به گزارش افق امروز ترمیم زخمهای ناشی از جراحی سرطان پستان، بهویژه پس از انجام عمل ماستکتومی (برداشتن کامل بافت پستان)، یکی از چالشهای جدی در حوزه پزشکی و مراقبتهای پس از جراحی به شمار میرود. این زخمها معمولاً گستردهاند و بهدلیل شرایط خاص بدن بیماران، از جمله انجام همزمان شیمیدرمانی یا رادیوتراپی، فرآیند ترمیم آنها با دشواری و کندی همراه است.
در سالهای اخیر، استفاده از روشهای نوین مانند «درمان با فشار منفی» یا(NPWT) به عنوان رویکردی مؤثر در تسریع بهبود زخمهای مزمن و عمیق مورد توجه قرار گرفته است. در این روش با اعمال فشاری جزئی پایینتر از فشار جو، محیطی مساعد برای تحریک سلولهای ترمیمکننده و تسهیل روند بازسازی بافت آسیبدیده ایجاد میشود.
در همین راستا، یکی از شرکتهای دانشبنیان ایرانی موفق به طراحی و ساخت نمونه اولیه دستگاهی قابلحمل برای اعمال فشار منفی ویژه ترمیم زخمهای ناشی از سرطان پستان شده است؛ اقدامی نوآورانه که میتواند خدمات درمانی را از محیط محدود بیمارستانی به سطح مراقبتهای خانگی گسترش دهد.
مهدی پسران، مدیر عامل این شرکت دانشبنیان در گفتوگو ، اظهار کرد: تولید دستگاه فشار منفی برای زخمهای سرطان پستان یکی از دستاوردهای ما است. نمونه اولیه آن ساخته شده و نتایج آزمونها را دریافت کردیم که نتایج امیدبخشی را داشته است.
وی افزود: این زخمها برای بیماران مبتلا به سرطان پستان است که تحت عمل جراحی ماستکتومی (Mastectomy) بافت پستان برداشته میشود. در این عمل ناحیه بزرگی برش داده میشود و از آنجایی که لنفها در آن ناحیه فعال است، ترشحات زخم زیاد است. این بیماران همچنین تحت رادیوتراپی و یا شیمی درمانی قرار میگیرند و در نتیجه بدن به سرعت آماده ترمیم زخم نیست.
پسران ادامه داد: از این رو در این بیماران درمان و ترمیم زخمها زمانبر میشود. در دنیا برای درمان این نوع زخمها، فشار منفی بسیار جزئی برای بیمار ایجاد میکنند و برای درمان زخم نیز از پانسمانهای ویژهای استفاده خواهد شد. ما نیز با الهام از این ایده جهانی، نمونه اولیه این محصول را تولید کردیم.
مدیرعامل این شرکت در توضیح مفهوم «فشار منفی»، گفت: فشار محیطی که ما در آن زندگی میکنیم، معادل یک اتمسفر است. در روش فشار منفی، فشاری اندک کمتر از فشار جو – در حدود ۰.۰۵ اتمسفر – در ناحیه پشت زخم ایجاد میشود. این اختلاف فشار موجب تحریک سلولهای بنیادی و فعالسازی مکانیسمهای طبیعی ترمیم زخم در بدن میشود.
وی افزود: این روش باعث میشود مولکولهای دخیل در فرایند ترمیم زخم بهسمت بافت آسیبدیده جذب شوند و شرایط مناسب برای بازسازی و التیام زخم فراهم شود.
پسران با بیان اینکه این محصول جزء اقلام یک بار مصرف در پزشکی است، ادامه داد: در حال حاضر برای ترمیم زخم دستگاه بزرگی در بیمارستانها وجود دارد که کاربرد آن بسیار محدود است، ولی برای همه بیماران قابل استفاده نیست و تنها برای بیمارانی کاربرد دارد که در بیمارستان بستری باشند.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان یادآور شد: ولی محصول ما قابل حمل است و بیمار میتواند آن را با خود حمل کند و قادر است در مدت یک هفته زخم بیماران را بهبود بخشد.
وی با اشاره به تفاوت دستگاه ترمیم زخم این شرکت با نمونههای موجود در بیمارستانها، افزود: دستگاه ما علاوه بر قابلحمل بودن (پرتابل بودن)، این امکان را دارد که زمان عملکرد آن از یک هفته تا ۱۵ روز بهصورت برنامهریزیشده تنظیم شود. پس از پایان این بازه زمانی، دستگاه بهطور خودکار فشار منفی را حذف میکند و بیمار میتواند برای ادامه فرایند درمان به بیمارستان مراجعه کند.