به گزارش افق امروزدکتر مسعود پزشکیان رئیسجمهور کشورمان روز گذشته در سفر به باکو و نشست خبری با الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان، روابط ایران و آذربایجان را تاریخی دانست و افزود: ۲ کشور به عنوان همسایگان همواره پشتیبان هم هستند، ما در این منطقه از نظر دینی، اعتقادی و سیاسی، نقاط مشترک زیادی داریم، به این اشتراکات دل بستهایم و به آن افتخار میکنیم و تلاش میکنیم که براساس این اشتراکات ارتباطات خود را گسترش دهیم.
وی توافقات منعقد شده بین ایران و آذربایجان را راهبردی و مهم خواند و ادامه داد: برادر عزیزم الهام علیاف دستور اجرای برنامه راهبردی مشترک را به مسئولان و وزیران محترم جمهوری آذربایجان ارایه کردهاند، ما نیز از وزیر امور خارجه خواستیم که پیگیر این برنامه راهبردی عمیقتر باشد تا بتوانیم در تمام زمینههای علمی، سیاسی، اقتصادی، امنیتی و .. همکاریهای مشترکی داشته باشیم.
پزشکیان اظهار کرد: ایران و آذربایجان میتوانند با کمک یکدیگر صلح و امنیت را در منطقه برقرار کنند و مشکلات را با همکاری یکدیگر حل کنند. اگر همه کشورهای اسلامی و همسایگان دست به دست هم دهیم و به تمامیت ارضی یکدیگر احترام بگذاریم، با توافق در دیدگاههای مشترک در همه زمینهها همکاری داشته باشیم و ارتباطات خود را گسترش دهیم.
وی افزود: باید تلاش کنیم ارتباطات مالی و تجارت فی مابین را گسترش دهیم و ارتباطات و راهها را اصلاح کنیم، و کریدورها را با کمک یکدیگر برقرار کنیم، تولیدکنندگان ما باید با کمک و همراهی هم تولید کنند. اگر در علم و فرهنگ و تولید و سیاست با یکدیگر همراه باشیم، اجازه نخواهیم داد عدهای ارتباطات ما را بر هم بزنند و یا اختلافی بین ما ایجاد کنند.
رئیسجمهور کشورمان با تاکید بر اشتراکات و ارتباطات مشترک بین ایران و جمهوری آذربایجان، اظهار داشت: با عزم و ارادهای که در برادر عزیزم رئیسجمهور الهام علیاف میبینم و از سوی دیگر با ارادهای که جمهوری اسلامی ایران در گسترش ارتباطات با کشور دوست و برادر آذربایجان دارد، به حول و قوه خداوند تمام توافقات را اجرایی خواهیم کرد.
«مسعود پزشکیان» همچنین در نشست هیاتهای عالیرتبه ایران و جمهوری آذربایجان که بعدازظهر روز دوشنبه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل کاخ ریاست جمهوری زاگولبا برگزار شد، با اشاره به پیوندهای تاریخی، فرهنگی و خانوادگی میان ملتهای ایران و جمهوری آذربایجان، گفت: این ارتباطات، زمینهساز شکلگیری مسیری مناسب برای گسترش همکاریهای منطقهای خواهد بود.
تاکید دکتر پزشکیان به ارتباطات بُرد بُرد
وی در نشست با تجار و بازرگانان ایران و جمهوری آذربایجان هم اظهار داشت: بر این باورم که میتوانیم ارتباطات میان ایران و جمهوری آذربایجان را همانند گذشته و همانطور که با هم بودیم و با هم در ارتباط بودیم، توسعه دهیم. باید دستاوردها و تولیدات علمی و فرهنگی مردم ایران و جمهوری آذربایجان را به یکدیگر منتقل کنیم، به منفعت یکدیگر بیاندیشیم و فضایی ایجاد کنیم که ارتباطات برد-برد داشته باشیم.
رئیسجمهور با اشاره به گذرگاههای کلیدی میان ایران با شرق و غرب و شمال و جنوب، گفت: ایران و آذربایجان در چهارراهی قرار دارند که میتوانند تمام ارتباطات را به راحتی امکانپذیر کنند و دسترسی انتقال تجارت، دانش، تکنولوژی، مهارت و حمل و نقل را سادهتر کنند.
ضرورت بهرهگیری از اشتراکات ۲ کشور
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی سفر «مسعود پزشکیان» رئیسجمهوری کشورمان به جمهوری آذربایجان را نقطه عطف و فصلی نو در توسعه روابط دوجانبه دانست و بر لزوم بهرهگیری از اشتراکات تاریخی، فرهنگی و اقتصادی برای گسترش همکاریها تأکید کرد.
علیرضا منادی سفیدان با اشاره به سفر رئیس جمهوری به جمهوری آذربایجان اظهار داشت: این سفر میتواند زمینهساز تحکیم و توسعه روابط میان ۲ کشور باشد.
وی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان علاوه بر همسایگی، دارای پیوندهای عمیق تاریخی، فرهنگی و مذهبی هستند که میتواند پایهای مستحکم برای همکاریهای گستردهتر باشد.
منادی سفیدان افزود: سفر رئیس جمهور به باکو از اهمیت ویژهای برخوردار است زیرا که میتواند برای رفع سوءتفاهمها، گسترش تعاملات و همگرایی بیشتر منطقهای موثر واقع شود، این دیدارها نه تنها پیام دوستی را منتقل میکند بلکه فرصتهای اقتصادی، گمرکی و گردشگری مشترک را نیز فعالتر خواهد کرد.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان ظرفیتهای اقتصادی بزرگی دارند، گفت: توسعه زیرساختهای حملونقل، تسهیل روابط گمرکی و ایجاد مناطق آزاد مشترک از جمله اقداماتی است که میتواند زمینهساز شکوفایی روابط اقتصادی شود.
منادی همچنین اضافه کرد: افزایش پروازهای مستقیم و برگزاری نمایشگاههای مشترک میتواند به رونق گردشگری میان ۲ کشور کمک فراوانی کند.
وی خاطرنشان کرد: ایران و جمهوری آذربایجان از نظر فرهنگی و تاریخی اشتراکات بسیاری دارند که از جمله آنها میتوان به زبان، مذهب و آداب و رسوم مشترک اشاره کرد.
وی یادآور شد: بهرهگیری از این ریشههای مشترک در قالب توسعه دیپلماسی فرهنگی، تبادلات دانشگاهی، برگزاری هفتههای فرهنگی و افزایش تعاملات رسانهای میتواند پایههای دوستی و همکاری را مستحکمتر کند.
منادی سفیدان همچنین تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان روابطی بر پایه احترام متقابل، منافع مشترک و حسن همجواری با جمهوری آذربایجان بوده و سفر رئیس جمهور میتواند سرآغاز فصل جدیدی از همکاریهای دوجانبه در حوزههای مختلف باشد.
تعمیق روابط با همسایگان رویکرد دولت وفاق ملی است
مرتضی محمدزاده معاون سیاسی و اجتماعی استاندار آذربایجانشرقی هم در گفت و گو با ایرنا با اشاره به حضور تعدادی از استانداران کشورمان در این سفر گفت: حضور استاندار آذربایجانشرقی در سفر هیات همراه مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به باکو اهمیتی چندوجهی برای این استان دارد و این سفر با حضور استانداران شمال غرب و تنی چند از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و با هیئتی تجاری و اقتصادی انجام شده که منشاء و مصدر فرصت های توسعه برای ۲ کشور است.
وی گفت: تعمیق روابط با همسایگان یکی از رویکردهای اصلی دولت وفاق ملی است و در واقع اگر سخن از وفاق ملی در درون کشور باشد، وفاق با جامعه جهانی و کشورهای منطقه رویکرد دیپلماسی دولت آقای دکتر پزشکیان است و امیدواریم با رهنمودهای رهبر معظم انقلاب و تدابیر رئیسجمهور محترم این مهم، میسر شود.
یک رسانه جمهوری آذربایجان هم سفر رئیسجمهوری اسلامی ایران به باکو را تبدیل اراده دیپلماتیک به همکاری جدی و عملی اقتصادی در تاریخ روابط دو طرف ارزیابیکرد.
به گزارش ایرنا، خبرگزاری ترند جمهوری آذربایجان سفر رئیس جمهوری ایران به باکو را شروع فصل جدیدی روابط ۲ طرف دانست و نوشت: در شرایط تغییرات ژئوپلیتیک سریع منطقه قفقاز جنوبی، ایران و جمهوری آذربایجان به این درک مشترک رسیده اند که اکنون وقت ایجاد اتحادهای واقعی است.
این رسانه آذری، سفر پزشکیان به جمهوری آذربایجان را حاکی از این موضوع دانست که تهران، باکو را تهدید قلمداد نمی کند و تقویت روابط با جمهوری آذربایجان را یک فرصت می داند.
ترند با اشاره به افزایش ۲۰ درصدی روابط تجاری تهران-باکو و رسیدن آن به ۵۸۰ میلیون دلار در سال ۲۰۲۴، نوشت: ۲ طرف قصد دارند تا روابط تجاری خود را در پنج سال آینده، به ۱۰ میلیارد دلار برسانند.
این رسانه جمهوری آذربایجان با اشاره به تحریم های ظالمانه موجود علیه ایران، نوشت: باکو می تواند در این شرایط، زمینه را برای دسترسی تهران به بازارهای جدید فراهم کند و اقتصاد آن را تنوع ببخشد.
خبرگزاری ترند، راه آهن رشت-آستارا را یکی از نمونه های موفق همکاری تهران و باکو در حوزه های زیرساختی عنوان کرد و افزود: این راه ترانزیتی، ایران را به روسیه و اروپا وصل و قفقاز جنوبی را به یک کانون کلیدی حمل و نقل در منطقه اوراسیا تبدیل می کند.
این رسانه آذری از سد خداآفرین به عنوان دیگر پروژه مشترک تهران و باکو برای بهره داری از رودخانه ارس یاد کرد و نوشت: این سد، نه تنها برق و آب بیش از ۴۰۰ هزار هکتار از زمین های زراعی منطقه را تامین می کند بلکه پروژه ای مهم در بهبود اقلیم منطقه است.
ترند نوشت: پروژه های زیرساختی مشترک تعریف شده بین تهران و باکو نشان می دهد که ۲ طرف یک راهبرد روبهجلو دارند و از طریق توسعه زیرساخت ها، دنبال تقویت همکاری بلندمدت با یکدیگر هستند.
این رسانه آذری، حضور نمایندگان بخش خصوصی در سفر رئیس جمهوری به باکو را نشاندهنده اراده تهران برای تحقق چشم انداز تجارت ۱۰ میلیارد دلاری بین ۲ طرف دانست و نوشت: حضور نمایندگان و استانداران مناطق مرزی ایران در کنار فعالان بخش خصوصی، فقط یک ژست نمادین نیست بلکه تاکیدی بر نقش کسبوکارها در تقویت همکاریهای دوجانبه است.
ترند، امضای تفاهم نامه های متعدد در حوزه کشاورزی، پارک های صنعتی و مراکز پشتیبانی در مرزهای ایران و جمهوری آذربایجان، در طول سفر پزشکیان به باکو را یادآور شد و نوشت: تهران و باکو، مدلی از همکاری را انتخاب کرده اند که دیگر فقط بین دولتی نیست بلکه مبتنی بر پویایی اقتصادی، مشارکت مردمی و سرمایهگذاری واقعی است و این مدل، بهترین مدل برای ایجاد روابط بلندمدت است.
این خبرگزاری به سفرهای روسای جمهوری پیشین ایران در سال های ۱۳۸۹، ۱۳۹۸ و ۱۴۰۳ اشاره کرد و نوشت: تاریخچه دیدارهای روسای جمهوری سابق ایران از باکو حاکی از استمرار همراه با احتیاط تهران در قبال باکو بود اما سفر پزشکیان به باکو، شروع فصل جدیدی است که دیپلماسی به همکاری های عملی اقتصادی و احتیاط به یک انتخاب آگاهانه راهبردی تبدیل شد.
ترند، سفر پزشکیان به باکو را یک نمایش دیپلماتیک دیگر ندانست و نوشت: این سفر یک نقطه عطف در روابط تهران-باکو است. آنها تصمیم گرفته اند دیگر فقط ۲ کشور همسایه نباشند بلکه ۲ شریک راهبردی باشند.
این خبرگزاری آذری، همکاری تهران و باکو را شکل دهنده آینده قفقاز جنوبی دانست و افزود: سفر پزشکیان نشان می دهد که فرصت برای ساختن یک همکاری پایدار و دوجانبه بین ایران و جمهوری آذربایجان وجود دارد.
به گزارش ایرنا در کنار رودخانه ارس که مانند یک رگ، بافتهای دوستی را در ۲ طرف این رودخانه تغذیه کرده است و پلهای خداآفرین میراثی مشترک ۲ کشور منطقه است، اجرای پل راهبردی بین ۲ کشور در موقعیت کلاله-آغبند و همچنین اجرای جادههای بین المللی در طرفین این پل در جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان، تردد زمینی بین کشورهای ایران، آذربایجان، ترکیه و اروپا را تسهیل خواهد کرد.
در نشست مهر ماه سال ۱۴۰۲ روسای کمیسیونهای مشترک اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان صورت جلسه اجرایی شروع عملیات پل آغبند برای تعیین جزییات اجرایی و صورت جلسه اجرایی عبور مسیر ریلی از خاک ایران در احداث کریدور ریلی ارس امضا شد که بر اساس آن، پلی برای خط آهن بر روی رود ارس با سرمایهگذاری طرف آذربایجانی ساخته خواهد شد. این پل به موازات پل آغبند که مسیر خودرویی بر روی رود ارس است، احداث میشود.
این طرح از ابتدای سال ۱۴۰۳ آغاز شد و در ۲ طرف مرز، ۲ همسایه با اراده کافی مصمم هستند تا در مدت معین کار را به سرانجام برسانند.
فروردین ماه امسال هم در بازدید وزیر راه و شهرسازی کشورمان از این طرح زمان بهره برداری پل کلاله-آغبند در بهمن ماه ۱۴۰۴ اعلام شد.
«مسعود پزشکیان» رئیس جمهور، ظهر دوشنبه (۸ اردیبهشت ۱۴۰۴) به دعوت رسمی «الهام علیاِف» رئیسجمهور جمهوری آذربایجان برای سفری یکروزه به باکو سفر کرد. دیدار و نشست خصوصی روسای جمهور دو کشور، شرکت در نشست مشترک هیاتهای عالیرتبه، امضای اسناد همکاری مشترک، شرکت در نشست مطبوعاتی، حضور و سخنرانی در نشست مشترک فعالان اقتصادی دو کشور و دیدار با ایرانیان مقیم، از برنامههای سفر پزشکیان به باکو بود.
در پایان این سفر یکروزه علاوه بر بیانیه مشترک سفر که به امضای روسای جمهور رسید، تفاهمنامه هایی در عرصههای رایزنی سیاسی، حمل و نقل، مبادلات فرهنگی، همکاریهای بهداشتی، رسانهای و سرمایهگذاری به امضای مقامات مرتبط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان رسید.