هیچ مبلغی از درآمد معادن عاید منابع طبیعی استان نمی شود
مدیر کل منابع طبیعی یزد در جمع خبرنگاران

هیچ مبلغی از درآمد معادن عاید منابع طبیعی استان نمی شود

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد تصریح داشت : هیچ مبلغی از درآمد معادن عاید منابع طبیعی استان نمی شود و آنچه نصیب استان است گرد و خاک و ایجاد جاده های خاکی در مناطق مختلف تحت عنوان جاده معادن است.

به گزارش افق امروز رضا باقری فهرجی در نشست خبری که به مناسبت هفته منابع طبیعی ( ۱۵ تا ۲۱ اسفندماه ) برگزار گردید اظهار داشت : بر اساس قانون، معادن موظف هستند ۱۲ درصد از حقوق دولتی خود را به بخش منابع طبیعی بازگردانند تا برای احیا و بازسازی عرصه‌های تخریب‌شده استفاده شود .

وی با بیان اینکه با توجه به کاهش اعتبارات در سال‌های بعد، هم‌اکنون بر اقتصادی‌کردن طرح‌ها، استفاده از مسئولیت اجتماعی دستگاه‌های تأثیرگذاردرتخریب منابع طبیعی و استفاده از جوامع محلی با توانمندسازی آنها اضافه کرد، اگر این عمل انجام می شد مشکل بسیاری از طرح ها در راستای بازسازی عرصه های منابع طبیعی ناشی از اکتشاف و بهره برداری از معادن رفع می شد.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد به سهم ۱۲ تا ۱۵ درصدی درآمد معادن برای فعالیت در عرصه منابع طبیعی تاکید کرد و افزود : براساس اعلام وزارت صمت، سهم استان یزد در سالجاری از درآمد معادن، ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد ریال بوده که ریالی از آن پرداخت نشده است.

وی گفت : در سالجاری ۲۳۶ فقره به مساحت ۲۵۶ هزار هکتار استعلام معدنی از عرصه های منابع طبیعی وصول شده است ، که از این رقم با ۲۴ مورد به مساحت ۴۸۰ هکتار با توجه به محدودیت های قانونی موافقت شد.

باقری با اشاره به نقش مؤثر مردم و احساس وظیفه همگانی در حفظ منابع طبیعی از قرار گرفتن منابع طبیعی و محیط زیست کشور در نقطه بحرانی خبر داد و خواستار سازگاری با تغییرات اقلیمی مانند فرونشست، خشکسالی و آفات در تاغ‌زارهای استان و افزایش تاب‌آوری شد .

مدیر کل منابع طبیعی استان یزد استان یزد را دومین استان بزرگ معدنی کشور با استخراج و فرآوری ۳۲ نوع ماده معدنی از جمله سنگ آهن، خاک‌های صنعتی، سرب و روی، سنگ‌های ساختمانی و غیره ذکر کرد و تصریح داشت : ۹۸ درصد از مساحت استان به وسعت هفت میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار را عرصه های منابع طبیعی به خود اختصاص داده است و ۳۶ درصد مساحت عرصه منابع طبیعی به میزان بیش از ۲ میلیون و ۶۵۰ هزار هکتار اراضی بیابانی با بیش از ۸۴۰ گونه گیاهی شامل می شود.

باقری با اشاره به اینکه  ۱.۲ میلیون هکتار از اراضی منابع طبیعی در اختیار سازمان صمت است  وجزء چالش‌های آینده استان محسوب می‌شود، معتقدیم  این سازمان باید عرصه‌های بلوکه شده بلااستفاده را به منابع طبیعی بازگرداند تا در جهت توسعه منابع طبیعی استان مورد استفاده قرار گیرد ، از صدور ۲۲۱ مورد پروانه کشف به مساحت ۲۶۲ هزار و ۳۹۳ هکتار، دو هزار و ۳۸۳ مورد گواهی کشف و همچنین ۷۳۳ مورد پروانه بهره برداری به مساحت ۳۸۰ هزار هکتار در استان خبر داد.

به گفته این مقام مسئول مهمترین کانون‌ها در دشت یزد – اردکان است که منابع طبیعی با کاشت ۶۲ هزار هکتار از این عرصه‌ها اقدام به جنگل‌کاری کرده، ۹۰۰ هکتار کانون فرسایش بادی و ۱.۹ میلیون هکتار اراضی تحت تأثیر آن را در استان ذکر کرد .

وی با بیان اینکه گیاهان دارویی آنغوزه تلخ و آنغوزه شیرین با رویش ۱۰ درصدی و تنوع بالای آن در استان یزد ازگونه هایی است که به لحاظ اقتصادی و کم آبخواهی مورد اهتمام منابع طبیعی استان است اضافه کرد ؛ هم اکنون بیش از ۳۰۰ هکتار از مراتع استان در قالب طرح ترسیب کربن زیر کشت این گونه‌هاست و تلاش می‌کنیم از طریق اجرای این طرح در منطقه  ضمن کاهش فشار چرای دام از جمله جنگل‌های خاتم ،علاوه بر کشت زراعی گونه ها فوق و همچنین گل محمدی، جوامع محلی را از حوزه دامپروری به کشت این محصولات هدایت کنیم .

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد خاطرنشان کرد : هرچند با توجه به استعلام‌هایی که توسط معادن از منابع طبیعی شده، تنها کمتر از یک درصد منجر به موافقت منابع طبیعی شده ولی گاه به دلیل تسهیل قوانین، این مخالفت‌ها در نهایت به موافقت دستگاه‌های مربوطه ختم شده است؛اختصاص حدود ۲۰۰ تا ۳۰۰ هکتار از اراضی منابع طبیعی استان به طرح‌های مسکن بدون اخذ موافقت منابع را عبور از خط قرمزهای منابع طبیعی عنوان کرد .

باقری با اشاره به اینکه برای توسعه و تکمیل کمربند سبز شهر نیازمند تخصیص افزودن بر ۲۰ لیتر در ثانیه پساب شهر، به ۳۰ لیتر بر ثانیه آبِ هستیم از اجرائی شدن تاکنون ۳۰۰ هکتار از یک‌هزار هکتار آن خبر داد .

مدیر کل منابع طبیعی استان یزد در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت : با توجه به  کاهش ۴۷ درصدی بارندگی‌های سال جاری در استان ، سال آینده، سال سختی برای منابع طبیعی استان خواهد بود و لذا اتخاذ تدابیر لازم و برنامه‌ریزی برای جلوگیری از ایجاد ناترازی‌ در این حوزه ضروری بنظر می رسد .

وی گفت : هدف ما این است که یزد جهانی سبز داشته باشیم که تحقق این اهداف نیازمند تلاش همگانی است ولذا باید تعهدات اجتماعی خود را که همان حفظ محیط‌زیست و منابع طبیعی است، توسعه دهیم که بر اساس برنامه هفتم توسعه، موضوعاتی مانند آبخیزداری، کاهش فرسایش بادی و آبی، افزایش ضریب پوشش گیاهی، توسعه فضای سبز دیده شده است تا به سرانه ۲۰ مترمربع فضای سبز برسیم .

باقری در پایان با اشاره به اینکه منابع طبیعی لازمه زیست انسانهاست ولی باید به نحوی عمل کنیم که کمترین آسیب‌ را به منابع طبیعی و محیط زیست وارد کنیم ؛ توسعه معادن و تغییر کاربری‌ها را تهدیدی برای ۷.۴ میلیون هکتار معادل ۹۰ درصد از اراضی استان را نسبت به اراضی منابع طبیعی استان ذکر کرد و بر لزوم وفاق و همدلی ، مشارکت آحاد جامعه در موضوع منابع طبیعی و محیط زیست  و ایفای نقش رسانه ها در آگاه سازی جامعه و همچنین شناسایی چالش‌ها و ارائه راهکارهایی برای حفظ و توسعه این بخش تاکید کرد .

انتهای پیام/+

منبع خبر : سید محمد جواد عرفانفر

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search