دیپلماسی فعال دولت چهاردهم؛ وفاق با همسایگان

«مسعود پزشکیان» در ۱۲ روزی که از سال ۱۴۰۳ می‌گذرد با سران و روسای جمهور ۱۱ کشور همسایه و مسلمان گفت‌وگو کرده و تلاش کرده که در بحبوحه تهدیدات و فشارهای دشمنان قلدر و زورگو، علاوه بر دمیدن روحی تازه در کالبد دیپلماسی منطقه‌ای، در راستای تقویت همکاری با کشورهای دوست، همسایه و هم‌پیمان گام بردارد.

به گزارش افق امروز  «سیاست خارجی دولت چهاردهم بر اولویت‌دهی به کشورهای دوست و همسایه متمرکز شده است» این‌ها بخشی از صحبت‌های «مسعود پزشکیان» رئیس‌جمهور اسلامی ایران در ۱۹ مهرماه سال گذشته و پیش از عزیمت به ترکمنستان به منظور شرکت در سیصدمین سالگرد مختوم‌قلی فراغی شاعر ایرانی ترکمن است؛ شاعری متولد استان گلستان ایران که می‌توان وجودش را نمادی از سابقه ارتباطات فرهنگی گسترده ایران با کشورهای منطقه دانست. ارتباطاتی که رئیس‌جمهور نیز بارها بر آن تاکید کرده و معتقد است با استفاده از ظرفیت ارتباطات تاریخی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با ۱۵ کشور همسایه و مدیریت صحیح آن می‌توان بر بسیاری از مشکلات از جمله تحریم‌های ظالمانه فائق آمد و با توسعه و تعمیق روابط با کشورهای منطقه رهیافتی نوین در مسیر دیپلماسی گشود.

در همین راستا، رئیس جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۴۰۳ هشت سفر خارجی به کشورهای عراق، آمریکا، قطر، ترکمنستان، روسیه ( ۲ سفر)، تاجیکستان و مصر انجام داد که این سفرها بیشتر در چارچوب سیاست همسایگی، تعامل متوازن و توسعه و تقویت همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی تعریف می‌شود.

دولت چهاردهم در مدت هشت ماه فعالیت خود تلاش کرده منافع ملی را در قالب سیاست همسایگی و تعامل متوازن در دستورکار خود قرار دهد. سفرهای رئیس دولت وفاق به کشورهای همسایه همچون عراق، تاجیکستان و ترکمنستان را می‌توان نماد پیگیری سیاست تقویت و توسعه روابط با کشورهای منطقه و همسایگان دانست. همچنین دولت چهاردهم در چارچوب تعامل متوازن با کشورهای روسیه، مصر و حضور در سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و بین‌المللی به دنبال پیگیری چند جانبه‌گرایی و افزایش مناسبات اقتصادی با دیگر کشورهای جهان برآمده است.

آغاز سال ۱۴۰۴ نیز نقطه عطفی در پیگیری سیاست همسایگی و تحرکات مثبت دولت چهاردهم در این حوزه رقم زد؛ سالی که با گفت‌وگوی رئیس‌جمهور با سران و روسای جمهور ۱۱ کشور به مناسبت دو عید ملی و مذهبی نوروز باستانی و عید سعید فطر آغاز شد.

رئیس دولت وفاق در همین مدت زمان اندک، از فرصت آغاز سال نو شمسی و همچنین عید سعید فطر استفاده کرده و با سران ۱۱ کشور همسایه و مسلمان از جمله «شوکت میرضیایف» رئیس جمهور ازبکستان، «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق، «امامعلی رحمان» رئیس جمهور تاجیکستان، «عبدالمجید تبون» رئیس جمهور الجزایر، «قربانقلی بردی‌محمداف» رئیس جمهور ترکمنستان، «شهباز شریف» نخست وزیر پاکستان، «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر، «هیثم بن طارق آل سعید» سلطان عمان، «انور ابراهیم» نخست وزیر مالزی و «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه به صورت تلفنی گفت‌وگو کرده است.

۱. هزاران سال قدمت؛ ضامنِ تداوم دوستی ملت ایران و تاجیکستان

پزشکیان ظهر امروز سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۴۰۴ در گفت‌وگوی تلفنی با همتای تاجیکستانی خود، اظهار امیدواری کرد در اولین فرصت به شکل حضوری با همتای تاجیک خود راه‌های تقویت بیش از پیش دوستی و همکاری‌های متقابل را مرور کنند.

«امامعلی رحمان» نیز در این گفت‌وگوی تلفنی با بیان اینکه دوستی ما سابقه هزاران ساله دارد، تصریح کرد: سوابق دیرین دوستی و تعاملات صمیمی دو ملت ایران و تاجیکستان ما را به تقویت و تحکیم بیش از پیش دوستی‌ها و همکاری در عرصه‌های مختلف رهنمون می‌کند.

۲. ایران و عراق؛ مصمم در عملیاتی کردن تمام توافقات فی‌مابین

رئیس جمهور در دیگر گفت‌وگوی تلفنی امروز خود، به نخست وزیر عراق گفت: ایران مصمم است همه توافقات خود با عراق را عملیاتی کند تا با تقویت بیش از پیش روابط برادرانه دو کشور و دیگر کشورهای اسلامی و همسایه، توطئه‌های دشمنان برای تفرقه‌افکنی میان کشورهای منطقه را خنثی کنیم.

محمد شیاع السودانی نیز در این مکالمه تصریح کرد: تقویت برادری و روابط دوستانه میان ایران و عراق از اقتضائات حضور آنان در منطقه‌ای حساس است و باید با اتحاد و تقویت روابط موضع خود را در برابر بدخواهان دو ملت بیش از پیش تقویت کنیم. دولت و ملت عراق همواره همدلی و همبستگی خود را با دولت و ملت ایران اعلام کرده و در برابر جاه‌طلبی‌های ناروا در کنار ایران می‌ایستیم و اطمینان داریم که جمهوری اسلامی ایران با توکل بر خدا و تکیه بر تدابیر رهبری معظم انقلاب اسلامی و ریاست جمهوری از مرحله سخت پیش رو به سلامت عبور خواهد کرد.

۳. همه با هم برادریم

پزشکیان همچنین در گفت‌وگوی تلفنی با رئیس جمهور ازبکستان تاکید کرد: ماه مبارک رمضان فرصتی است تا به خود یادآوری کنیم که همه مسلمانان با یکدیگر برادرند و با تبریک گفتن عید سعید فطر همبستگی خود را با یکدیگر اعلام کنیم.

رئیس جمهور ازبکستان نیز در این گفت‌وگوی تلفنی اظهار داشت: ما همواره شاهد آن بودیم که جناب‌عالی به عنوان رئیس جمهور ایران در مسیر تحکیم وحدت ملی، تسریع پیشرفت و تحکیم روابط با همسایگان گام برداشته‌اید و امیدوارم نقشه راه گسترش روابط ترسیم شده میان ایران و ازبکستان نیز با تلاش‌های متقابل ما هرچه سریع‌تر به طور کامل اجرا شود.

۴. عید فطر مناسبتی برای تقویت برادری، همفکری و انسجام

رئیس جمهور عید سعید فطر را بهانه‌ای برای تقویت برادری و انسجام میان کشورهای اسلامی دانست و در همین راستا در گفت‌وگو با «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» ضمن تبریک این مناسبت به دولت و ملت این کشور، افزود: امیدوارم هرچه سریع‌تر در ملاقاتی حضوری درباره راهکارهای تسریع اجرای توافقات میان دو کشور، گفت‌وگو و روابط دوستانه و برادرانه فیمابین را تقویت کنیم.

۵. گفت‌وگوی عیدانه با سلطان عمان

رئیس‌جمهور در این ایام از گفت‌وگوی عیدانه با کشور دوست و هم‌پیمان قدیمی غافل نبود و در گفت‌وگوی تلفنی با سلطان عمان، ضمن اشاره به سفری که در ماه‌های آتی به این کشور خواهد داشت، ابراز امیدواری کرد که به برکت عید سعید فطر روابط کشورهای اسلامی بیش از پیش تقویت شود.

هیثم بن طارق سلطان عمان نیز ضمن تشکر از تبریک و آرزوهای نیک رئیس‌جمهور اسلامی ایران و تبریک متقابل عید به وی و مردم ایران، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران و مردم این کشور دوست، برادر و همسایه عزیز ما هستند و از خداوند می‌خواهم که این عید مبارک را مایه خیر، برکت و پیشرفت برای هر دو ملت و همه ملت‌های مسلمان قرار دهد.

۶. لزوم اتخاذ موضع مشترک و موثر مسلمان در مقابل جنایات صهیونیست‌ها

پزشکیان در گفت‌وگو با نخست وزیر مالزی نیز ضمن تاکید بر تقویت هرچه بیشتر کشورهای اسلامی، ابراز امیدواری کرد که به برکت عید سعید فطر، این کشورها بتوانند موضع موثرتری در برابر جنایات وحشتناک رژیم صهیونیستی و در حمایت از ملت مظلوم فلسطین داشته باشند.

انور ابراهیم نیز در جریان این گفت‌وگو اظهار داشت: مالزی به طور جدی از بهبود و ارتقای روابط با جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌کند و برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی دو کشور را فرصت مناسبی در راستای تقویت مناسبات فی مابین می‌داند.

۷. تقویت احساسات برادرانه بین کشورهای اسلامی به برکت عید سعید فطر

رئیس جمهور پزشکیان همچنین در دیگر گفت‌وگوی تلفنی که روز گذشته با همتای مصری خود داشت، گفت: امیدوارم به برکت عید سعید فطر بتوانیم احساسات برادرانه و دوستانه میان کشورهای اسلامی را بیش از پیش تقویت کرده و با وحدت و انسجام بیشتر مواضعی موثرتر در برابر ظلم و بی‌عدالتی داشته باشیم.

عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر نیز در این مکالمه تلفنی فرا رسیدن عید سعید فطر را تبریک گفت و تصریح کرد: از خداوند می‌خواهم که به برکت این عید صلح، امنیت و موفقیت را نصیب همه ملت‌های اسلامی و همه مردم دنیا کند و امیدوارم ظلم، جنایت و کشتار در هر کجای دنیا هرچه سریع‌تر متوقف شود.

۸. ایران و پاکستان؛ دو همسایه با روابط تاریخی و فرهنگی دیرینه

پزشکیان همچنین روز گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با نخست وزیر پاکستان تاکید کرد: باورها، اعتقادات و اشتراکات فرهنگی فراوان پیوندهایی ناگسستنی میان دو ملت همسایه ایران و پاکستان ایجاد کرده است و ماه مبارک رمضان به عنوان یکی از مناسبت‌های مشترک میان دو ملت ما را بیش از پیش به یکدیگر نزدیک می‌کند.

شهباز شریف با اشاره به اینکه امروز آرزوها، دغدغه‌ها و دعاهای ما متوجه مردم مظلوم غزه است، از مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از آرمان قدس قدردانی کرد و گفت: ایران و پاکستان به عنوان دو همسایه تاریخی باید روابط فرهنگی و اقتصادی خود با یکدیگر را تقویت کنند.

وی افزود: پاکستان به عنوان دوست ایران هرگز اجازه نخواهد داد که از خاک و حریم این کشور برای آسیب رساندن به جمهوری اسلامی استفاده شود.

۹. خیرِ مشترک دو ملت ایران و ترکمنستان در سایه پیوند همسایگی

رئیس جمهور در گفت‌وگو با رئیس جمهور ترکمنستان،تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران خواستار گسترش روابط با همسایه و دوست دیرین خود در تمام زمینه‌ها است. امیدوارم در سایه تقویت برادری، پیوندهای همسایگی و ارتباطات اقتصادی و فرهنگی بتوانیم دستاوردهای خوبی به نفع دو ملت و همه ملت‌های مسلمان و کشورهای منطقه داشته باشیم.

سردار بردی محمداف نیز با بیان اینکه روابط سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دو کشور در سطح بالایی جریان دارد، گفت: بنده به سهم خود آماده هر گونه همکاری و تلاش برای توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران هستم.

۱۰. گسترش روابط ایران و الجزایر در فضایی برادرانه و دوستانه

پزشکیان در گفت‌وگو با همتای الجزایری خود با بیان اینکه روابط دو کشور در فضایی برادرانه و دوستانه در حال گسترش است، افزود: امیدوارم تعاملات ایران و الجزایر نیز به بالاترین سطح ممکن ارتقا یافته و بتوانیم هر چه سریع‌تر در ملاقات حضوری راهکارهای موثر گسترش مناسبات را مورد بررسی قرار دهیم.

عبدالمجید تبون نیز تصریح کرد: امیدوارم روابط الجزایر و ایران نیز در سایه اشتراکات و احترام و منافع متقابل بیش از پیش گسترش یابد؛ مشتاق دیدار حضوری و گفت‌وگو با جنابعالی درباره راهکارهای تسریع در تقویت روابط فیمابین هستم.

۱۱. آرزوی عیدی پر خیر و برکت برای مسلمانان جهان

رئیس جمهور در گفت‌وگوی تلفنی با همتای ترکیه‌ای خود، ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات و برآورده شدن خواسته‌ها و دعاهای همه روزه‌داران و از جمله رئیس جمهور و مردم ترکیه گفت: امیدوارم به زودی فرصتی برای دیدار حضوری فراهم شود تا بتوانیم در راستای تعمیق و تقویت روابط، درباره مسائل مورد علاقه فیمابین و نیز موضوعات مشترک منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور گفتگو و تبادل نظر کنیم.

اردوغان نیز با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در ماه‌های پیش‌رو گفت: در این نشست می‌توانیم درباره موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی مورد علاقه دو کشور به شکل مفصل گفتگو و رایزنی کنیم.

گذر از بحران‌ها با تکیه بر قدرت و توان داخلی

همه اینها درحالی است که دولت چهاردهم در شرایطی آغاز به کار کرد که از یک سو کشورمان به دلیل یک پیشامد تلخ و غیرمترقبه علاوه بر رئیس‌جمهور، رئیس دستگاه دیپلماسی را قبل از پایان دوره عادی ۴ ساله دولت از دست داده بود و منطقه غرب آسیا به دلیل استمرار نسل‌کشی در فلسطین اشغالی و همزمان گسترش دامنه تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان و تهدیدهای مکرر آن علیه جمهوری اسلامی ایران در وضعیت بسیار پرتنش و ناامنی قرار داشت، وضعیتی که تا به امروز نه تنها هیچ بهبودی نیافته بلکه با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا بر پیچیدگی‌های آن افزوده شده است.

پیشبرد کار دیپلماسی کشور در شرایطی که اندک ساعاتی بعد از مراسم تحلیف رئیس‌جمهور، میهمان رسمی و عالی‌رتبه آن مورد حمله تروریستی رژیم صهیونیستی قرار گرفت و تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشور نقض شد مستلزم طراحی دقیق و تلاشی مضاعف بود که با دقت و حساسیت ویژه توسط دستگاه دیپلماسی و به ویژه شخص رئیس جمهور دنبال شده است.

رئیس‌جمهور بارها و بارها اظهار داشته که اگر ما قدرِ داشته‌های خود را بدانیم، آنرا به خوبی مدیریت کنیم و با همسایگان روابط خوبی برقرار کنیم؛ دشمنان نمی‌توانند ایران با چنین ظرفیت و ارتباطات قدیمی با ۱۵ همسایه را به سادگی تحریم کنند.

انتهای پیام/+

برچسب های اخبار

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

وب گردی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Search