به گزارش افق امروز; در حدود ۶۲ درصد از زنان و نزدیک به ۸۰ درصد از زنان متأهل در جامعه، خانهدار هستند.
برای اولین بار در سال ۱۳۸۷، بیمه تأمین اجتماعی بخشنامهای برای بیمه زنان خانهدار صادر کرد، اما از اوایل سال ۱۴۰۳ با اجرای طرح جدیدی به نام «بیمه فراگیر زنان خانهدار»، این امکان فراهم شد تا تعداد بیشتری از زنان خانهدار بدون محدودیت، تحت پوشش بیمه با مزایایی همچون بازنشستگی، فوت، ازکارافتادگی و بارداری قرار گیرند.
حق بیمه برای زنان خانهدار در سه نرخ ۱۲ درصد، ۱۴ درصد و ۱۸ درصد تعیین شده است و در همه این نرخها، دولت دو درصد از سهم حق بیمه را پرداخت میکند.
در حالی که زنان خانهدار نیمی از وقت و انرژی خود را صرف فعالیتهای بدون دستمزد در خانه میکنند، جامعه همچنان به این کار به عنوان یک شغل ارزش قائل نیست. این در حالی است که به گفته کارشناسان، کار خانگی بخش مهمی از پشتوانه اقتصاد است، زیرا خدمات رایگانی را ارائه میدهد که اکثر افراد شاغل به آن نیاز دارند.
ریحانه رحمانیپور، پژوهشگر اقتصادی، بر این باور است که بسیاری از زنان به دلیل حقوق بازنشستگی در دوران پیری، از جوانی وارد بازار کار میشوند. اما با اجرای طرح بیمه زنان خانهدار، ممکن است بسیاری از زنان خانهداری، مادری و همسری را به هر شغل دیگری ترجیح دهند.
نگار کریمپور، پژوهشگر مطالعات زنان، معتقد است که بدون حمایت مالی، اجرای این طرح نمیتواند بهطور کامل تأثیرگذار باشد، زیرا پرداخت حق بیمه برای زنان خانهدار که شغل و درآمدی ندارند، دشوار است. آمار پایین بیمهشدگان خانهدار نیز این موضوع را تأیید میکند.
وحید برسیاه، پژوهشگر حوزه رفاه و تأمین اجتماعی، معتقد است که ایجاد نظام حمایتی برای زنان خانهدار و تعیین سازوکارهای آن ضروری است. وی میگوید که بار مالی حمایت بیمهای از حدود بیست و پنج میلیون زن خانهدار برای دولت بسیار سنگین است و نمیتوان انتظار حمایت حداکثری از سوی دولت داشت. با این حال، میتوان با تفکیک و اولویتبندی بر اساس سن بیمهپرداز، وضعیت تأهل، دهک خانوار و مواردی از این دست، تغییراتی در تصمیمگیری ایجاد کرد. به عنوان مثال، تعداد فرزندان میتواند در اولویتدهی حمایت در پرداخت حق بیمه مؤثر باشد.
در حالی که بسیاری از طرحهای تسهیلاتی بانکها بهصورت آنلاین و غیرحضوری ارائه میشوند، وام فوری بانوان بهصورت سنتی اعطا میشود. زنان متقاضی دریافت این وام باید با مدارک شناسایی خود مانند شناسنامه و کارت ملی، اسناد ضامن مانند فیش حقوقی یا تأییدیه استخدام و فرم تقاضای وام به بانک عامل مراجعه کنند.
وام بانوان بانک دی
این وام به زنان مشتری بانک دی، اعم از خانهدار و شاغل، تعلق میگیرد. برای دریافت این وام، متقاضی باید در بانک سپردهای با حداقل مبلغ دو میلیون تومان داشته و میانگین حساب سه ماهه ایجاد کرده باشد. این وام به صورت کارت اعتباری ۵۰ میلیون تومانی ارائه میشود.
نرخ سود وام ۲۳ درصد بوده و حداکثر زمان بازپرداخت آن ۳۶ ماه است، بنابراین مبلغ هر قسط یک میلیون و ۹۳۵ هزار تومان خواهد بود. برای ضمانت، ارائه ضامن رسمی الزامی است و پنج درصد از مبلغ سپرده اولیه تا زمان تسویه کامل وام مسدود میشود. همچنین امکان انتقال این وام از سوی زنان شاغل به سایر اعضای خانواده وجود دارد.
طرح بانوی ایرانی بانک کشاورزی
حداکثر مبلغ وام در طرح بانوی ایرانی بانک کشاورزی ۲۰۰ میلیون تومان با مدت بازپرداخت ۳۶ ماه است. برای دریافت این وام، متقاضی باید سپردهای با میانگین ۴۰ میلیون تومان به مدت ۶ ماه داشته باشد که این سپرده مسدود نخواهد شد.
نرخ سود این وام ۲۳ درصد است و مبلغ هر قسط آن هفت میلیون و ۷۴۱ هزار تومان خواهد بود. ضمانت این وام با معرفی ضامن رسمی انجام میشود.
همچنین، متقاضیان میتوانند با میانگین سپرده ۲۵ میلیون تومانی به مدت چهار ماه، وام بانوان ۱۰۰ میلیون تومانی با بازپرداخت ۲۴ ماهه از بانک کشاورزی دریافت کنند.
افرادی که قصد دریافت وام ۲۰۰ میلیون تومانی از بانک تجارت را دارند، باید در یکی از شعب این بانک حساب کوتاهمدت یا جاری افتتاح کرده و میانگین حساب سه تا ۹ ماهه داشته باشند. در این مدت و زمان بازپرداخت، سپرده باید بدون استفاده در حساب باقی بماند. با این حال، بانک برای جلوگیری از ضرر وامگیرنده، سود پنج درصدی به اصل سپرده میدهد. اقساط وام با توجه به شرایط، در دورههای ۱۲، ۲۴ یا ۳۶ ماهه قابل پرداخت است.
با توجه به مبلغ وام، نرخ سود و مدت زمان بازپرداخت ۳۶ ماهه، مبلغ هر قسط ۷ میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۴۴ تومان محاسبه شده است. کل سود تسهیلات ۷۸ میلیون و ۷۰۹ هزار و ۹۹۵ تومان و مجموع وام و سود آن ۲۸۰ میلیون و ۸۰۹ هزار و ۹۹۵ تومان خواهد بود.