سی و چهارم) ۹۰ هزار و ۵۲۰ عنوان کتاب منتشر شده است که از این تعداد ۶۶ هزار و ۲۴۸ عنوان تالیفی و ۲۴ هزار و ۲۷۲ عنوان ترجمه بودهاند.
۵۶ هزار و ۶۶۶ عنوان چاپ اول و ۳۳ هزار و ۸۵۴ عنوان تجدید چاپ بودهاند، میانگین شمارگان ۹۹۵ نسخه و میانگین قیمت ۹۰ هزار تومان بوده است. میانگین قیمت کتاب نسبت به سال پیش از آن، ۶۶ درصد افزایش داشته است. همچنین بررسی میانکین قیمت کتاب در دو بازه زمانی اردیبهشت جاری با بازه زمانی مشابه سال گذشته حکایت از ۶۳ درصد افزایش قیمت کتاب دارد.
افزایش قیمت کتاب یکی از دغدغههای جدی سالهای اخیر در بحث افزایش سرانه مطالعه و کتاب و کتابخوانی بوده است، سال گذشته بسیاری از بازدیدکنندگان نمایشگاه از قیمتهای بالا گلایه داشتند، در این دوره وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یارانهها را هم افزایش داده و هم به حجم وسیعتری از مخاطب تسری داده است، باید دید که یارانههای درنظر گرفته امکان خرید بیشتر برای مخاطب را فراهم میکند؟