به گزارش افق امروز، محمدرضا بابایی استاندار یزد ضمن تبریک هفته پژوهش و فناوری با بیان اینکه صاحبنظران پژوهش را زیربنای توسعه میدانند گفت: جامعهای موفق و پیشرفته است که بر مدار نخبگان، شایستگان علمی و پژوهشی بچرخد و جامعهای که تصمیمگیران آن از سوی نهادهای علمی و پژوهشی پشتیبانی شوند، گام به سوی پیشرفت و ترقی میگذارد.
وی افزود: پژوهش، اساس دانش است و توسعه دانش نیز در سایه پژوهش ممکن میشود، بنابراین هم علت و هم معلول است.افزود: پژوهش علم را شکوفا میکند و به توسعه و ارتقای آن نیز منجر میشود و میتواند به بسط آموزش بیانجامد.
استاندار یزد تصریح کرد: شاخص شدت تحقیق و توسعه در کشورهای هم سطح اقتصاد مشابه ایران بیش از ۱.۵ درصد تولید ناخالص داخلی است و در کشورهای پیشرفته این میزان به پنج درصد میرسد، در حالی که این عدد در کشور ما تنها ۸دهم درصد است و این در حالی است که رهبر فرزانه انقلاب بارها بر لزوم رسیدن این رقم به عدد سه و حتی چهار تأکید کردهاند، لذا تکلیف ما در این بخش بسیار زیاد و نیاز کشور بسیار فوری و جدی است.
دکتر بابایی ادامه داد: بررسیها نشان میدهد هزینههای تحقیق و توسعه در بنگاههای تجاری نسبت به دانشگاهها و پژوهشگاهّها تأثیر بیشتری بر ارتقای نوآوری و رشد اقتصادی دارد، بنابراین باید تلاش کنیم پژوهشها هرچه سریعتر به ایستگاه فناوری برسند و منشأ اثر جدی در ایجاد ارزش در بخشهای اقتصادی استان شوند.
وی با بیان اینکه در استان یزد قصد داریم توسعه را بر مبنای پایداری قرار دهیم از تدوین سند «یزد پایدار» در استان خبر داد و گفت: یکی از شاخصهای اقتصاد پایدار، R&Dاست که منجر به اقتصاد چندمحصولی و با ثبات میشود، به همین دلیل باید در موضوعات مرتبط نظیر تحقیق و توسعه محیطهای پژوهشی، نوآوری و سایر مفاهیم وابسته در استان تمرکز جدی داشته و اندیشهورزی و اقدام هدفمند را در دستور کار قرار دهیم.
دکتر بابایی گفت: نفوذ فناوری و نوآوری در بخشهای بزرگ اقتصادی استان، توسعه زنجیرههای ارزش، اولویت دادن به پژوهش، فناوری و نوآوری در اختصاص منابع و اعتبارات دولتی، توسعه خدمات مدرن در استان و توجه به فناوریهای نوظهور تحولآفرین مانند هوش مصنوعی، توجه به بهرهوری، نوآوری و فناوری و استارتاپی استان جزء مهمترین رویکردهای برنامه یزد پایدار است.
وی ابراز امیدواری کرد که با این رویکردها و برنامه یزد پایدار بتوانیم یزد را استان هدف جذب طبقه خلاق قرار دهیم چرا که روابط کنونی در دنیا بر سر سرمایههای انسانی توانمند و طبقه خلاق است و آنچه روند توسعه را مشخص خواهد کرد تراکم حضور نخبگان، پژوهشگران، فناوران و نوآوران در هر کشور یا استان است و در این راستا به همراهی و همفکری تمامی صاحبان فکر و اندیشه در استان نیازمندیم.
استاندار یزد بر اهمیت ارتباط میان صنعت و دانشگاه تأکید کرد و گفت: همواره شاهد گسست میان پژوهش و تولید در کشور بودهایم، این موضوع که از آن به عنوان ارتباط صنعت با دانشگاه یاد میشود، نیازمند آسیبشناسی جدی است تا راهگشای حل این موضوع در استان باشیم.
دکتر بابایی در پایان سخنان خود ضمن قدردانی از تلاشگران عرصه پژوهش وفناوری گفت: امیدوارم با تقویت همکاریهای دانشگاهی و صنعتی بتوانیم حمایت موثر و هدفمند از شرکتهای فناور و دانشبنیان، توسعه زیرساختهای مورد نیاز زیستبوم فناوری و نوآوری، تلاش برای جذب و حفظ سرمایههای انسانی ارزشمند و خلاق، ترویج و گفتمانسازی اقتصاد دانشبنیان و نیز حمایت از پژوهشهای کاربردی بومی در استان مسیر تحقق اهداف سند یزد پایدار و مسیر توسعه استان را هموار تر سازیم.
دکتر عباس کلانتری رییس دانشگاه یزد نیز در این مراسم ضمن قدردانی از برگزارکنندگان هفته پژوهش در استان، با اشاره به منویات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه پژوهش پیشران توسعه کشور است گفت: اگر بخواهیم در هر حوزهای پیشرفت داشته باشیم باید به پژوهش اهمیت دهیم.
وی تصریح کرد: اگر اقتصاد دانشبنیان نباشد و در آن به بحث پژوهش که اساس و بنای فناوری است توجه نشود آن اقتصاد، اقتصاد پویایی نخواهد بود و فرهنگی که مبتنی بر پژوهش نباشد ابتر خواهد ماند.
وی افزود: مرجعیت علمی و حل مساله دو راهبردی است که رهبر انقلاب برای پژوهش تعیین کردهاند. ایشان تاکید کردهاند شتاب رشد علمی در کشور نباید متوقف شود.
دکتر کلانتری اظهار کرد:برای اینکه سرعت ما در تولید علم بیشتر شود لازمه آن به فرموده مقام معظم رهبری این است که زبان فارسی به عنوان یکی از زبانهای علمی دنیا مطرح شود و در این راستا وزارت علوم چندسالی است که سعی کرده مجلاتی به زبان فارسی در پایگاههای جهانی نمایهسازی کند و از ۶۰ مجله نمایهسازی شده ۲ مجله سهم دانشگاه یزد است که امیدواریم این تعداد افزایش یابد.
وی با بیان اینکه پژوهش از آن جهت اهمیت دارد که جایگاه علمی دانشگاهها در دنیا مبتنی بر پژوهش است گفت: قریب به ۷۰ درصد وزن رتبهبندی دانشگاهها مسائل پژوهشی است که نباید از آن غافل شد و خوشبختانه اتفاقات خوبی تاکنون در این زمینه افتاده است.
وی ضمن قدردانی از استادانی که در جهاد علمی پیشقدم هستند گفت: شما با تلاش شبانهروزی کشور را از عقبماندگی بیرون میآورید و به توسعه کشور کمک میکنید و باعث رشد و ارتقای دانشگاه میشوید.
رییس دانشگاه یزد در ادامه با اشاره به اهمیت ارتباط دانشگاه و صنعت گفت: در این راستا باید تلاش بیشتری صورت گیرد و لازم است شرایطی فراهم شود تا صنایع فعالیتهایشان را با تحقیقات دانشگاهی پیش ببرند. ما شهر صنعتی هستیم و نیاز است با مساعدت مسئولان این مهم صورت گیرد.
دکتر سید حبیبالله میرغفوری رییس پارک علم و فناوری یزد نیز در این مراسم ضمن ارائه گزارشی از برگزاری نمایشگاه هفته پژوهش و فناوری گفت: یازدهمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری استان با حضور ۴۸ دستگاه اجرایی در ۷۱ غرفه به مدت سه روز به میزبانی دانشگاه یزد برگزار شد.
وی افزود: ۸۰ محصول فناورانه در این نمایشگاه به نمایش گذاشته شد و ۹ محصول جدید از سوی شرکتهای فناور و دانشبنیان رونمایی گردید.
وی تصریح کرد: در حاشیه برگزاری نمایشگاه ۱۲ پنل تخصصی در حوزههای مختلف دانشآموزی و دانشجویی و مسائل کلان فناوری برگزار شد.
وی بابیان اینکه این نمایشگاه با استقبال خوب دانشآموزان و دانشجویان مواجه شد یادآور شد: هفته ملی پژوهش و فناوری از روز جمعه ۲۳ آذرماه در تهران آغاز خواهد شد و بیش از ۲۰ شرکت دانشبنیان و فناور از استان یزد در این نمایشگاه حضور خواهند یافت.
دکتر سیدعلیرضا افشانی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه یزد و دبیر ستاد برگزاری هفته پژوهش و فناوری استان نیز در ادامه این مراسم گفت: هفته پژوهش و فناوری فرصتی برای آشنایی جامعه و صنعت با دستاوردها و تولیدات شرکتهای فناور و دانشبنیان و همچنین اطلاع از توانمندیها و پتانسیلهای بومی است.
وی با اشاره به فرایندهای صورت گرفته در انتخاب برگزیدگان گفت: جلسات متعددی در ستاد در این راستا برگزار و شاخصها تعیین گردید، سپس با بررسی و ارزیابی پروندهها احکام برگزیدگان صادر شد.
در پایان این مراسم از ۵۱ پژوهشگر برتر استان با اهدای لوح سپاس تجلیل شد.