یادداشت / سرهنگ مجيد نعيم ياوري / معاون فرهنگي و اجتماعي پليس استان يزد

هوشياري محيطي و فرهنگ‌ سازي؛ دو کليد پيشگيري از زورگيري‌هاي شهري

براي پيشگيري مؤثر از زورگيري، نبايد صرفاً به اقدامات پليسي اکتفا کرد؛ بلکه فرهنگ‌سازي و هوشياري محيطي نقشي حياتي در جلوگيري از وقوع اين گونه جرائم دارد

به گزارش افق امروز زورگيري يکي از جرائمي است  که نه تنها بر احساس امنيت شهروندان تاثير نامطلوبي مي گذارد بلکه اين تاثيرگذاري ممکن است تا مدتها در ذهن قربانيان ماندگار باشد. ناگفته پيداست پيشگيري از وقوع جرم، مسئوليتي همگاني است و اگر هر شهروند سهم خود را با رعايت و آموزش نکته‌هاي پيشگيرانه ايفا کند، فرصت ارتکاب جرم از مجرمان گرفته خواهد شد.

وقوع جرم زورگيري نيز با رعايت نکته‌هايي ساده و البته مهم تا حد چشمگيري کاهش مي‌يابد.

نکته نخست اينکه زورگيران معمولاً به دنبال “قربانيان آرام” هستند يعني افرادي را هدف قرار مي‌دهند که در لحظه، تمرکز کافي بر محيط ندارند که در اينجا افزايش هوشياري محيطي بسيار مهم است؛ زيرا کساني که در حال مکالمه تلفني، سرگرم شبکه‌هاي اجتماعي يا به هر علت، دچار درگيري ذهني‌اند، بيشترين احتمال قرباني‌شدن را دارند. همين بي‌توجهي به محيط، حتي در مکان‌هاي امن هم ممکن است زمينه‌ساز وقوع جرم شود.

نکته بعدي اينکه بسياري از زورگيري‌ها در مسيرهاي خلوت و کم‌نور و فاقد دوربين روي مي‌دهد و ساعت‌هاي پاياني شب و زمان‌هايي که تردد عمومي کاهش مي‌يابد، از جمله زمان‌هايي است که وقوع اين جرم، بيشتر مشاهده مي‌شود. بهتر است تا حد امکان از تردد در اين‌گونه مسيرها به‌تنهايي خودداري کنيم يا يک نفر همراه داشته باشيم يا مسير و زمان تردد خود را تغيير دهيم.

نکته سوم اينکه اشيايي مانند تلفن همراه، ساعت، طلا و جواهرات و کيف‌ دستي، به‌ويژه زماني که در معرض ديد قرار ‌گيرند، هدف اصلي زورگيران هستند. بهتر است اين اقلام، به‌ويژه در فضاهاي کم‌تردد، به گونه‌اي نگهداري شود که کمتر جلب‌توجه کند.

موضوع مهم ديگر در اين خصوص اينکه بيشترين قربانيان اين‌گونه جرائم، بانوان هستند، که بايد بدانند در لحظه وقوع زورگيري، اولويت حفظ جان خود است. در چنين شرايطي به‌هيچ عنوان نبايد با زورگير مقابله مستقيم کرد، چون اين رفتار معمولاً باعث درگيري شديدتر و آسيب جسمي مي‌شود. فريادزدن و درخواست کمک از اطرافيان، تا حدي تمرکز مجرم را بر هم مي‌زند و احتمال دارد او را از ادامه عمل مجرمانه باز دارد. بعد از آن بايد در سريع‌ترين زمان ممکن با ۱۱۰ تماس بگيريم و ويژگي‌هاي ظاهري سارق و مسير فرار و ساير اطلاعات مرتبط را به پليس گزارش کنيم.

نکته پاياني و حائز اهميت توجه به پديده‌اي است به ‌نام «قرباني‌گرايي» که به‌معناي رفتارهاي ناآگاهانه، اعتماد بيش‌ازحد به ديگران يا بي‌توجهي به خطرهاي محيطي است که آموزش مقابله با آن بايد از سطح خانواده و مدارس و دانشگاه‌ها آغاز و با کمک رسانه‌ها در جامعه نهادينه شود.

ان‌شاءالله با همکاري تمام مسئولان و شهروندان و با بهسازي فضاهاي شهري، افزايش روشنايي معابر، نصب دوربين‌هاي نظارتي، ايمن‌سازي مسيرهاي خلوت و کم‌تردد، شناسايي نقاط آسيب‌پذير و ارائه هشدارهاي لازم، در ارتقاي امنيت شهر و ديارمان مشارکت کنيم.

 

 

انتهای پیام/+

منبع خبر : سید محمد جواد عرفانفر

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search