خراسان‌جنوبی

وضعیت نامساعد جنگل‌های بنه در خراسان‌جنوبی

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: جنگل‌های بنه در شهرستان‌های نهبندان و زیرکوه خراسان جنوبی در پی کاهش شدید بارندگی با بحران‌هایی جدی روبرو شده‌اند.

به گزارش افق امروز علیرضا نصرآبادی در گفت‌وگو با ایسنا گفت: امسال به دلیل کاهش بارش‌ها، میزان تجدید حیات طبیعی درختان بنه به شدت کاهش یافته و تولید میوه نسبت به سال‌های گذشته بسیار اندک بوده است.

وی اظهار کرد: جنگل‌های بنه که عمدتاً در مناطق کوهستانی این دو شهرستان پراکنش دارند، از اهمیت بالایی در حفظ منابع طبیعی و تنوع زیستی برخوردارند.

حفاظت و قرق در ذخیره‌گاه‌های جنگلی

به گفته وی، تمامی جنگل‌های بنه در سطح دو شهرستان تحت حفاظت قرار دارند و برخی از رویشگاه‌ها از جمله بهاران، کوه استند در نهبندان و شاسکوه در زیرکوه به عنوان ذخیره‌گاه، تحت عملیات قرق قرار گرفته‌اند.

نصرآبادی با اشاره به آمارهای موجود، مساحت جنگل‌های تنک بنه در شهرستان نهبندان را حدود ۲۳۰ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: این وسعت تقریباً یک‌سوم جنگل‌های استان را شامل می‌شود و به‌طور میانگین، یک اصله درخت بنه در هر هکتار وجود دارد. وی افزود: در شهرستان زیرکوه نیز جنگل‌های بنه حدود ۶۰ هزار هکتار وسعت دارند و بین ۷ تا ۸ پایه درخت در هر هکتار دیده می‌شود.

تهدیدهای متعدد علیه جنگل‌های بنه

مدیرکل منابع طبیعی، خشکسالی‌های متوالی، آفات (مانند تشی و کرم برگ‌خوار)، فعالیت‌های معدنی، چرای بی‌رویه دام به‌ویژه دام سنگین را از جمله تهدیدهای اصلی برای این جنگل‌ها برشمرد.

وی از اجرای برنامه‌های سالیانه برای احیا، توسعه، حفاظت و قرق جنگل‌ها و همچنین مبارزه با آفات و بیماری‌ها خبر داد.

نصرآبادی با اشاره به نقش مهم جنگل‌های بنه در حفظ تنوع زیستی گفت: این جنگل‌ها زیستگاه گونه‌هایی چون میش، قوچ، کل، بز و پرندگان مختلف هستند.

وی افزود: با همکاری بسیج، هلال احمر، سازمان‌های مردم‌نهاد و همیاران طبیعت، فعالیت‌هایی نظیر بذرپاشی، حفاظت و قرق هر ساله انجام می‌شود.

وی ادامه داد: از دیگر اقدامات صورت‌گرفته می‌توان به هرس شاخه‌های خشک، تحویل تجهیزات اطفای حریق، گشت‌زنی در تعطیلات، شناسایی مناطق حساس و آموزش ساکنین برای مقابله با آتش‌سوزی اشاره کرد. همچنین کلاس‌های ترویجی در روستاهای مجاور جنگل‌ها برای استفاده پایدار از منابع طبیعی برگزار می‌شود.

نصرآبادی اظهار کرد: عرصه‌هایی چون کوه استند و بهاران به عنوان میراث طبیعی ثبت شده‌اند و با نصب تابلوهای راهنما، بستر گردشگری علمی و پایدار فراهم شده است. وی استفاده از فناوری‌هایی مانند پهپاد و تصاویر ماهواره‌ای را از روش‌های نوین در مدیریت جنگل‌ها عنوان کرد.

چالش‌های جدی مدیریت منابع طبیعی

وی مهم‌ترین چالش‌ها را کمبود منابع مالی، شرایط اقلیمی سخت، استقرار رویشگاه‌ها در مناطق صعب‌العبور، چرای دام، تخریب جنگل‌ها برای سوخت، تغییر کاربری اراضی و بی‌توجهی به ملاحظات زیست‌محیطی در پروژه‌های عمرانی دانست.

نصرآبادی با اشاره به پایش اثرات خشکسالی در سه سایت جنگلی با همکاری مرکز تحقیقات کشاورزی، بر نقش رسانه‌ها، آموزش در مدارس و برگزاری پویش‌های مردمی برای افزایش آگاهی نسبت به اهمیت جنگل‌های بنه تأکید کرد.

درخت بنه؛ گنجینه‌ای دارویی برای بومیان

وی در پایان افزود: جوامع محلی از بخش‌های مختلف درخت بنه همچون میوه، برگ، دانه و صمغ آن برای تهیه غذا، ضماد، روغن و ضدعفونی زخم بهره می‌برند.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search