به گزارش افق امروز; مسعود پزشکیان در اولین نشست خبری خود با خبرنگاران به سوالات مختلفی از جمله به مشکلات معیشتی، فیلترینگ، گشت ارشاد، همسان سازی حقوق بازنشستگان، رفع ناترازی و بیعدالتی و رفع حصر پاسخ داد.
تلاش میکنیم قوت زندگی مردم به مشکل نخورد
پزشکیان در پاسخ به پرسش جماران درباره “گرانی نان و تاثیر آن بر زندگی اقشار فرودست جامعه” اظهار کرد: «ما در تمام حرفهایمان گفتهایم نگاه به کسانی است که مشکل معیشت دارند و گفتهایم که نباید معیشت مردم به مشکل بخورد. در این زمینه از ابتدای دولت تلاش کردیم مشکلات مردم و اصناف را حل کنیم که پرداخت بدهی گندمکاران، مطالبات پرستاران و نظایر آن از جمله مواردی است که تاکنون در حل کردن آنها گام برداشتیم.»
وی یادآور شد: «باید ناترازی و بیعدالتی را رفع کنیم. اگر این اتفاق رخ ندهد همان اقشار ضعیف، روز به روز فقیرتر خواهند شد و برای اینکه این اتفاق رخ ندهد در دولت بهویژه در کمیسیون اقتصادی برنامهریزیها میکنیم و تلاش میکنیم که قوت زندگی مردم به مشکلی نخورد.»
نباید تصور کرد ما عقل کل هستیم و بقیه نمیفهمند
رئیسجمهور در واکنش به این پرسش که “ابرپروژه شما و دولتتان چیست و چقدر امکان اجرا خواهد یافت؟” گفت: «ابرپروژه، نرمافزاری و سختافزاری است. نرمافزاری یعنی انسجام، وحدت، ایجاد امید، مشارکت، دوباره به صحنه آوردن مردم و از بین بردن جو ناامیدی است. مردم نباید فکر کنند اگر کسی از ما خوشش نیامد مملکت را ول کند و برود. نباید تصور کرد که ما عقل کل هستیم و بقیه نمیفهمند. مملکت برای همه است. بحثهای نرمافزاری خیلی پیچیدهتر از سختافزاری است. باید در اندیشه، فکر و رفتار تغییر ایجاد شود که ممکن است دههها طول بکشد.»
وی گفت: «بنده با مردم هستیم و خیلی برایم مهم است که مردم این باور را بپذیرند. ماها همه اشتباه کردهایم و میکنیم و هیچ یک معصوم نیستیم، هنرمان باید رفع ایرادات و کار کردن با یکدیگر است.»
وی ادامه داد:« گروهی را برای شناسایی رانت، قاچاق، رشوه و دزدی و امثال این مسائل تعیین کردهایم. اگر بتوانیم کد ملی و کدپستی و کد زمین و قانون ۱۶۹ مکرر را به هم وصل کنیم هیچ کس نمیتواند رشوه بگیرد و به حساب اعضای خانواده و دوستانش واریز کند چون سیستم اجازه تخلف را نمیدهد. چیزی که مردم از آن شاکی هستند رانتها، دزدیها، رشوهها و قاچاقهاست. اگر اینها درست شود، مردم به ثبات فکری و امنیتی میرسند.»
پزشکیان ادامه داد: «اگر در حوزه سختافزاری جادهها و ریلهایمان را به گونهای درست کنیم که بتوانیم راههایمان را به هم وصل کنیم مشکلاتمان هم حل میشود.»
روند اصلاح، بسته به هدف نیازمند زمان است
رئیسجمهور در تشریح برنامه دولت چهاردهم در حوزه عدالت آموزشی و ایجاد توازن بین مدارس دولتی و غیردولتی و ارتقاء امکانات مدارس دولتی گفت: «روند اصلاح بسته به هدف نیازمند زمان است. در شورای انقلاب فرهنگی طی ۳ جلسه درباره عدالت آموزشی بحث کردیم. در جلسه هفته جاری نیز دستور جلسات را حذف کردم و دستور جلسه در همین رابطه تعیین کردم تا به زبان مشترک برسیم. قابل قبول نیست افرادی که در استانهای دورافتاه هستند نتوانند رشد کنند و افرادی که پول دارند همه کرسیها را مال خود کنند.»
وی ادامه داد: «با برادران سپاه، خاتم و بنیاد مستضعفان و سازمان برنامه تصمیم گرفتیم با حرکت بسیجی که شهرها و مناطق محروم فاقد مدرسه را مشخص کنیم و ظرف یک سال مدرسه احداث کنیم. نرمافزاها، تجهیزات، روش آموزش معلمان، سیاستگذاریهای آموزشی و کیفیت آموزش بحث خواهیم کرد تا اصلاح شود.»
پزشکیان گفت: «همکاری دولت با سپاه سختافزاری است فعلا. حرف زدن راحت است اما اجرا کردن سخت و زمانبر است اما با نگاه بسیجی میتوان مشکل را حل کرد. اعداد را مشخص خواهیم بعد بر اساس آنها برنامه خواهیم نوشت.»
از کرسی آزاداندیشی به دستور رهبری انقلاب دفاع خواهیم کرد
پزشکیان در پاسخ به پرسش ایسنا مبنی بر اینکه “باوجود تاکید رهبری انقلاب مبنی بر «سیاسیبودن» دانشگاهها، چرا کرسیهای آزاداندیشی و توجه به تشکلهای دانشجویی کمرنگ شده است و حمایتی از آنها نمیشود و برنامه دولت چهاردهم در این زمینه چیست؟” اظهار کرد: «چه زمانی بوده است که ما کرسی آزاداندیشی بگذاریم؟ بارها رهبری توصیه کردند جهاد تبیین کنیم، اما متاسفانه این کار را نکردیم. در مناظرات و بحثها هم اعلام کردم که کرسی آزاداندیشی به این معنا نیست که اگر من حرفی مخالف نظر کسی گفتم ضدانقلاب شوم و از دانشگاه اخراج شوم یا از پست و شغل بیرون شوم.»
وی تاکید کرد: «باید ذهن خود را باز کنیم تا کنار هم قرار بگیریم. دستور خداست که باید حرفها را بشنویم و از حرفی که بهترین است تبعیت کنید نه اینکه بگویید الا و لابد این حرفی که من میگویم درست است و حق ندارید حرف بزنید.»
جلوی پروندهسازی را خواهیم گرفت
پزشکیان ادامه داد: «ما باید به عنوان مسلمان هر نوع گویش و حرفی را بشنویم و از بهترین تبعیت کنیم. ما از کرسی آزاداندیشی به دستور رهبری انقلاب دفاع خواهیم کرد و از آزاداندیشی و اینکه هرکسی نقد کند فردا برایش پرونده درست نکنند، حمایت میکنیم و جلوی پروندهسازی را خواهیم گرفت.»
رئیسجمهور یادآور شد: «در جلسهای هم گفتم دانشجویانی که بیرون کردهاند بررسی کنید تا برگردند اما صداوسیما یک جلسه گذاشته و گفته عدهای از آنان توطئهگر هستند، مفهوم این قضیه آن نیست که توطئهگر برگردد، او را به قوه قضاییه بسپاریم که محاکمه کنند اما اگر کسی حرفی گفته و نظری داشته به دلیل نظر و حرفش چرا ردش میکنید؟ جوابش را دهید. اگر بلد نیستید خودت را بشکن. آینه چو نقش تو بنمود راست، خود شکن آینه شکستن خطاست.»
پزشکیان تصریح کرد: «بلد نیستی جواب دهی، طرف را بیرون نکن؛ خودت را اصلاح کن. ما مشکلمان این است که وقتی نمیتوانیم جواب طرف را بدهیم یک انگی میچسبانیم که تو ضد فلان کس هستی. من ضد کسی نیستم، ذهنم سوالی دارد، تو میگویی بهترینی، جواب من را بده. ما میگوییم نه تو حق نداری، چون اینجوری است تو باید بپذیری، هیچ منطقی چنین حرفی را نمیپذیرد.»
رئیسجمهور ادامه داد: رهبری بارها تاکید کردند، کرسی آزاداندیشی بگذارید. با زور، دعوا، بیرون کردن، اخراج کردن، تبعید کردن، مملکت درست نمیشود. با گفتوگو و شنیدن حرف درست است که مملکت درست میشود. وگرنه ما نگفتیم آدم خائن و جاسوس را به دانشگاه بیاورید.
پزشکیان یادآور شد: «طوری در صداوسیما درباره عدهای حرف میزدند که فلانی که اینجا بود الان خارج است، این چیزی است که من خودم در تبریز و در دانشگاه شاهد بودم که بسیاری از دانشجویان به این دلیل که فقط اعتراض کرده بودند چرا در مدارس دخترانه آن اتفاقات میافتد – مدارسی که خود رهبری انقلاب درباره آنها دستور داده بودند که بررسی شود و هرکس مقصر است با آنان محکم برخورد کنید – آنان را دو ترم یا سه ترم محروم کرده بودند که چرا این حرفها را زدهای، چرا در این مدارس این اتفاقات میافتد، جواب دهیم. آنان مشکلی ندارند بلکه حرفی زدند که من بیعرضه نتوانستم طوری مدیریت کنیم که برای دختر مردم در مدارس مشکل ایجاد نشود و به جای محاکمه من او را که اعتراض کرده محاکمه کردهاند.»
اگر ما مشارکت مردم را نداشته باشیم به جایی نمیرسیم
رئیسجمهوری در پاسخ به پرسش نشریه اندیشه پویا و اظهارات خبرنگارش مبنی بر اینکه “پیش از آمدن به محل برگزاری برنامه تلاش کرده با گشت ارشاد مواجه نشود” گفت: «باز هم گشت ارشاد اذیت میکند؟ قرار نبود برخورد کنند. پیگیری میکنیم که دیگر کسی را اذیت نکنند.»
پزشکیان در ادامه پاسخ به پرسش این رسانه مبنی بر اینکه “دولت برای افزایش سرمایه اجتماعی چه اقدامی انجام خواهد داد و چه تلاشی برای ترمیم اعتماد عمومی خواهد داشت؟” گفت: «فکر نمیکنم وفاق فقط در بالای جامعه شکل بگیرد، چون اگر صرفاً در بالا شکل بگیرد به نوعی تحکم از بالا است، اگر ما مشارکت مردم را نداشته باشیم به جایی نمیرسیم و اگر نتوانیم موفق شویم همه ما ضرر میکنیم و همه ما باید تلاش کنیم تا آرامش و وحدت و انسجام در چارچوب قوانینی و احترامهایی که هست، شکل بگیرد.»
وی ادامه داد: «یکی از موضوعات مهم در توسعه یافتگی احترام به فرهنگ جامعه است. یک عده آدمهایی که با هنجارشکنی باعث عکسالعملهای مردم میشوند، این توسعهیافتگی نیست. اگر به چیزی که من عبادت میکنم توهین کنید، ممکن است من در واکنش کاری کنم که منطقی نیست. چرا که این اعتقاد را نمیتوانیم نادیده بگیریم.»
رئیس جمهور ادامه داد: «در مسابقه والیبالی دیدیم که آمریکاییها به احترام مسلمانها در ماه رمضان تا زمان افطار آب نخوردند. یعنی آنان میدانستند که طرف روزه است و به احترامشان آب نخوردند. در داخل متأسفانه عدهای به دنبال درآوردن لج هستند در حالی که هر دو طرف باید کوتاه بیاییم و بپذیریم که لج یکدیگر را در نیاوریم. اگر کسی که قدرت دارد در مقابل عقبنشینی طرف مقابل جلوتر بیاید، این درست نیست. آن طرف آبیها هم راحت دارند کیفشان را میکنند و به داخل میگویند این کار را بکنید، آن کار را بکنید. شما خودتان بلدید بیاید این کارها را بکنید، چرا رفتهاید آن طرف آبها؟»
پزشکیان گفت: «احترام متقابل و گفتوگوی متقابل و نشکستن حریمها از مبانی توسعه است. ما باید در فرهنگ و رفتار خود این موارد را ببینیم. من با اعتقاد میگویم برای مردم اینجا هستم، برای خوردن و بردن و قیافه گرفتن، اینجا نیستم، باید کاری کنیم که ساختارشکنی در جامعه شکل نگیرد تا بهانه دست دیگران بدهد و کارهایی دیگری کنند.»
قانون برنامه را برای هر وزارت خانه مشخص کردهایم
رئیسجمهور در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری خانه ملت که پرسید “با توجه به مصوبه مجلس درباره کمیته راهبری برنامه توسعه، چه زمانی جلسه تشکیل میشود؟” گفت: «با اجازه شما قانون برنامه را برای هر وزارتخانه مشخص کردهایم، بند به بند. تحقیقات مجلس را هم استفاده میکنیم و معاونت برنامه و بودجه نهاد را هم به آن اضافه کردیم و دستورالعملی را به وزرا ابلاغ کردم. طبق این دستورالعمل از هر وزارتخانهای یک نفر به عنوان ناظر انتخاب میشود و وزیر مربوطه بندهای برنامه را که مربوط به معاونتهایش است، تعیین کند بعد چارچوب کار تعیین و گزارش دهد و بگوید کدام بند قانون برنامه قابل اجراست و کدام بند قابل اجرا نیست تا یک ماه آینده به مجلس اعلام کنیم کدام بندها قابل اجرا نیست.»
وی ادامه داد: «در این صورت چهار سال بعد گزارش نمیدهیم که برنامه اجرا نشده است. تیم مذکور نسبت به برنامه باید به زبان و نگاه مشترک برسند. ما روی حرفی که به مردم گفتیم، هستیم.»
هر کسی مسوول شد، برای خودش لشکر آورد
رئیسجمهور در پاسخ به پرسش صداوسیما مبنی بر اینکه “بالا بودن نرخ تورم معلول افزایش نقدینگی و کسری بودجه است، برنامه شما برای حل این مشکل در بودجه ۱۴۰۴ چیست؟ همچنین اولویت اصلی دولت چهاردهم چیست؟” گفت: «نرمافزاری جلوی دزدی، رشوه، رانت و قاچاق را میگیریم. این مسئله اولویت دولت چهاردهم است. اگر با مردم صادق باشیم دیگر دزدی نمیکنیم و خلافهای دیگر مرتکب نمیشویم و بسیاری از مشکلات مردم حل میشود.»
وی ادامه داد: «حل مشکلات اقتصادی و تورم و سرمایهگذاری به این راحتیها نیست. در نهاد ریاست جمهوری ۴۰۰۰ نیروی انسانی داریم. آنها را چه کار کنیم. آنان هم تقصیری ندارند چون دولتها استخدام کردهاند. به دلیل ناآگاهی و فقدان علم مدیریت هر کسی مسوول شد، برای خودش در دستگاهها لشکر آورده است.»
پزشکیان ادامه داد: «با مشخص شدن اهداف دولت طبق برنامه هفتم توسعه، مسوولان اجرا را مشخص میکنیم بعد چگونه اجرا کردن و چگونه پاسخ دادن را تعیین میکنیم. پرداخت بر اساس عملکرد را جایگزین خواهیم کرد. پرداختها باید بر اساس اثرگذاری و کار مفید باشد. در دولت اعلام کردهام هیات مدیرههای شرکت های دولتی باید ضرر کار در این شرکتها را گردن بگیرند، روند گذشته را اصلاح میکنیم.»
رفع فیلترینگ در دستور کار است
پزشکیان در پاسخ به پرسش عصر ایران درباره رفع فیلترینگ، گفت: «این موضوع در دستور کار است و جمعبندی در شورای امنیت صحبت میکنیم و پیگیری میکنیم که اجرا شود. تلاش میکنیم که این امر هرچه سریع تر انجام شود، اما با روندی که هست این هفته باید به آمریکا برویم و بعد هم یک سفر استانی داریم. در آمریکا هم باید خود را آماده کنیم که از حقوق مردم کشور خود دفاع کنیم.»
وی افزود: «آمریکاییها از ما آدمهایی ساختند که خیال میکنند ما جنگطلب هستیم، در حالی که ما صلحطلب هستیم. آنان هستند که ما را وادار میکنند کاری کنیم که حداقل از خود دفاع کنیم، نه اینکه هروقت دلشان خواست بیایند و خاک ما را بگیرند و ما ذلیلانه مقابل آنان سر خم کنیم، ما سر خم نخواهیم کرد.»
اقتصاد ما نیازمند دارو، جراحی و حتی بیهوشی است
رئیسجمهور در پاسخ به پرسش روزنامه شرق درباره اینکه “آیا نگاه شرطی شدن مردم در مورد گرانیها و ارزان نشدن کالاها، در حوزه مدیریت شما تداوم خواهد داشت یا نه و نیز اینکه علت تاخیر در برگزاری نشست خبری چه بود؟” اظهار کرد: «اولاً تأخیر در نشست خبری به خاطر این بود که باید مستقر میشدیم و تیم خود را میچیدیم تا بعد با شما به گفتوگو بنشینیم. در نتیجه تلاش کردیم که تا حدودی ثبات لازم را پیدا کنیم، تا بتوانیم با رسانهها گفتوگو کنیم.»
ویادامه داد: «در حال حاضر و در همین مدت اندک، عمق قضیه و ناترازیها را بیشتر درک کردیم. برای کسی که بیمار است مانند اقتصاد ما، دارو، جراحی و حتی بیهوشی لازم است. اقتصاد ایران مداخلاتی را طلب میکند که شما بهعنوان رسانه، دانشگاهیان و سیاستمداران باید به ما کمک کنند تا بتوانیم روشهای درمان را برای اقتصاد ایران اجرایی کنیم.»
پزشکیان تاکید کرد: «درمان اقتصاد بیمار به نفع محرومان و خود اقتصاد کشور است، ممکن است این دارو تلخ باشد اما نگوییم چرا به مردم داروی تلخ میدهید. بپذیریم اگر این مداخله انجام شود به نفع آن محروم و به نفع اقتصاد است. اگر لازم شد یک مداخله انجام دهیم بپذیریم که آینده را بهتر میکند. این به کمک خبرگزاریها و رسانهها و دانشگاهیان سیاستمداران و وحدت با آنها میتوان آن را به بهترین شکل انجام داد.»
رئیس دولت چهاردهم در پاسخ به ادامه پرسش این رسانه درباره کنکوریها و مشکلاتی که دارند، اظهار کرد: «در خصوص کنکوریها قرار است که با شروع جلسات شورای انقلاب فرهنگی آن را بررسی کنیم.»
پزشکیان در پاسخ به پرسش خبرآنلاین درباره راهکار دولت در زمینه اتباع خارجی و گشت ارشاد، اظهار کرد: «گشت ارشاد را پیگیری میکنیم و قرار نبوده است که برخوردی انجام دهند و دادستانی هم اعلام کرده است.»
وی افزود: «درباره اتباع هم سه جلسه در شورای امنیت برگزار کردیم. عدهای از آنها پاسپورت و ارتباط دارند که طبیعتاً نباید با آنها برخورد شود و عده دیگر خلاف آمدند که باید مورد بررسی قرار گیرند و در تمام دنیا هم این چارچوب وجود دارد. ما با افغانها برادر هستیم اما باید مراعات چارچوبها را بین دولتها داشته باشیم و این امر در زمینه قوانین مصوب میان دولتهاست و برای بازگرداندن کسانی که غیرقانونی وارد شدهاند نیز در حال اقدام هستیم تا با احترام به کشور خود برگردند.»
در خصوص همسانسازی حقوق بازنشستگان اقدامات در حال انجام است
رئیسجمهوری درباره همسانسازی حقوق بازنشستگان، اظهار کرد: «در خصوص همسانسازی حقوق بازنشستگان اقدامات در حال انجام است. از بدهیها مقداری را پرداخت کردند. کل پول بالای ۷۰ همت است. آنچه که در قانون آمده ۲۰ همت است و پیگیری میکنیم آن ۵۰ همت را از کجا پیدا کنیم. یعنی این مسائل همه به هم گره خورده است و یک توقع ایجاد کردیم و منابعی دیدهایم که وجود ندارد.»
پزشکیان تصریح کرد: «در خصوص ناترازیها یکی از گیرها همین است که ما حقوق مصوب و حق بازنشسته را نمیدهیم اما از طرف دیگر، به آنهایی که بنزین و برق و گاز اضافه مصرف میکند تا دلت بخواهد پول میدهیم. ۵ میلیارد پول میدهیم بنزین از خارج وارد میکنیم و آنها مصرف میکنند. اگر آن پول را ندهیم میتوانیم پول بازنشسته، معلم، گندمکار، تأمین دارو و دیگر مطالبات را پرداخت کنیم.»
رئیسجمهور در پاسخ به پرسش خبرنگار تابناک که پرسید «چقدر حقوق میگیرید، متوسط حقوق دریافتی وزرا چقدر است و هزینههای ستاد انتخاباتیتان چقدر بود؟ چه چیزی موجب حیرت شما بعد از استقرار در نهاد ریاست جمهوری شد؟» پاسخ داد: «من اصلا پول نداشتم، عدهای آمدند و به ما ارز و پول دادند اما به تیمم گفتم پولها را برگردانند تا فردا مطالبهگر شوند. خودمم خدا وکیلی نمیدانم که چه شد که این طوری شد.»
میگویند ۶۰ – ۷۰ میلیون تومان به حسابم واریز میشود
پزشکیان در رابطه با این پرسش که “به عنوان رئیس جمهور چقدر حقوق میگیرد؟” گفت: «خدا وکیلی نمیدانم که چقدر میگیرم اما میگویند ۶۰ – ۷۰ میلیون تومان به حسابت واریز میکنیم. من به پولهایی که به حسابم واریز میکنند نیازی ندارم. از من گذشته به این پولها و زمینها نیازی داشته باشم. تمام تلاشم سر بلندی ایران، ایجاد وحدت و انسجام و راحتی مردم و دفع توطئههای دشمنان است.»
واکنش پزشکیان به موضوع رفع حصر کروبی و موسوی
پزشکیان، رئیسجمهوری اسلامی ایران در پایان نخستین نشست دو ساعته خود با نمایندگان رسانههای داخلی و خارجی در پاسخ به پرسشی درباره رفع حصر، گفت: «مشکل آقای کروبی حل است برای آن دیگری هم داریم کار میکنیم، ولی دیگر نباید با نظام درافتاد.»
وی تاکید کرد: «دیگر چه کار باید میکردیم. همین قدر که یک قدم برداشته شد، خوب است. آن قدم را هم بگذارید، باشد.»
*************************************************************************************************************************************************************************
بخشی از نشست خبری رئیس جمهور به سوالاتی از رسانههای بینالمللی و داخلی در خصوص رفع فیلترینگ، گشت ارشاد، آموزش و پرورش، کرسی آزاد اندیشی، همسان سازی حقوق بازنشستگان اختصاص یافت. اولین نشست خبری رئیس جمهور را بیش از ۳۰۰ خبرنگار از رسانههای داخلی و خارجی پوشش دادند.